Du har sikkert hørt om dem. Dramadyerne har nemlig været noget af det mest hippe de senere år, hvor film som David O. Russells ’Silver Linings Playbook’ (2012) og Amy Schumers ’Trainwreck’ (2015) var sande landeplager, og snart er der dansk premiere på den underfundigt forrygende ’Ladybird’ om en ung piges kvaler i en søvnig by. Men indtil da levede de lidt quirky og underholdende komedier med dramaelementer et stille liv, fordi publikum hellere ville have klassiske falde-på-halen-komedier.

Dermed ikke sagt, at Coen-brødrenes ’O Brother, Where Art Thou’ (2000), ’Lost in Translation’ (2003) og ’Juno’ (2007) ikke er glimrende eksempler på lige netop dramady-genren, hvor der både skal være plads til smil og store følelser, men i begyndelsen af årtusindet blev sådanne film nu mest set som dramaer med lidt komiske vejrtrækninger undervejs.

Sådan er det ikke længere, og genren er da også blevet forfinet, efter det er blevet muligt at lave billigere film og ikke mindst at udkomme andre steder end i biografsalen. For hvor man tidligere så de humoristiske vejrtrækninger undervejs, så har dramadyerne nu udviklet sig til at være dramaer med en decideret humoristisk puls. Altså gennemsyrer den tilbagelænede humor filmene. Enten i replikkerne, i fotograferingen eller i situationskomikken, der ofte er lige så akavet som Frank Hvam og Casper Christensens ’Klovn’-serie.

Tag nu blot disse fire (ret forskellige) film og en enkelt aktuel serie, der i den grad spiller på, at være komedier krydret med drama – og ikke mindst drama krydret med komedie.

Drinking Buddies


Hverdagen er på flere niveauer triviel på det lille mikrobryggeri, hvor ’Drinking Buddies’ foregår. Det er ’Easy’-skaber Joe Swanberg, der står bag fortællingen om to arbejdskolleger, der ikke rigtig kan opdage, at de er vilde med hinanden.

Derfor er det da også helt naturligt, at de drager i sommerhus på partur med deres respektive bedre halvdele i hånden. Hurtigt opdager vi, der kigger med, at parrene måske passer bedre sammen på kryds og tværs, end som de konstellationer, de er en del af.

Det skaber en frydefuld underspillet humor, hvor der konstant fiser øl og dårlige vittigheder ind og ud imellem persongalleriet. Men sådan kan det jo selvfølgelig ikke blive ved med at gå, da sommerhusturen er forbi. Så hvem skal sige, hvad de har oplevet? Og hvem tør overhovedet at følge sit instinkt? Det er filmens spørgsmål, og med suveræn timing i skuespillet fra de fire hovedroller Olivia Wilde, Jake Johnson, Anna Kendrick og Ron Livingston er ’Drinking Buddies’ både morsom og, som filmen skrider frem, også følelsesmæssig dramatisk.

Kan streames på Viaplay

Tangerine


Hvis du endnu ikke er faldet pladask for amerikanske Sean Bakers filmunivers, kan du godt se at komme i gang! Start eventuelt med at smutte i biografen, hvor én af årets bedste film ’The Florida Project’ efterlader publikum med tårer i øjnene og følelserne bankende udenpå tøjet.

Hvis du hellere vil slange dig i sofaen, så find i stedet frem til ’Tangerine’, som er en rutsjebanetur af en film. Den er langt mere lys og morsom end Bakers nyeste, og den er optaget på tre iPhones – men med visse tekniske forbedringer.

’Tangerine’ handler om transkønnede og prostituerede på et gadehjørne i Los Angeles. Da den ene kommer ud af fængslet og finder ud af, at hendes kæreste har været sammen med en ”fish” – hvilket vil sige en kvinde, der er født som kvinde med alt, hvad der dertil hører – går den vilde jagt efter denne ”bitch”. Uden at dømme eller holde med nogen som helst af filmens personer, formår Sean Baker at skabe et overfladepoleret vanvidsdrama, der ofte er eksplosivt, morsomt og eftertænksomt.

Kan streames på Netflix

Barry


Er lejemordere sjove? Ja, i hvert fald hvis det er Bill Hader, der spiller dem. Hader er nok en af sin generations mest undervurderede komiske begavelser, og han er blandt andet forrygende i ’Trainwreck’, mens han også har leveret situationskomik på allerhøjeste niveau igennem mange år i ’Saturday Night Live’.

Med ’Barry’ viser Hader et nyt og mere dybsindigt talent. Han agerer en lejemorder, der egentlig ikke er ond, og som mest af alt bare slår folk ihjel, fordi det er det, han er god til.

Men da lejemorderen en dag ryger ind i en teatergruppe, begynder han at tvivle på, om det eneste livet skal føre med sig er flere lig på samvittigheden. Med ’Barry’ får vi serveret en serie, der dyrker en ekstrem form for dramady. For hvordan kan vi holde med en lejemorder? Formentlig fordi han er komisk og rørende på én og samme tid.

Kan streames på HBO Nordic

Seven Psychopaths


Martin McDonagh bragede i år igennem med ’Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’, der blev den store Golden Globe-vinder i januar. Men hans forrige film er næsten lige så suveræn en dramady som gennembruddet. I ’Seven Psychopaths’ leverer en stjerneparade af skuespillere en veltimet og underfundig film om en forfatter, der pludselig bliver en del af den kriminelle underverden, fordi hans gamle ven stjæler en hund.

Det kunne snildt lyde som ren og skær komedietosseri, men faktisk indfinder dramaet sig undervejs, fordi der kommer flere og flere tvivlsspørgsmål, som filmen skrider frem. For hvem snører hvem, og hvor skal en så speciel film som denne dog ende henne?

Kan streames på Viaplay

Happy Anniversary


Hvordan skal man fejre treårsdagen med sin kæreste? Tja, man kunne jo tage forholdet op til revision og diskutere, om man skal gå fra hinanden. Præmissen er tydelig i ’Happy Anniversary’, der er den type dramady, som måske nærmere skulle have heddet en ’comema’, fordi der er langt mere tryk på komedien end på dramaet.

Men alligevel er det jo så langt fra et sjovt udgangspunkt, at to mennesker lever i forhold, hvor de ikke rigtig er lykkelige. Der nikkes uden tvivl til ’Master of None’-serien, hvor dette tema om lykke kontra frihed også pibler frem igen og igen. Og det er da også Noël Wells, der indtager hovedrollen i ’Happy Anniversary’ – hun spiller Anziz Ansaris kæreste i første sæson af ’Master of None’.

Kan streames på Netflix