2 klassikere til ønskesedlen

2012 har budt på masser af gode nyekogebøger. gastros chefredaktør Jesper Uhrup sætter her fokus på to, der skiller sig ud - og som er oplagte kandidater til årets julegaver.

2 klassikere til ønskesedlen
Offentliggjort

Bent Christensen er en ildsjæl, der selv om han har rundet de 70, farer ikke bare land og rige rundt, men også verden rundt, og han er nok den af de danske madskribenter, der har siddet ved fl est borde. Da gastro i forsommeren besøgte Bornholm, rendte vi fl ere gange ind i Bent Christensen, der lige skulle opdateres på klippeøen, og sådan er det – manden er alle vegne!

I den nye (pragt)bog besøger han 16 af Danmarks topsteder (bl.a. i forbindelse med Den Danske Spiseguide, som han hvert år udgiver) – 16 steder, der på hver sin måde udtrykker Det ny nordiske køkken. Man kan altid diskutere valg og fravalg, men når nu fokus er det nordiske på topplan, så er de her i det store hele alle sammen. Man kunne tale for, at også Radio og Relæ kunne være der – og Kadeau, men lad det nu ligge. Restaurantbranchen er en fl ygtig størrelse, så nogle af stederne har allerede ændret karakter, siden bogen gik i trykken – Saison er lukket, Allan Poulsen er rykket til Nimb etc. Det er ingen kritik, det kan ikke være anderledes – bogen er og bliver et snapshot, et vigtigt gastronomisk tidsbillede af restaurantscenen lige nu plus/minus nogle år til hver side!

Hver restaurant introduceres, stedet og menneskene bag – nogle af stederne beskrives med en ’ved bordet-oplevelse’, mens andre præsenteres mere nøgternt og faktuelt. Alle restauranterne disker op med en stribe opskrifter, der på fremragende vis tegner et billede af netop det steds profi l. Jeg ved ikke, om jeg turde gå i lag med ret mange af disse opskrifter – dels fordi det vitterligt er mad til kokke med meget stort kørekort, dels fordi mange af opskrifterne ikke er helt så udførlige og præcise, som de burde være (når kokke skriver opskrifter, så kommer redaktionen på overarbejde!). Jeg betragter mere opskrifterne som en del af portrættet snarere end egentlig til praktisk brug.

Teksterne er gennemsyret af Bent Christensens store viden, store glæde og store interesse for både det nye og det klassiske. Og billederne kommer man ikke udenom – de er taget af Bent Christensens ’husfotograf’, Claes Bech-Poulsen, og de hæver bogen op til et niveau langt, langt over dagligt vande.

Læs om endnu en kogebog til reolen på de følgende siderMakkerparret Kirk & Maarbjerg har gjort det umulige – gentaget en succes. ’Grønt Grundkøkken’ er ganske vist en tung sag, men den lægger hurtigt de fl este andre af efterårets kogebogsudgivelser bag sig. Gør plads i reolen. Engang var Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjerg kokke og restauratører med stor succes hver for sig, men forlod siden den del af branchen for i 2006 sammen i firmaet Kirk + Maarbjerg at gøre sig i catering, foredrag, private dining etc. Og så debuterede de som kogebogsforfattere med et brag i 2008 med kogebogen 'Grundkøkken' - en sjælden anvendelig håndbog i en ellers lind strøm af ligegyldige udgivelser.

Og med ’Grønt Grundkøkken’ har de to gjort det igen – lavet en kogebog, der både gør sig som lækker coff etablebook og som håndbog og kogebog, man ikke kan vente på at komme i gang med.

Bogen indledes med knap 100 leksikale sider om grøntsager, herunder krydderurter – fakta, råd om dyrkning, klargøring etc. Alt i alt 100 sider, der ruster en til at gå i lag med det grønne. Derpå følger opskrifterne inddelt i forretter, pasta og nudler, hovedretter etc. Alt sammen retter, man har lyst til at lave, og det er retter, man ikke allerede har set tusind gange før. Alt for mange kogebøger bekræfter blot endnu en gang, at den og den ret findes. På den konto blandt andet et utal af bistrokøkken-opskrifter, der ganske vist harmonerer med tidsånden, men hold op hvor er der meget gentagelse over det.

Endelig er det retter, der er lige til at gå til – enkle retter, der ikke af den grund er simple. Retter, der bekræfter, hvor langt man kan komme med ikke så meget, hvis udgangspunktet – råvarerne – er i orden.

Bogen er fotograferet (Christian Stæhr) og layoutet (Christina Meyer Bengtsson) af de samme kræfter, der stod bag ’Grundkøkken’ og fremstår ligesom den usædvanlig smuk, lækker og let i al sin tyngde – indtagende uden at være ’glat’ og/eller madpornografi sk. Også på det punkt adskiller ’Grønt Grundkøkken’ sig fra hovedfeltet af danske kogebogsudgivelser.