Den femte Afdeling Q-film er langt mere ubehagelig og dyster end de første
Med et nyt film- og skuespilhold bliver den femte film om efterforsker Carl Mørck og hans Afdeling Q langt mere ubehagelig og insisterende begsort end tidligere. Forbillederne for ’Marco Effekten’ ligger i storpolitik og gamle, amerikanske film.
Foto: PR 'Marco Effekten' er femte film i serien om Afdeling Q.
Det er ingen hemmelighed, at krimikongen Jussi Adler-Olsen bestemt ikke var begejstret for den måde, Zentropa forvaltede hans storsælgende bøger på. Efter fire fortællinger på det store lærred er filmrettighederne derfor endt hos Nordisk Film. ’Under sandet’-instruktør Martin Zandvliet står denne gang for at samle trådene, mens den ikonisk krakilske og hæmningsløse efterforsker Carl Mørck nu spilles af Ulrich Thomsen. Makkeren Assad tager Zaki Youssef sig af.
D’herrer løser det med præcis timing, en særlig sans for storpolitik og ikke mindst med elegant plotteknik i historien om romadrengen Marco, der anholdes med en pædofili-anklagets pas på sig.
Sagen havner i Afdeling Q og sender efterforskerne ind i et net af korrupt ulandsbistand, som krydres med et modbydeligt mord. ’Marco Effekten’ er drøneffektiv. Det skyldes især, at den har styr på sin virkemidler. Og sine inspirationer. Her dissekerer vi filmen i procenter.
10 %
’The Falling Man’
Richard Drews ikoniske fotografi af en mand i frit fald fra World Trade Center 11. september 2001 får lov til at spille en birolle i åbningsscenen af ’Marco Effekten’. Præcis hvordan skal ikke afsløres her, men faldet skaber en stærk understrøm af storpolitiske toner. Samtidig er faldende mænd, der enten må rejse sig eller blive liggende, et overordnet tema.
30 %
Film noir
’Marco Effekten’ gennemsyres af film noir-genren. 1940’ernes store, amerikanske filmtendens med lys-skygge-virkninger, regnvejr, tåge, en hovedperson med tvivlsom moral og et hårdkogt krimimiljø er formfuldendt gengivet i moderne, filmtekniske klæder.
20 %
’Mindhunter’
David Finchers Netflix-serie er besættende mørk og stærk i sin skildring af den særlige psykologi, der kan opstå i et forhørslokale. Især ét af forhørene i ’Marco Effekten’ låner fra Finchers fornemmelse for effektiv klipning. Da Mørck og Assad for alvor går til den sigtede, er der ikke længere nogen vej tilbage for empatien.
5 %
Kennedy
Danske Caspar Phillipson er måske ikke den mest kendte skuespiller herhjemme, men han har faktisk spillet præsident John F. Kennedy over for Natalie Portman i ’Jackie (2016). I ’Marco Effekten’ møder vi ham bag et skrivebord som højtstående embedsmand i udenrigsministeriet. Det første billede af ham på kontoret i tætsiddende jakkesæt er som taget ud af ’Jackie’.
15 %
’Politiets blinde øje’
Orson Welles’ mesterværk fra 1958 sniger sig ind flere steder. Her er korruption for alle pengene, og så er der gang på gang intense nærbilleder, der forvrænger filmoplevelsen og får os til at tvivle på, hvor handlingen er på vej hen. Som da en korrupt nødhjælpsansvarlig (spillet af Anders Matthesen) lader til at have handlet på egen hånd, men pludselig taler forbi kameraet, så vi forstår, at der er andre til stede i rummet.
20 %
Lukkede, psykiske rum
Et gennemgående tema er, at Carl Mørck taler med sig selv i biler og elevatorer. Det skaber en fortættet stemning, der også bliver selve filmens sindstilstand, fordi vi som tilskuere selv gætter med på efterforskernes intentioner. Samtidig er elevatorernes op- og nedture et billede på Mørcks mentale tilstand.
'Marco Effekten' har premiere 27. maj.
Tre andre opklaringer på film
’Spotlight’
Den gør ikke meget væsen af sig, men filmen fra 2015 vandt alligevel en Oscar-statuette for bedste film, da den roligt og nøgternt fiktionaliserede den virkelige fortælling om et hold undersøgende journalister, der afdækkede børnemisbrug i den katolske kirke.
Kan streames på Viaplay
’Uncut Gems’
Adam Sandler som overgearet juveler fra New York, der må sætte alt på spil for at klare sig igennem et hav af glubske kreditorer. Ved at holde klipningen i højt tempo og lade Sandler storme rundt i hvert eneste billede, skabte kultfilmbrødreparret Josh og Ben Safdie i 2019 en besættende og dirrende filmoplevelse.
Kan streames på Netflix
’Zodiac’
Mange vil nok pege på David Finchers ’Se7en’ som den mest ubehagelige opklaringsfilm i moderne filmhistorie, men instruktørens reelle mesterværk ramte først biograferne i 2007. ’Zodiac’ er holdt i mørke toner og følger efterforskningen af en seriemorder, der i virkelighedens verden aldrig blev fundet. En slags fiktiv forløber for true crime-bølgen.
Kan lejes på Viaplay
og Blockbuster
Se, hvad vi ellers skriver om: Film