Baconfedt og 10 andre ting du ikke skal smide ud

Offentliggjort

Vi har tidligere skrevet, at det er klogt at gemme en sjat kogevand til saucen, når du koger pasta – fordi det er fuldt af stivelse og god smag.

Men der er masser af andre biprodukter fra din madlavning, som du i dag per refleks hælder ud, men som du i morgen vil juble over at have gemt.

Ting, der kan virke som affald, men som gemmer på masser af smag, og som din oldemor på gården aldrig ville have drømt om at smide væk. Og hun vidste, hvad hun lavede.

For der kan siges meget godt om den generelle opgang i vores levestandard gennem de sidste 100 år - for eksempel at en langt større del af befolkningen har fået adgang til rigelige mængder af god og nærende mad.

LÆS OGSÅ: 9 ting du aldrig må gøre når du koger pasta

Men samtidig er der desværre sket det, at mange, fordi de har råd til det, og fordi de er bakterieangste og fedtforskrækkede, smider værdifulde rester fra madlavningen ud i skraldespand og afløb.

Og det er ikke bare et ressourcemæssigt, men også et gastronomisk problem.

Her er 11 indsatsområder, hvor du kan rette op på det:

Baconfedt

Med mindre du steger din bacon til punktet, lige inden det forkuller, kan du med fordel genanvende det fedt, der bliver til overs. Det giver dejlig røget smag til dine baked beans. Eller gem det i køleskabet til næste gang, du laver spaghetti carbonara. Eller hæld det i din ærtesuppe.

Kødrester

Du har stegt en lammekølle, et oksehøjreb, en svinemørbrad eller et par tykke ribeyes. I spiser godt til, men der bliver nogle skiver og smuler tilbage hist og her. Brug dem næste dag i en gang biksemad eller hak dem i småstykker og brug dem til at give ekstra smag til din chili con carne. Kog dem kort med til allersidst, så du begrænser bakterierne, uden at kødet bliver tørt.

Flæskefedt

Som bekendt smelter der rigtig meget fedt, når du steger flæsk. Tøv ikke med at hælde så meget, du har lyst til i persillesovsen. Det forbedrer smag og konsistens helt utroligt. Resten kan du gemme i køleskabet til at stege kartofler i. Eller til at smøre under sildemaden.

Fedt fra andebryst

Ligesom flæsket frigiver et andebryst en hel del fedt under stegningen. Andefedt er ikke så velegnet til sildemaden, men genialt til at stege kartofler og andre grøntsager i. Og selvfølgelig til at vende i rødkålen. Kan gemmes i køleskab eller fryser i månedsvis.

Piskefløde

Hvis piskefløden er ved at gå over holdbarhedsdatoen, så smid den i fryseren. Så kan du tage den ud og bruge den, når du skal koge en jordskoksuppe eller vil lave svampesauce til pastaen.

Stegesky

Hvis du har stegt bøffer, er der en masse dejlig smag af brunet kød tilbage i panden. Lad ikke opvaskebørsten tage den. Steg hellere dine bløde løg til hakkebøffen færdig på samme pande, så de suger den op. Eller hæld lidt vin i panden og kog den ind, til du har en tæt lille streg sauce at hælde over din bøf.

Rejeskaller

Hvis du selv har pillet dine rejer, er der sandsynlighed for, at du har lyst til at kyle dem langt væk, så snart du er færdig. Men det vil være synd. Kog hellere en bouillon af dem, som du kan bruge til din thai-suppe eller til linguine med skaldyr. Du behøver ikke at gøre det med det samme, du kan bare gemme dem i fryseren til en regnvejrsdag.

Kyllinge/andeskrog

Når du har tygget af munden og suttet fingrene rene, så lad endelig være med at smide skrog og ben fra din ovnstegte kylling i skraldespanden. Gem dem i køleskab eller fryser, indtil du får lyst til at koge en god suppe på dem. Hønsebouillon er sådan cirka den mest brugbare ting i et køkken.

Kog en blomkålssuppe. Lav en risotto. En andesuppe kogt på resterne af din juleand er også lækker, omend knap så bredt anvendelig. Brug den fx til at smage linseragouten til med.

Kogelage fra kikærter

Hvis du har kogt dine egne kikærter til humus – måske endda med en masse mellemøstlige krydderier i gryden – så gem endelig vandet til at spæde humusen med, indtil den får en dejlig saftig konsistens. Det giver en forrygende smag.

Kogelage fra boller i karry/hamburgerryg/sprængt oksebryst

Det klassiske danske køkken er fuldt af retter, der serveres med en opbagt, typisk hvid, sauce. Sådan en bliver altidg mere velsmagende af at få et skvæt af den lage, som du har kogt dit kød i. Det samme gør sig for øvrigt gældende med søbemad som gule ærter, hvis du har kogt medister, flæsk, grisetæer eller svineskank som tilbehør.

Løgrester og andre grøntsagsstumper

Hver gang du snitter grøntsager eller plukker krydderurter, er der endestykker og stængler, som du ikke får brugt. Gem dem i en bøtte i køleskabet, så kan du en gang om ugen koge en grøntsagsbouillon. Brug den til at give din cous cous eller minestrone mere smag.

LÆS OGSÅ: Smørrebrød - et stykke med hjemmerørt kulturarv

LÆS OGSÅ: Køkkenfest: Sådan tilbereder du et helt grisehoved

LÆS OGSÅ: Fra kaffetemplet til kyssekrogen: Københavns bedste cafeer