Sponsoreret af Moët & Chandon

Nytårsaften nærmer sig, og skal du byde det nye år velkommen på den bedste måde, kræver det bobler – og selvfølgelig ægte champagne. Med champagne fra Moët & Chandon ved du, at du får den bedste kvalitet. Moët & Chandon har over 270 års historie og var et af de første champagnehuse, der i 1842 begyndte at lave årgangsvine. De såkaldte Grand Vintage.

I forbindelse med det snarlige nytårsbrag tjekker Moët & Chandon sammen med MASH’ chefsommelier, Jess Kildetoft, de otte mest udbredte myter om champagne. For ligesom i resten af vinverdenen florerer der mange røverhistorier og forældede råd om vinen med boblerne.

Hvad skal man tro på, og hvad er blot myter? Det er tid til en champagne-mythbuster:

1. Al mousserende vin er champagne

Nej. Blot fordi der er bobler i vinen, er det ikke champagne. Vin med bobler kaldes mousserende vin, og de kommer fra mange steder i verden. Asti, Cava og Crémant er de mest kendte mousserende vine, og dem som folk ofte fejlagtigt kalder for champagne. Betegnelsen ’Champagne’ er forbeholdt vinen fra området af samme navn i det nordøstlige Frankrig. Disse vine er lavet efter helt specielle specifikationer og høje krav.

"Den klassiske champagneblanding består oftest af de tre druesorter Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay,” siger Jess Kildetoft, der er uddannet Master Sommelier - en ud af kun 236 i verden, der har bestået prøven siden 1969.

2. Champagne er kun til aperitif, fisk og skaldyr

Nej, champagne er en fantastisk vin. Derfor komplimenterer den mange flere retter, end du nok tror. Skænk champagnen under hele nytårsmenuen fremfor kun at gemme den til kransekagen. Her kommer et bud på tre forskellige champagner til hele middagen:

Velkomst og forret
Moëts årgangschampagne hedder Grand Vintage. Årgangen 2009 er en tør champagne (brut), modnet i cirka 7 år, med noter ad modne frugter og mørke ristede noter. Brug den som aperitif serveret med salte snacks eller forretter med f.eks. kammuslinger, østers, hvid fisk eller lyst kød.

Hovedretter
Vælg Moët Grand Vintage Rosé 2009, hvis du søger en champagne til hovedretten. Grand Vintage Rosé passer med sin elegante modenhed samt noter af røde bær og krydrede undertoner til and, fasan eller råvildt.

Dessert og sødt
Til den søde dessert samt til kransekagen anbefales Moët Nectar Impérial – en demi-sec champagne, som vil fuldende din nytårsmenu. Med sine søde, eksotiske noter gør den sig godt til søde retter.

3. Champagne er altid tør og sur

Nej, det kommer an på mængden af dosage liqueur, en sukkerholdig lage, der tilsættes, lige før proppen sættes i champagnen.

”Champagne fremstilles i seks forskellige versioner fra den stramme og tørre Extra Brut til den søde og opulente Doux. Den mest almindelige version er Brut, der indeholder max 15 gram sukker pr. liter. Sec indeholder mellem 17 og 35 gram sukker pr. liter og er lidt sødere end Brut, men stadig tør. Doux indeholder 50 gram sukker pr. liter og må karakteriseres som sød. Men alt handler om, hvad man matcher maden med,” siger Kildetoft.

4. Champagne nydes bedst i smalle ’flute’ glas eller de smukke, antikke ’coupette’ glas

Nej, ligesom anden vin har champagnen gavn af at ilte og ”åbne sig” i glasset. Du får en langt større vinoplevelse, hvis du nyder champagne i eksempelvis et tulipanformet glas eller et klassisk vinglas. Herved kan du ilte vinen og dufte den bedst muligt i glasset.

"Verdensklasse vin skal nydes i ditto glas. Zalto og Riedel laver fantastiske champagneglas, hvor vinen virkelig kan folde sig ud med perfekte mænger ilt og temperatur. Du finder hurtigt dine egne præferencer."

5. Det er svært at spotte en vintagechampagne

Nej, et årstal vil da altid være tydeligt angivet på flaskens etikette. En årgangschampagne frigives kun de år, hvor kældermesteren beslutter, at årgangen har den fornødne kvalitet. Kun årets mest bemærkelsesværdige vine anvendes. Moët & Chandon har med deres årgangschampagne, Grand Vintage, skrevet vinhistorie gennem 175 år. Lidt over 70 Grand Vintage er det blevet til – kun fra de bedste år – og vintagechampagnen fra 2009 er nu frigivet.

6. Champagnen skal vises frem på køkkenhylden derhjemme

Nej, champagne udvikler sig hele tiden, fra den første gæring til påsætning af prop - og lang tid derefter. Derfor har den, som alt anden vin, ikke godt af de temperaturudsving, der som oftest forekommer i køkkenet. Den bør opbevares mørkt, køligt (ca. 10 – 13 grader) og horisontalt.

”Champagnen bør opbevares langt væk fra sollys. Hvis den skal opbevares over længere tid, bør flasken lægges vandret. På den måde giver du din champagne de bedst mulige forudsætninger for at modne over tid og for at opnå den bedste smagsoplevelse, når tiden kommer til at poppe den.”

7. En champagne skal poppes med et brag

Nej, selvom mange elsker og forbinder champagneåbningen med det høje ’POP’, risikerer du bare, at vinen bruser over. Hvis du vil undgå spild af de dyre dråber og servere champagnen elegant for dine gæster, bør du i stedet åbne champagnen på følgende måde:

Punkt 1:
Start med at nedkøle champagnen. Enten i et køleskab i nogle timer eller i en champagnespand med isterninger, hvis det skal gå stærkt. Kulden gør smagsoplevelsen optimal, og holder igen på kulsyretrykket i champagnen. Husk på, at der er samme tryk i en champagneflaske som i et lastbildæk. Hold derfor forsvarligt fast på proppen, når flasken åbnes.

Punkt 2:
Når champagnen er blevet kold, tager du den op ad spanden. Tør flasken af med et viskestykke og fjern stille og roligt båndet, som holder folien omkring proppen på plads.

Punkt 3:
Nu løsner du ståltråden uden af fjerne den helt. Hold samtidig en tommelfinger på proppen over ståltråden. 

Punkt 4:
Endelig er du klar til at poppe champagnen. Brug din ene hånd til at holde godt fast om proppen, mens du med den anden tager fat om flaskens bund. Drej forsigtigt bunden fra side til side, mens du holder fast i proppen, indtil proppen langsomt giver helt slip. Lyden skal være mere ’puussch’ end ’POP’.

8. Hvis du stikker en teske ned i en åben flaske, vil det have en positiv effekt på bevarelsen af boblerne

Nej, det er der intet som helst videnskabeligt bevis på.

”En legendarisk historie, som alle sikkert har hørt, og nogle stadig mener holder vand. Køb hellere en ordentlig champagne-stopper eller for at være på den sikre side - tøm flasken."