Da Adam Price skulle skrive den nye sæson af ‘Borgen’, var der to udviklinger i dansk politik, han ikke kunne se bort fra scroll-down

Da Adam Price skulle skrive den nye sæson af ‘Borgen’, var der to udviklinger i dansk politik, han ikke kunne se bort fra

I den brede befolkning er han måske mest kendt for at lave mad på tv med sin storebror, men kernen i Adam Prices professionelle liv er arbejdet som manuskriptforfatter. Nu får den længe ventede fjerde sæson af successerien ’Borgen’ premiere ni år efter, at seerne senest var i selskab med Birgitte Nyborg og resten af den politiske parallelverden.

Af Magnus Fuglsang Søgaard
Foto: Dennis Morton
Kultur Euroman

Hvorfor har du valgt at skrive endnu en sæson af ’Borgen’? 

”Da vi lavede ’Borgen’ i første omgang, blev vi meget overraskede over, at det blev et internationalt hit. Der var mange, som sagde, at der da ikke var nogen som helst, der interesserede sig for dansk koalitionspolitik, men det viste sig heldigvis at være anderledes. Vi var og er dybt taknemmelige og benovede over den succes, serien endte med at få, og havde det været alle mulige andre steder end Danmarks Radio, hvor man har en anden rotation, hvad angår serier, var vi sikkert fortsat med et par sæsoner mere. Jeg synes stadigvæk, at det var helt fint, at produktionen blev begrænset dengang, men vi sagde også til hinanden, at hvis den rigtige historie dukker op, vil det være sjovt at bringe bandet sammen igen.”

Og den rette historie dukkede op? 

”Ja, det synes jeg.” 

Kan du røbe noget af den? 

”Jeg har prøvet at lave en historik inde i mit hoved omkring Birgitte Nyborg (spillet af Sidse Babett Knudsen, red.), siden vi sidst stiftede bekendtskab med hende for ni år siden. Hun sluttede tredje sæson af med at blive udenrigsminister i en borgerlig ledet regering under Lars Hesselboe, som blev spillet af Søren Spanning – æret være hans minde. Der sad hun i et antal år, og så har hun siddet i opposition i nogle år, men nu er der dannet et nyt flertal, hvor hun igen er blevet udenrigsminister. Den nye sæson har selvfølgelig en stor national side, men der er flere internationale spørgsmål med i denne sæson end de tidligere. Det handler om, at vi finder noget meget værdifuldt i Grønland. Jeg blev gjort opmærksom på nogle politiske forhold, som jeg virkelig godt kunne tænke mig at afdække gennem ’Borgen’. Vi kommer ind og diskuterer Danmarks relation til Grønland og omvendt, og vi kommer ind på Arktis-spørgsmålet. Det er som at smide en sten i en stille skovsø og se ringene brede sig. Det er den plotmæssige maskine.” 

Hvilken del af serien har du haft størst fornøjelse med at skrive? 

”Når man taler drama, plejer man at sige, at der er to store styringsmekanismer, man arbejder med: fascinationen og identifikationen. Fascinationen handler i ’Borgen’ om det politiske maskinrum, plottet og det, der driver fortællingen frem via en række plotpunkter. Den del virker godt, men den virker kun, hvis vi oplever, at det har direkte betydning for identifikationen med karaktererne. Så jeg befinder mig bedst, når jeg skriver de stykker, hvor plottet påvirker mennesket Birgitte Nyborg. ’Borgen’ handler så meget om følelserne. Den omtales ofte som ’den politisk serie’ og fred være med det. Men det er, når vi ser et menneske som Birgitte Nyborg, der er blevet ensomt, ulykkeligt og svigtet, at det bliver rigtig godt. Og jeg vil derhen og røre den særlige forbindelse mellem fascination og identifikation i hvert afsnit, for så kan jeg mærke, at serien er rigtig.”

Hvad er det for en Birgitte Nyborg, seerne kommer til at møde? 

”Birgitte Nyborg er et helt andet sted – både som politiker og som menneske. Det er et nyt livskapitel for hende. Da Nyborg kom til, var hun jo en ung, smuk, idealistisk og fremadstormende kvinde med et liv, der inkluderede familie, sex, ægteskab. Men gradvist har vi fulgt hende miste alt det, og det har været en historie, jeg gerne ville fortælle: kvinden, der ofrer alt for det vigtigste job i verden. I den nye sæson er hun en kvinde, der formentlig har siddet i toppen af dansk politik i over 20 år. Hvad gør magten ved dig, hvis du er vant til at have indflydelse, og du er vant til at blive hørt? Det forandrer dig som menneske, er mit bud.” 

Hvad har været det mest spændende ved at skrive den? 

”Birgitte Hjort (der spiller Katrine Fønsmark i serien, red.) sagde det egentlig meget godt i en af de første pressemeddelelser, da hun sagde, at det var ligesom at møde gamle venner igen efter 10 år, hvilket altid er sjovt og spændende. ’Borgen’ har jo haft stor betydning for manges karrierer. Både for os, der skrev den, og for skuespillerne: Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort og Pilou Asbæk strøg jo til udlandet efterfølgende. Men derudover har det politiske ændret sig, og der er især to elementer, som jeg gerne ville have med.” 

Hvilke? 

”Vi har en lang tradition i Danmark for et embedsværk, der passer sit arbejde og holder sin kæft. Tamil-sagen var der, hvor vi første gang begyndte at drage embedsmænd ind i politiske sager. Efterhånden har vi fået øjnene mere og mere op for embedsværkets indflydelse på ministrene, og vi er blevet klogere på, hvordan ministerierne køres, når det er en svag minister, og når det er en stærk minister. I det gamle ’Borgen’ var der ikke plads til at folde det lag ud, men det fylder virkelig meget nu – senest er vi jo, ved den verserende minksag, endnu en gang blevet opmærksomme på embedsværkets betydning. Det prøver vi at give et indblik i, og det er en større del af serien denne gang. Vi kommer også til at dykke ned i, hvordan en politisk sag opstår og dør, for hastigheden i den proces er virkelig noget, der er accelereret i løbet af de seneste 10 år. Sociale medier har fået en afsindig betydning. Vi lever i en anden verden. Hvem er det egentlig, der skaber stormen? Det har været interessant at dykke ned i. Nu kan en sag starte med 200-300 ’indflydelsesrige’ meningsdannere, der skændes på sociale medier, og fordi de klassiske nyhedsmedier er presset på pengepungen, føler de sig tvunget til at tage sagen op. Sådan var det jo ikke før i tiden. Der skulle det være noget, der skete i verden, som journalisterne rapporterede fra. Nu er det folks holdning til en situation, der bliver historien i sig selv.” 

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Serier og Mad