Hvem elsker ikke at gå ud at spise på en seriøs restaurant? Hvem elsker ikke at give sig selv en lækker pakke af sanseindtryk, selvforkælelse og måske endda smukt selskab?

For slet ikke at tale om den rette vin i glasset

Desværre er det ofte, når de første dråber drue rammer bunden af krystalglasset, at den sprøde livsnyderfilm er i fare for at knække. 

Som mand bliver det nemlig forventet, at du smager vinen for, og ejer du ikke James Bonds evner til at afgøre årgangen alene på bouqueten, kan situationen hurtigt føles intimiderende. 

For hvordan gør man egentlig?

Vi har talt med Michael Mortensen, chefsommelier på Restaurant Kadeau i København, om hvordan man får det bedste ud af oplevelsen. Også selv om man er nybegynder.

LÆS OGSÅ: Sådan brillerer du til jobsamtalen

Kadeau har en stjerne i Michelin-guiden, men helt overordnet mener Michael Mortensen ikke, man behøver frygte at dumme sig, når man smager på vin – lige gyldig hvor fin en restaurant man sidder på.

”Nogle kan have en fornemmelse af, at tjeneren, er sådan en, der står og griner af en, fordi man ikke ved lige så meget, som han gør. Den type tjenere er der forhåbentlig meget få af i restaurationsbranchen. Og de der er, beholder i hvert fald ikke deres arbejde ret længe,” siger Michael Mortensen, der her trin-for-trin ledsager os gennem en prøvesmagning.

1. Formålet med smagningen

Dybest set smager du ikke på vinen for at sikre dig, at du kan lide den, inden du accepterer den. Det handler derimod om at afgøre, om vinen har nogle såkaldt tekniske fejl. 

”Det drejer sig frem for alt om bakteriefejlen trikloranisol, der forkortes TCA, men normalt omtales som prop,” siger Michael Mortensen.
Han fremhæver, at modsat hvad nogle tror, handler det ikke om korksmuler i glasset, men om mugsporer i proppen, som vinen har taget smag af.

”Det dufter som gammel karklud. Eller muggen kælder,” siger Michael Mortensen.

2. Hvis i tvivl, så overlad det til en fagmand

Mindre trænede ganer kan ikke altid afgøre, om vinen virkelig har fejl.

”Det kan være vanskeligt for folk. På Kadeau gør vi det ikke på den ritualiserede måde, men smager selv på vinen. Fordi vi mener, det giver mest mening at lade fagfolk afgøre det. Naturligvis lader vi gæsterne smage på den, hvis de ønsker det,” siger Michael Mortensen.  

3. Slyng vinen

Restauranter tackler tingene forskelligt, og det er ikke alle steder, gæsten slipper så nemt uden om smageseancen som på Kadeau. Så når du alligevel skal, kan du lige så godt gøre det med overbevisning: 

LÆS OGSÅ: Topchef hos Microsoft: Se mit personlige CV

Grib om stilken af glasset med et par fingre, og bevæg det i små cirkler. Når vinen bliver slynget op ad glassets sider, fordamper der en smule væske, og samtidig frigives vinens aroma. Men det får man selvfølgelig ikke så meget ud af, hvis man kommer til at slynge den for kraftigt, så den lander på dugen. Det kan betale sig at træne lidt, inden man sætter den helt store centrifuge over.

”Hvis du har øvelsen, kan du løfte glasset fra bordet, mens du slynger vinen. Hvis du ikke er så rutineret, kan du også bare lade glasset stå på bordet, lade det hvile på foden. I det hele taget er vi på Kadeau fuldstændig ligeglade, hvordan du holder på glasset, du kan også holde det på selve kuplen, hvis det er det, du plejer. Det har bare den bivirkning, at du opvarmer vinen med dine håndflader,” siger Michael Mortensen.

4. Brug lugtesansen

”Du kan egentlig bare slynge glasset og dufte til vinen. Det er sådan set nok. Du behøver ikke at drikke af den,” siger Michael Mortensen. 

”Dufter den jordslået, eller har den slet ingen frugt i næsen, så er der nok noget galt.”
 
5. Spørg pænt

Hvis du efter at have duftet eller smagt på vinen, tror, der er noget i vejen med den, så skal du ikke tøve med at sige det. Selv om det kan virke grænseoverskridende at kritisere en restaurants produkt.

”For en nybegynder er det svært at sige: ”Vig bort, den vin er forfærdelig.” I stedet for skal man hellere stille og roligt spørge tjeneren, om han synes, vinen dufter rigtigt,”siger Michael Mortensen.


Det kan betale sig at besinde sig, inden du fortæller tjeneren, at vinen er forfærdelig.
Foto: Rexfeatures

6. Hvis du virkelig ikke kan lide den

Selv om vinen ikke decideret har tekniske fejl, kan det ske, at du er endt med en vin, du virkelig ikke bryder dig om. Gør tjeneren opmærksom på det, stadig høfligt, selvfølgelig.

”Du har egentlig ikke krav på at få den byttet til en anden, men det er en mærkelig restaurant, der lader dig være stuck med en vin, bare fordi du har peget på den. Man skal holde fast i, at du drikker vin, for at det skal smage godt,” siger Michael Mortensen.

Pointen er at indlede en dialog med tjeneren. Ikke mindst fordi de mange naturlige vine i mange restauranters reoler har rykket grænserne for, hvordan en vin kan smage.

”Man får den bedste restaurantoplevelse ud af at slappe af og tale om, hvad man gerne vil have. Ligesom man godt kan fortælle sommelieren, hvor meget ens vin må koste, kan man også diskutere, hvordan vinen smager.”

”Hvis du ikke umiddelbart synes om den, kan det godt være, at sommelieren kan åbne dine øjne for, at sådan kan en vin også smage, eller forklare dig, at den åbner sig, efterhånden som den står i glasset, eller ændres når den kombineres med maden. Så enten får du måske overtalt tjeneren til at give dig en anden vin, eller også lærer du måske noget.” 

7. Gurgle eller ej?

Det kan være, du har set vinkendere, der ikke synker med det samme, men nærmest tygger vinen mellem gummerne, når de har taget en slurk. Det gør de for at ilte vinen i munden og lokke endnu flere smagsnuancer ud af vinen. Men det kan måske virke lidt krukket på dit selskab.

”Det er jo ikke for sjov, at kendere sidder og nærmest gurgler vinen for at tage noget luft ind. Men det kan også resultere i, at man savler lidt eller får vinen galt i halsen, hvis ikke man er øvet. Måske skal du bare fokusere på de mennesker, du er sammen med og så vente med at gurgle, til du sidder derhjemme og nørder med et par flasker.”

LÆS OGSÅ: Knud Romer: Oplevelsen der gjorde mig til en mand

LÆS OGSÅ: Dansk par begår vinsvindel for millioner

LÆS OGSÅ: Sådan brillerer du til jobsamtalen