Jimmy Jørgensen: ”Hvis du ligner mig, er det en skam med håret, men tillykke med den smukke krop”
Jimmy Jørgensen om at være med i Danmarks dårligste film, at vågne nøgen på et ukendt hotelværelse og om afskeden med sin far og navnebror, som han første lærte at kende som voksen.
Hvornår gik det op for dig, at du havde et talent?
”Første gang nogen sagde til mig, at jeg sang godt, gik jeg i 5. klasse. Min musiklærer kaldte min mor ind til et møde om mig, for hun ville gerne have, at jeg kom på Sankt Annæ. Det syntes min mor var noget pjat, så det kom jeg aldrig. Men det var første gang, at jeg fik en følelse i kroppen af, jeg kunne noget med min stemme. Men jeg begyndte først at bruge min stemme til noget, da jeg var 12 år. Nogle drenge fra gaden og jeg startede et band. Jeg kunne mærke, at musikken kom let til mig – lidt for let, syntes de andre medlemmer. Det var mere spændende for mig at rende med piger, end det var at øve, så de andre smed mig ud af bandet flere gange. De kunne aldrig finde nogen, der var bedre end mig, så de blev altid nødt til at tage med mig igen.”
Hvad er det mærkeligste sted, du er vågnet?
”Jeg var engang på Tisvildeleje Badehotel, da jeg var kæreste med Mayianne Dinesen. Vi faldt i søvn sammen på vores værelse, men da jeg vågnede næsten morgen, lå jeg nøgen og alene inde på et andet værelse, der havde en anden indretning end det, jeg var faldet i søvn i. Jeg vågnede op ved, at nogen var ved at låse sig ind på værelset, og jeg havde jo ikke noget tøj på, så jeg løb ud på balkonen og hoppede over den næste balkon, som heldigvis hørte til vores værelse. Jeg var åbenbart gået i søvne ind på naboværelset. I samme øjeblik jeg hoppede over på balkonen til vores værelse, kom Mayianne ind med en stuepige. Hun havde ledt efter mig i flere timer. Hun var vågnet op alene, og mit tøj lå i en bunke ved siden af sengen. Hun var virkelig bange, for hun troede, at jeg var gået ned for at drukne mig selv.”
Hvad er det bedste råd, du nogensinde har fået?
”Ulrich Thomsen sagde engang til mig, efter han havde set mig i nogle afsnit af ’Taxa’: ’Husk nu, at folk godt kan lide at se på dig. Du behøver ikke føle, at det bare skal overstås’. Jeg tror, jeg jappede mange replikker igennem. Det var et ret godt råd og vel egentlig også en ros. Jeg har snakket med ham om det efterfølgende, men han kan simpelthen ikke huske, at han har sagt det til mig.”
Hvad er din jobmæssige største bedrift?
”At jeg har overlevet som sanger og skuespiller i over 25 år. Jeg har stadig en stor forbløffelse over, at nogen gider have mig, når jeg starter på noget nyt – især når det handler om film og tv. Jeg blev engang tilbudt at være med i en film, der hed ’Max’. Nogle af Danmarks bedste skuespillere var med, og jeg sagde ja, selvom jeg ikke havde læst manuskriptet. Sidse Babett-Knudsen, Paprika Steen og Nikolaj Lie-Kaas var med, så den måtte jo være god. Den film endte med at blive den dårligste film nogensinde, og det er jo også noget af en bedrift.”
Annonse
Hvad er den bedste kur mod tømmermænd?
”At drikke videre. Der findes ikke noget bedre – altså nogen bedre kur.”
Hvornår har du været rigtig bange?
”Hver gang jeg skal flyve. Jeg fik flyskræk, efter jeg var med i en busulykke på den tyske autobahn som 14-årig. Bussen rullede rundt tre gange, og jeg endte med et brud på halshvirvlen. Inden ulykken fløj jeg rigtig meget til Mallorca og Gran Canaria med min mor, men efter det skete, blev jeg bange for ting, jeg ikke selv kan kontrollere eller styre.”
Hvad er dit bedste barndomsminde?
”Jeg var enebarn, indtil jeg var syv år. Min mor havde forskellige mandlige bekendtskaber, men de perioder, hvor jeg var helt alene med hende, var de bedste. Jeg redte hendes hår, og så læste hun højt for mig. Det var den ultimative hygge og nærhed for mig.”
Hvad er den vigtigste telefonsamtale, du har haft?
”Da jeg i en alder 45 ringede til min far, som jeg aldrig havde mødt. Han var en engelsk sømand, der gjorde min mor gravid. Hun var kun 17 år, og han stak af. Han var også gift og havde tre børn i England. Jeg havde ledt efter ham i mange år, og da jeg fandt hans telefonnummer, gik jeg rundt om mig selv i flere timer. Så tog jeg mig sammen og ringede op. Han sagde: ’Det er Jimmy. Hvis du ligner mig, er det en skam med håret, men tillykke med den smukke krop.’ Vi havde samme fornavn! Der var meget humor i ham, og det var med til at bryde isen. Den telefonsamtale gjorde, at jeg kom over og mødte min engelske familie, og jeg besøgte ham mange gange efterfølgende.”
Hvad er den vigtigste beslutning, du nogensinde har truffet?
”Det er, at jeg tog kontakt til min far. Det har været vigtigt for mig at vide, hvor jeg kommer fra. Jeg ligner ham på en prik. Der er nogen, der har filmet vores første møde, og man kan se på de film, at vi gør de samme ting med hænderne. Vi havde tit det samme tøj på, og vi havde samme skæg. Det var meget mærkeligt, når vi aldrig havde set hinanden før. Jeg er meget glad for, at jeg nåede det. Han var 76 år, da jeg mødte ham. Han døde i januar som 86-årig, så jeg nåede at få 10 år med ham. Da han døde, var jeg ovre hos ham med min ældste datter. Hun sagde til mig: ’Du er der for ham, men han var der aldrig for dig’. Det er jo rigtigt nok, men selvom om han havde opført sig dårligt, kunne jeg jo stadig opføre mig ordenligt over for ham.”
Annonse
Jimmy Jørgensen, født 1964, er sanger og skuespiller. Stifter af rockgruppen Hotel Hunger. Sang kæmpehittet og kærlighedsduetten ’Vent på mig’ til filmen ’En kort en lang’. Debuterede som skuespiller i teaterkoncerten ’Gasolin’. Var blandt andet med i tv-serierne ’Taxa’, ’Edderkoppen’ og ’2900 Happiness’. Privat bor han med sin kæreste, skuespillerinden Signe Egholm Olsen, og parrets to børn. Har også en ældre datter fra et tidligere forhold.
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.