Der er nærmest intet, der slår en hjemmelavet leverpostej på frokostbordet. Det er 100 % tiden værd at lave den selv, og det er altså ikke svært. De fleste kender en opbagning, og ellers skal resten jo blot blendes. Denne her postej består af lige dele levermasse og opbagning. Så en dejlig mild postej, selv børnene kan være med på, hvis de tør spise andet end Stryhns … Postejen bliver selvfølgelig ikke dårligere af, at du kommer sprød bacon og stegte champignoner på toppen. Det gør min mor altid.

  • 5-600 g lever                                       
  • 1 løg                                                   
  • 1 stort æg
  • 2 ansjoser                                      
  • Opbagning (se boks nedenfor)
  • Salt
  • 2 pakker skiveskåret bacon                  
  • 2 bakker champignoner 

Opbagning

  • 50 g smør
  • 50 g hvedemel
  • 3 dl sødmælk
  • 1-2 dl fond        
  • 1 spsk. havsalt
  • 1 tsk. friskkværnet peber
  • 250 g hakket svinespæk
  • 1 tsk. stødt allehånde                          
  • 4-6 friske timiankviste   

Smelt smørret i en gryde, kom melet ved, og lad det bage igennem under omrøring uden at tage farve.

Kom mælk og fond i lidt ad gangen, og pisk godt, til opbagningen er helt glat, og melsmagen er kogt ud, ca. 3-4 minutter.

Tilsæt salt, peber, svinespæk, allehånde og timianblade. Tag af varmen og lad blandingen køle godt ned, til ca. 30 grader.

Kom lever og løg, pillet og skåret i kvarter forinden, æg og ansjoser i en foodprocessor, og kør til en ensartet masse. 

Rør levermassen grundigt sammen med opbagningen og smag til med salt (hvis du kan få dig selv til at smage på den rå levermasse). Massen hældes i en form eller to, der placeres i en dyb bradepande eller dybt fad og sættes i ovnen ved 190 grader. Kom vand i bradepanden, til det dækker ca. halvdelen af formen. Postejerne skal have ca. 50 minutter, alt efter størrelse.

Steg baconskiverne sprøde på en pande. Læg skiverne på køkkenrulle, og lad dem dryppe af.

Steg champignonerne, der i forvejen er renset og skåret i kvarter, i baconfedtet på samme pande, til de har smidt al deres væske og er blevet helt gyldne. De fleste elsker lun leverpostej
– så servér leverpostejen lun, eller lun den før servering.

TIP: Lever kan være enten kalve- eller svinelever. Ansjoserne kan udelades, men når der står ”2 pakker skiveskåret bacon”, så er det, fordi det er det, min mor bruger! Leverpostej kan laves
2-3 dage i forvejen, og både bagt og ubagt leverpostej kan fryses og hhv. genopvarmes eller bages.

leverpostej.jpg