Pias henrivende hybrid

I gratisavisernes storhedstid i 00’erne skabte Pia Skov en henrivende og hidsig hybrid af det bedste fra pølsevognen. De unge avisbud elskede at gøre stop ved Pia på Nytorv i Aalborg i løbet af ruten, men havde bare ikke altid pengene til at købe en ribbenssandwich og efterspurgte en billigere variant. Så opfandt Pia bastarden til bare 15 kroner: En luns flæskesteg i hotdog-brød, der er toppet med en stribe cremefraichedressing, lidt rødkål og et par skiver syltede agurker.

Genialiteten, som Pia gav navnet ’dimsen’, blev hurtigt ribbet, og selv om cykelbudene for længst er stoppet med at dele gratisaviser ud, er retten blevet en del af den nordjyske kulturarv. Hvis du vil have den fulde oplevelse, så skyl ’dimsen’ ned med Pias bud på et krus rødvin; hindbærsaft.

Pia Skovs pølsevogn midt på Nytorv i Aalborg.

I røg og løg for Danmark

På hjørnet af Slagterboderne i Kødbyen kan du træde ind i en tidslomme med stegt flæsk, bløde løg og tobaksrygning. Hos Chicky Grill har der altid været plads til alle, høj som lav. Du må også stadig pulse din tobak derinde. Stedet fra 1972 fungerede oprindeligt som slagteriarbejdernes lokale bar og kantine. Nu sætter både hipstere og lastbilchauffører tænderne i Jette Bertelsens lækre mad.

Der er så meget autenticitet over Chicky Grill, at de brune omgivelser flere gange er blevet brugt som kulisse i tv-serier og spillefilm. Deres stegt flæsk er populær, men er du til bløde løg, så vælg hakkebøffen, der selvfølgelig serveres med sovs og pomfritter i så store mængder, at du kan springe morgenmaden over næste dag.

Chicky Grill, Halmtorvet 21, Vesterbro i København.

20060822-231546-2_22Mb.jpg

En bombe af en bøfsandwich

Havnens Perle er en kulturinstitution i Aarhus. Grillbaren var det første sted i Jylland, hvor du kunne bestille en bøfsandwich. Egentlig startede den som en iskiosk i 1962 og kaldte sig for ’Lerdrup Snackbar’, men da anden generation af Lerdrup-familien kom til, introducerede Helle og Jens røde pølser på menukortet.

Aarhusianerne valfartede til biksen, og det var så overvældende for personalet, at oprydningen sejlede. De lignede, at der var sprængt en bombe derinde, og deraf opstod øgenavnet ’Pearl Harbour’. Stedet tog navnet til sig, og på Havnens Perle er den brune sovs så tyk, at den hænger ved kartoflerne. Deres signaturret modtog prisen ’Danmarks bedste bøfsandwich’ i 2012 og kan fås for 72 kroner.

Havnens Perle, Dagmar Petersens Gade 10 i Aarhus.

Wunderbar wienerschnitzel

Sportspubben Målet er et legendarisk sted på Fyn og har ligget på Jernbanegade i Odense de sidste 45 år. Indretningen ser ud som klubhuset i en fodboldklub. Holdbilleder, halstørklæder og vimpler pryder væggene, og der står et rigtigt syvmandsmål i restauranten. Folk kommer for at se bold og nyde god mad i hyggelige omgivelser.

Det er især Målets berømte schnitzler, som gæsterne bestiller, og du kan endda vælge mellem syv forskellige af slagsen: Wienerschnitzel, jægerschnitzel, paprikaschnitzel, champignonschnitzel, holsteinschnitzel, franskschnitzel og teaterschnitzel. Puha. Alle koster 159 kroner stykket. Faktisk har ejeren siden 1972, 73-årige Bent Jørgensen, sat Målet til salg for at hengive sig til børnebørn og bowling. Så skynd dig at få smagt de schnitzler.

Restaurant Målet, Jernbanegade 17 i Odense.

Kaf’ og madder

I København er der kun en håndfuld tilbage af de originale kaffebarer, der kom til Danmark fra USA i midten af 1930’erne. Her bød man ikke på cortado, americano eller avocadomadder med hakkede mandler, men derimod sort kaffe fra kanden, et glas mælk, en snaps og æggemadder med tandsmør i bunden. Sådan nogle lækkerier lokkede et særligt publikum til: Håndværkerne fra de mange værksteder og små virksomheder fra kældre og baghuse i Indre By og brokvartererne.

I Vanløse har de beholdt kaffesalon-konceptet på Den gamle Kaffebar, der har eksisteret siden 1948. De holder åbent i alle hverdage fra 06 til 14, og du kan få et stykke roastbøf med remoulade og ristede løg til rørende 16 kroner. Der er også franskbrødsmadder og blødkogte æg, og kaffen koster 15 kroner per skænket kop.

Den gamle Kaffebar på Ålekistevej 143 i Vanløse.