Ejer af michelinrestauranten Maaemo, Esben Holmboe Bang

Michelin-kok fik et afgørende råd af René Redzepi i Mexico

Den danske kok Esben Holmboe Bang har boet i Oslo i 21 år, og i 15 af dem har han drevet restauranten Maaemo i Oslo, der har tre michelinstjerner. Her fortæller han om forskellen på restaurantlivet i Norge og Danmark, knækbrød og om et godt råd, René Redzepi engang gav ham i Mexico.

Offentliggjort

Hvad er forskellen på at lave mad i Oslo og København?

”Der er historisk set en forskel i identiteten, i madkulturen. I og med at Norge var underlagt Danmark i mange år, var madkulturen heroppe meget mere spartansk, end den var i København, fordi alle pengene historisk tilkom dér. Tag bare forskellene på bordet til juleaften: I Danmark er det jo et rigt og varieret bord – med and, flæskesteg, flere forskellige slags kartofler, sovser og alt det der – hvor det i Norge mest af alt bare består af kogte kartofler, rodfrugtmos og saltet kød. Så der er nogle elementære forskelle, hvad angår madkulturen, og jeg er da blevet inspireret af den norske madkultur, så derfor ville Maaemo måske ikke have givet mening, hvis den lå i København. Men ellers tror jeg ikke, at der er nogen store forskelle i måden, man går til madlavningen på, når vi taler om restauranter på det niveau, Maaemo bevæger sig på.”

Er der så en forskel på at drive restaurant i Oslo og København?

”Nu skal det lige siges, at jeg aldrig rigtig har drevet en restaurant i København. Men altså, Oslo er en mindre by. Der er langt færre gode restauranter her end i København, som jo svømmer i fantastiske restauranter, og derfor står vi lidt mere alene. På den måde er der en forskel, men jeg tror ikke nødvendigvis, det påvirker, hvordan man arbejder med maden. For os betyder det egentlig bare, at vi får lidt mere ro heroppe, og det passer mig rigtig fint. Vi bevæger os lidt på siden af alt den hype, som især København oplever i disse år.”