Asiatisk fiskesauce

I gastro nr. 58 i artiklen ’Garum – fra romersk oldtid til Det nye nordiske køkken’ fortæller Ole G. Mouritsen om oldtidens romerske fiskesauce, garum, der giver den også i dag så eftertragtede umami, den såkaldt femtesmag, pga. sit store indhold af glutamat. Den engelske Worchestershire sauce kan ses som en nutidig pendant til garum, og det samme gælder fiskesaucerne fra Asien.

Asiatisk fiskesauce
Offentliggjort

Der findes over 300 forskellige slags fiske- og skaldyrssaucer og -pastaer i Asien, for eksempel yu-lu (Kina), nuoc mam tom cha (Vietnam), nam-pla (Thailand), teuk trei (Cambodja), nam-pa (Laos) patis (Filippinerne), bakasang (Indonesien), ngan-pya-ye (Myanmar), budu (Malaysia) og ishiru (Japan).

Moderne thailandsk fiskesauce gæres i helt op til 18 måneder, altså meget længere end den klassiske garum. Desuden indeholder den væsentlig mere salt end den romerske garum.

I Korea har man tradition for at bruge gæret og saltet fisk, såkaldt shiokara, i retter med den nationale kimchi, som er gæret kål og eventuelt andre grøntsager.

I Japan har man en tilsvarende tradition, for eksempel ika no shiokara, som er små, hele tiarmede blæksprutter, der er gæret med enzymerne fra deres egne indvolde. Det er især glutamat i fiskesaucerne, som bidrager til umami, og der er typisk mere end i sojasauce. Saltindholdet er også højt, helt op til omkring 25 %, hvilket er noget over de 14-18 % i sojasauce.

Kombinationen af umami og salt forstærker fiskesaucens saltsmag.

I Asien bruges fiskesaucerne almindeligvis i kogte retter eller som et tilbehør, fx til ris. Fiskesauce bliver i vid udstrækning benyttet i stedet for salt og som smagsforstærker, snarere end som en egentlig sauce til at hælde over maden. Nogle gange er fiskesaucen krydret med for eksempel chili og limesaft.

Lav en vietnamesisk biksemad med fiskesauce

Prøv denne klassiker med et frækt pift - Rejecreme og rejecocktail

Bestil et abonnement på Gastro og få det leveret lige til døren