Hej Jan, hvad køber Slagter Lunds kunder op til jul?

”De kommer hos os for at få deres julesteg. De kommer efter flæskesteg, der både kan være kamsteg, nakkesteg eller ribbensteg. Og så kommer de efter deres fugl; ænder, gæs eller kalkuner. Vi laver også mange farserede kalkuner. Og så kommer de efter hjemmelavede produkter, som mange forbinder med julen: hjemmelavet sylte, leverpostej, rullepølser. Vi sælger meget andestegssauce og flæskestegssovs også.”

Er der nye tendenser på julemadsscenen?

”Tendensen er klart, at vi laver mere stegt julemad, der er helt færdigt. Folk køber færdigstegt and hos os, farseret med æbler og svesker. De stegte ænder har faktisk overhalet de ferske ænder. Det er crazy i min optik.”

Folk er blevet dovne?

”Jeg tør ikke at bruge ordet dovne, men det er nok mere noget med, at de er nervøse for at stå med det hele selv, for uha, nu kommer svigermor, og så vil man hellere betale sig fra, at man ikke behøver at sige, at man selv har lavet det. Folk vil gerne slippe for det stressmoment.”

Hvad spiser du selv juleaften?

”En and og en flæskesteg. Og et stykke medister, det er meget vigtigt.”

Hvad er det mest oversete, du har i din butik?

”Jeg synes, at vi sælger alt for få nakkestege, når folk er på udkig efter deres julesteg. Hvis du forestiller dig din egen ryg, så sidder nakkestegen efter rygfileten, helt oppe mod hovedet. Det er bare fortsættelsen af flæskestegen, men den bliver mere marmoreret og mere saftigt, og efter min mening er det en bedre steg end kamstegen. Det er også den, jeg selv kører med juleaften.”

Hvad skal man være opmærksom på, når man tilbereder sådan en nakkesteg?

 ”Jeg ser mange opskrifter i øjeblikket, der involverer en airfryer. Og det er jeg faktisk ikke så negativt indstillet over for. Hvis folk lettere kan få et godt resultat derhjemme, er det fint. Det er kun godt, hvis folk gider at eksperimentere og lave maden selv.”

Her på redaktionen taler vi meget om fænomenet blodpølse. Er det noget, I oplever efterspørgsel på?

”Vi laver en hjemmelavet blodpølse, og den er virkelig god. Men når folk kommer ind med lukkede øjne og spørger efter en blodpølse, så viser vi dem den her hjemmelavede, helt fantastisk lækre blodpølse, der har form som en spegepølse, for så er den nemmere at skære og stege. Og så siger folk ’nej, det er ikke den’. De tror, den skal have form som en bold, men det er altså oftest et industrifremstillet produkt, uden at jeg skal sige for meget.”

Hvad synes du selv om blodpølsen? Den deler jo vandene.  

”Jeg kan godt lide den, men mit problem med den er, at jeg ikke helt kan finde ud af, om det er en kage, eller hvad det er, fordi den jo også er lidt sød. Men til gengæld synes jeg, at folk skal spise noget mere sylte. Det er et luksusprodukt. I gamle dage var det et lidt underligt produkt, der var kogt med et helt grisehoved, hvor alt – hud, ører, kæber – blev skrællet af og hakket og proppet ned i en form, indtil det blev stift, og så spiste man det med sennep på. Men nu er det altså rent kød, og det er krydderier, og det er løg, og det smager supergodt. Det er ikke fedt, det er måske bare en konsistens, man ikke får så meget.”

Hvad med nytår, hvad vil kunderne have der?

”Der kan det ikke blive vildt nok. Der hedder det bøf wellington, wagyu, kalvemørbrad, oksemørbrad, côte du boeuf og så videre. Det skal bare være vildt.”

Hvad med dig selv?

”Jeg spiser altid det, der er tilbage i disken. Jeg får nytårsbiksemad med det, der ikke bliver solgt. Det hele er lækkert, så jeg gider ikke at lave en menu på forhånd.”

Kommer folk egentlig tit og beder om pebersauce eller skinkesalat, fordi I har været med i ’Klovn’?

”Det kan helt klart mærkes. Vi har aldrig solgt så meget pebersauce, som efter den udsendelse. Det eneste, jeg fortryder med hensyn til ’Klovn’, er, at jeg sagde nej til selv at spille slagteren. Så havde jeg jo været verdensberømt i dag. Det var dumt af mig. Men det gav god omtale, og vi kan mærke det. Vi kan også mærke, når der er youtubere eller instagrammere, der kommer forbi og spiser en flæskestegssandwich og lægger en film op. Det mærker vi effekten af lige med det samme.”