Oktober: Husk at købe...

... til tidligt og sent!

Oktober: Husk at købe...
Offentliggjort
Oktober: Husk at købe...

Bacon, æg og små stegte pølser – det er dagen derpå-morgenmad, man kan genrejse sig ved. Eller blive liggende på, i erkendelse af, at alt har sin pris.

Oktober: Husk at købe...

Findes der bedre natmad end et stykke med hjemmelavet leverpostej – enten lavet hjemme hos en selv eller af nogen, man har tiltro til? Ja, det gør der – lun hjemmelavet leverpostej. Det er nordisk køkken, der vil noget!Kaffe

Oktober: Husk at købe...

Nogen sværger til det om morgenen, og nogen har det med kaffen om aftenen som Indre Mission har det med hard core porno. Hvis du tror, at du ikke kan sove efter at have drukket espresso – ja, så kan du ikke sove! Tro kan flytte bjerge, men det er ikke desto mindre en myte, at stærk kaffe ødelægger søvnen. I en espresso er gennemstrømningen af vand så hurtig og kortvarig, at koffeinindholdet er ganske lavt. Fåreyoghurt

Oktober: Husk at købe...

Knuthenlund Gods på Lolland er en af landets mest fremadstormende øko-producenter. 320 østfrisiske malkefår og knap halvt så mange malkegeder udgør besætningen. Dyrene får lov til at være ude i det fri omkring 150 dage om året, og den behageligt syrlige yoghurt udmærker sig – ud over at smage godt – ved ikke at skille, hvis man bruger den i madlavning, dvs. opvarmer den.Rugbrød

Oktober: Husk at købe...

Hvis rugbrødet er godt – og det er det ikke, hvis du køber det i dit supermarked – så behøver man faktisk ikke meget andet, det skulle lige være lidt smør. Du skal ikke have dårlig samvittighed over ikke at bage selv (men du er heldig, hvis du mestrer kunsten at bage godt brød), men du skal skamme dig, hvis du køber papbrød til din familie. Det kan du spise selv!Syltetøj

Oktober: Husk at købe...

”Sommeren er forbi nu – den nærmest fløj af sted ,” synger C.V. Jørgensen i en gammel sang. Men sommeren er ikke forbi – den har bare forputtet sig på glas. Spar ikke på det ordentlige syltetøj – der er småpenge til forskel på det gode og det dårlige. Søbogaard reklamerer i øvrigt med at være ”Leverandør til Dyndet-Kimmerslev og Allernærmeste Omegns Æsel-driverforening af 1985”. Respekt, siger vi!Vagtelæg

Oktober: Husk at købe...

Det er jo bare et lille æg, hvis smag ikke adskiller sig væsentligt fra et hønseægs, men det fremstår ikke desto mindre både mere elegant, overkommeligt og delikat. Prøv at lave små spejlæg til morgenmad – det er næsten som at være på Falsled Kro. Næsten.Kanelgifler

Oktober: Husk at købe...

Kanelgifler er noget nær en svensk nationalskat, og de eksporteres også til Danmark. De gængse mærker er dog nogle ret kedsommelige gnallinger, mens der er anderledes schwung over Lagkagehusets bud på slagsen. Heja Sverige – kom igen, svenska djävlar!Chokolade

Oktober: Husk at købe...

På Falsled Kro bliver sengene tæppet af, mens man spiser i restauranten, og så bliver der lagt et stykke Summerbird chokolade på hovedpuden. Det må dermed være beviset på, at chokolade på sengekanten – det kan ingen sige noget imod.Skinke

Oktober: Husk at købe...

Parma, serrano etc. – det er alt sammen meget fint, men vi kan faktisk også godt herhjemme. Aalbæk er en af dem, der kan det der med lufttørret skinke – altså den skinke, som mange rask væk hugger i sig, mens de samtidig bedyrer, at de ikke spiser svinekød!Foie gras

Oktober: Husk at købe...

Er det ganske enkelt natmadens natur sådan grundlæggende, at oplagte natmadsemner har det med at være af dubiøs karakter? Måske, men i så fald er der ikke andet at gøre end at give efter for naturlovene, og under alle omstændigheder er det godt altid at have et par dåser foie gras-terrine i spisekammeret, for sulten kommer som en tyv om natten.Laks

Oktober: Husk at købe...

En formildende omstændighed ved brunch kan være – ud over champagnen – tilstedeværelsen af god røget laks. Sur, fisket laks er med til at ødelægge den fine fisks ry og give den tilnavnet ’havets lørdagskylling’, men bæredygtigt opdrættet og røget på ordentlig vis – som den fra Rossini Caviar – så er laksen den delikatesse, den rettelig bør være.Engelske kiks

Oktober: Husk at købe...

Hvem var Alexander Grant? Der er faktisk mange om navnet, og en af de mindst kendte er ham, der i begyndelsen af 1800-tallet opfandt den klassiske engelske søde hvedekiks digestive. Digestive og te – det er godt sent om aftenen, selv om det måske lyder lidt Miss Marple-agtigt. Vi skylder ikke at glemme Alexander Grant!Kippers

Oktober: Husk at købe...

De rensede, flækkede, saltede, tørrede og koldrøgede sild er en klassiker på det engelske morgenbord – om end næppe voldsomt udbredt i den engelske gennemsnitsfamilie til daglig. Men prøv det til den sene morgenmad i weekenden som et modspil til det kolesterolmareridt, store morgenborde kan være.

__________