Da Frederik Asbjørn Plum blev færdig for tre år siden og skulle ud på arbejdsmarkedet, mødte han som humaniorauddannet et jobmarked drænet for specialstillinger. Der var ikke meget at tage sig til, hvis han ville beskæftige sig indenfor sit felt.

Derfor tog Plum springet og endte op som selfmade vodkadestillatør med godkendt kedel og spiritusudsalg både fra egen forretning i Jægersborggade på Nørrebro, men også på de mest velansete restauranter og cocktailbarer i København.

På gymnasiet havde han russisk, på universitetet læste han litteraturvidenskab og specialiserede sig i russisk druklitteratur. Her udgjorde hans daglige selskab kammesjukker som Mikhail Bulgakov, Vladimir Vysotskij og Venedikt Jerofejev – alle russiske forfattere eller poeter, der på en og anden måde er døde af vodka-druk.

”Sammenlagt har jeg nok brugt 15 år på at forstå russisk kultur, så det var nok meget naturligt, at det blev vodkaen, jeg kastede mig over,” siger Frederik Asbjørn Plum, da Euroman.dk møder ham til en snak om destillerivirksomhed, iværksættervodka og kulturelle brandertformer. Der er stadig en anseelig snært af barnlig eufori at spore i hans nu 31-årige stemme, når han taler om destilleriprocessen.

”Det er Jesus-agtigt. Du skal bare have sukkervand og så komme gær fra Supermarkedet i, sætte en gærlås på, og så kan du lave alt.”

Iværksætter-vodka var en nødvendighed
Da Frederik Plum skulle være far for halvandet år siden, tog han en beslutning, der afgjorde hans fremtid.

Hvis han skulle følge sin vodka-passion, så var det nu, hvor der var et naturligt opbrud i hans liv. Det blev startskuddet på en iværksætterkarriere centreret omkring et lille vodkadestillerifirma, som blev døbt ’Den klodsede bjørn’. Navnet har relationer i den russiske kulturs brug af fabeldyr, desuden beskriver det resultatet af en vodkabrandert.


Frederik Asnjørn Plum og Naja Asbjørn Olesen. Foto: Emil Møller

Man bliver simpelthen en klodset bjørn, hvis man indtager for meget vodka.
”Vodkaen blev en slags nødvendighed til sidst. Da Vladimir blev født, følte jeg mig tvunget til at tage en beslutning. Enten var det nu, ellers blev det helt sikkert aldrig,” siger Plum.

”Jeg tror, mange gerne vil i gang med en iværksætteridé, men de er måske ikke impulsive eller naive nok til rent faktisk at gøre det.”

Bliv ven med Euroman på Facebook

Desuden mente Frederik Plum, at hans vodka kunne dække et uudfyldt hul i det danske spiritusmarked, da der ikke fandtes andre håndlavede vodkamærker indenfor de danske grænser.

”Det gik op for mig, at jeg kunne kombinere mit indgående kendskab til russisk drukkultur med min drøm om at starte mit egent firma. Min familie er alle gamle handelsfolk, så derfor lå det måske heller ikke så langt fra mig, at det var den vej, jeg skulle gå,” siger han.

”Hvis man ikke er tilfreds med de genrer, der findes uden i virkeligheden, så må man jo byde ind med noget selv.”

Efter dette ræsonnement havde bundfældet sig i Frederik Plums bevidsthed drog han til Kolding og påbegyndte sin første rigtige batch eller såkaldte portion. Dette var den første generation af ’Den klodsede bjørn’.
Plum destillerer sin vodka på et godkendt destilleri, som han har sammen med en medsammensvoren brygger og destillatør ved navn Trolden, der primært gør sig inden for øl og whisky.

Egen spiritushandel med overskud
Siden er det blevet til omkring 3000 flasker hvid sprit på cirka 17 batches.

Frederik Plum forhandler blandt andet sin vodka fra egen forretning i Jægersborggade på Nørrebro, men også velrenommerede cocktailbarer og restauranter rundt om i Danmark.

Forretningen ’Den sidste dråbe’ startede han sammen med sin kone Naja Asbjørn Olesen i sommeren 2014. Parret havde været på barselstur til Berlin og var blevet inspireret af de små forretninger her, der kun gjorde sig i salg af små spiritusmærker. De undrede sig over, at det ikke fandtes i København, og på den måde opstod 'Den sidste dråbe'.


Spiritusforretningen 'Den sidste dråbe' ligger på Jægersborggade og sælger spiritus fra mikro-brands. Foto: Emil Møller

I den lille butikskælder midt på den kreative andelsgade på Nørrebro træder man ind i en tidslomme. En afdæmpet atmosfære der minder mere om en voksen mands drengeværelse end en forretning. Omgivet af spiritusflasker fra mikrobrands med smukke etiketter med snirkelskrift og eksotiske dyr, der gerne vil fortælle en historie. Stablet fra gulv til loft står flaskerne i forskellige former høje, lave, farvede, klare, runde og facetslebet. Desuden en række remedier, som man forbinder mere med et gammeldages kemilokale ud fra deres kolbelignende skikkelser og metalliske overflader. Indimellem får man øjenkontakt med et par blanke øjne på et udstoppet dyr, der titter frem. Fra en pladespiller i hjørnet giver Vladimir Vysotskijs russiske røst sit besyv til at sætte stemningen.

I starten købte parret bare enkelte flasker ind, når der var efterspørgsel på hylderne. Kasserne der står under hylderne og udgør butikkens lager var tomme i begyndelsen. Nu er de fyldte, og parret kan begynde at høste et lille overskud af deres spiritussalg.

Luksussprit med medaljer
Både spiritusforretningen og den egenproducerede vodka rammer ned i en tid, hvor feinschmecker-bølgen buldrer af sted.

”Rigtigt mange der kommer her i butikken, de kommer også for at købe en historie. Desuden vil folk hellere handle lokalt. Der er et kæmpe opgør med giganterne i gang. Folk gider ikke have ’Smirnoff’ eller en ’Absolut vodka’ stående længere, de vil hellere have noget fra et mikrodestilleri, der er produceret i Holland eller Danmark,” siger Plum.

”Dem der kommer og køber ind her bruger spiritus på en helt ny måde. De vil gerne give 400 kr for en flaske og så hellere drikke lidt mindre og få en god kvalitet.”

Bag udsalget af ’Den klodsede bjørn’ på hylden står et diplom. I marts i år blev Frederik Plums hjemmedestillerede vodka honoreret med førstepladsen på dette års ’Destille Berlin’, der er en ny spirituskonkurrence for håndlavet spiritus. Der er tradition for at alle spiritusmærker har en udmærkelse – eller flere. Denne guldmedalje er bare den første i Frederik Plums vodkaeventyr, og snart vil den pryde etiketten sammen med den håndtegnede, vodkadrikkende brune bjørn, som ifølge Plum har sit forbillede i Serge Gainsbourg.


Fredrik Asbjørn Plums debut-vodka 'Den klodsede bjørn'. Foto: Emil Møller

Den hedengangne franskmand er i øvrigt også Plums eget forbillede.

”Han var altid pisse velklædt – og alligevel lidt lurvet”, siger Plum om den afdøde musiker og kunstner. ”Altid alt for fuld, men alligevel veltalende. Han drak på en pisseflot måde, måske sådan som alle mænd, gerne vil drikke på.”

Nemt på kant med loven
Det er ikke ligetil at slå sig ned som spiritusdestillatør i Danmark. Man skal allerførst bevise et ret stort overskud på kontoen, inden man på nogen måder skal gøre sig forhåbninger om at producere spiritus på det danske marked.

”Grunden til der er så få danske destillerier i Danmark er fordi, hvis du begynder at brygge fx øl og sælge det, så skal du bare have klinkegulv og fødevaregodkendes. Hvis du vil lave spiritus, så skal du lægge omkring 200.000 kr i depositum oven i til staten, inden du begynder din produktion,” siger Plum, han fortsætter: 

”Det er nogle juridiske ting, der gør, at vi har så få destillerier i Danmark. Det er kun ekstrem-nørder, der gider kaste sig ud i det. Eller store firmaer, der har kapital til at prøve sig frem.”

Frederik Plum lægger ikke skjul på, at han synes, det er en lidt irriterende formalitet – han vil hellere kunne eksperimentere frit med nye opskrifter uden at skulle helt til Kolding hver gang, han skal prøve en ny ting af på sin vodkaproduktion.


'Den sidste dråbe' forhåndler primært spiritus. Foto: Emil Møller

Tilbage til den nordiske brandert
Ifølge Fredrik Plum er vodka en ydmyg sprit, som danskerne burde drikke mere af.

”Når man drikker vodka, så får man en meget ren og sindsudvidende oplevelse. Meget nordisk. Der er rigtigt mange, der glemmer, at det er den type sprit, som vi traditionelt set har drukket her i norden, og den hænger sammen med os,” siger Frederik Plum.

Vodkadestillatøren mener, det er en spiritusform, som passer til vores tradition og har derfor en virkning, som vi bedre kan forstå og relatere til.

”Alle ved, at Whisky hænger sammen med England og en chesterfield-sofa i et bibliotekslokale. Vi elsker alle whisky, men har en fornemmelse af, at det hænger sammen med en anden kultur,” siger Plum og uddyber:

”Folk i norden gider ikke drikke snaps, brændevin eller vodka mere, men det er alligevel sådan, at en vodka-brandert er noget, vi forstår. Den udspringer af nordisk kultur, den hænger sammen med vores tradition.”

Frederik Plum er godt på vej til at genindføre den nordiske vodka-tradition i det danske feinschmecker-miljø. Hans vodka serveres allerede på cocktailbarer som Ruby, The Barking Dog og Gilt og restauranter som Kadeau, Condesa og Marv og Ben. I sidste måned holdt Plum vodka-smagning på Noma, hvor han præsenterede metafysikken i den russiske vodkakultur.

Udover den klassiske vodkaudgave 'Den klodsede bjørn' er Plum ved at sætte 'Den rene bjørn' i produktion. Vodkaen er den samme som 'Den klodsede børn', bare i en økologisk udgave. Michelinrestauranterne vil på grund af deres øko-mærkat kun sælge en økologisk variant.


Man kan i princippet putte alt i sin hvide sprit - også gran. Foto: Emil Møller

Desuden har Plum en røget vodka på tegnebrættet. I 'Den røgede bjørn' skal malten ryges på biodynamiske vinskud fra en vindbonde i Nordsjælland, inden den bliver destilleret til vodka.

Frederik Asbjørn Plum har et uendeligt lager af ideer, der bare venter på at blive prøvet af over blusset i destillerikedlens boblende væsker.


3 nemme vodka-cocktails
Søren Krogh Sørensen fra Stork-Concepts præsenterer her tre nemme vodka-cocktails, som du selv kan lave.

Moskva Martini
3 cl vodka
1 cl tør vermouth
1/4 syltet agurk
 
Mix vodka og vermouth med meget is.
Rør kort og hæld i et afkølet martini-glas.
Slut af med et lille stykke syltet agurk i glasset.

Tip: I Rusland serveres vodka traditionelt med mad - navnlig syltet mad. Agurker fra Østeuropa er at foretrække til denne cocktail. De kommer i mange varianter og er generelt mere milde og salte end de danske sur/søde sylteagurker. Alternativt kan franske cornichoner anvendes.
Martinien kan også serveres med en teske med kaviar eller frisk dansk stenbiderrogn som tilbehør.
 

Meadow Collins
6cl *Kamille-infuseret vodka
2cl frisk presset citron juice
1 teske honning
Top med danskvand
 
*Kamille-vodka
Det er nemt og hurtigt at lave din egen vodka-infusion. Lad en halv flaske vodka trække med en lille håndfuld tørrede kamilleblomster i 15-20 min og si det herefter igennem et kaffefilter. (Blomsterne kan nemt købes på nettet eller i urte/helseforretninger.)
Bland den halve kamille-vodka tilbage i flasken med den resterende vodka.
 
Bland kamille-vodka, citronsaft og honning i et højt glas.
Rør til honningen er opløst.
Fyld glasset med is og top op med soda.
Pynt evt. med en citronskive og et par friske eller tørrede kamilleblomster.

Tip: Denne drink kan sagtens mixes dagen før og hældes på en flaske til skovturen, hang out i parken og er oplagt at lave i forvejen til en fest.

Meadow Collins med kamille-infuseret vodka ved Søren Krogh Sørensen. Foto: Emil Møller

Vodka-Old Fashioned
5-6 cl vodka
1 lille teske sød birkesaft (kan købes i større supermarkeder)
1 lille teske Amaro Montenegro
1 dash angostura bitter
 
Bland ingredienserne over et stort stykke is i et lavt whiskyglas.
Rør til den er godt kold og den er klar til servering.


Vodka-Old Fashioned ved Søren Krogh Sørensen. Foto: Emil Møller

LÆS OGSÅ To unge iværksættere fra Aarhus vil slå igennem i Los Angeles: ”Alt vi fik at vide på skolen var forældet. Vi klarede det selv”

LÆS OGSÅ Vi gik så meget i flæsket på konkurrenterne. Hvis det havde været lovligt at slå dem ihjel, havde jeg gjort det

LÆS OGSÅ Dansk succes-opfinder: ”Wearable technology bliver en revolution"