For ikke så længe siden lavede vi en liste over nogle af de ord og vendinger i tiden, som irriterer os mest. Ja faktisk så meget, at vi gerne så dem forsvinde helt ud af sprogbrugen.

Nogle læsere indvendte, at vi burde bruge vores tid på noget fornuftigere end at fortælle andre, hvad de må og ikke må sige. Det kan de jo have ret i. Men heldigvis er vi ikke kun sat i verden for at være fornuftige, men også for at have det sjovt med vores egne små idiosynkrasier og forhåbentlig samtidig bringe et smil på vores læseres læber.

Og heldigvis er der en del af jer, der var så enige, at I selv kastede jer ud i den ædle sport at slå andre i hovedet med deres egne floskler. I var faktisk så ihærdige, at vi har besluttet at lave endnu en liste med jeres bedste bud på ord, der gerne må dø i 2018.

Den kommer her.

Skriv

Der er ikke tale om bydeformen, men om navneordet afledt af at skrive: et skriv. Skrivet er godt nok godkendt af sprognævnet for længe siden. Men det er også så ejendomsmægler-uformelt, at det er svært at tage seriøst. Hvis man gerne vil tages alvorligt, sender man: et notat, en mail, et brev, et oplæg, en bekræftelse, en kladde, en klage, en telefax.

Bum

Hvor skal man begynde med at beskrive, hvorfor det er irriterende? Måske bare med, at det som regel anvendes, hvor der virkelig intet eksplosivt er at gøre opmærksom på.

Smuksak

I vores Facebook-feed var hun/han uddød. Men åbenbart ikke i jeres. Vi tvivler på, at nogen nogensinde er blevet glad for komplimenten, der, hvordan man end vender og drejer det, antyder, at modtageren har lagt sig ud.

Skønne dig/smukke dig

Simpelthen for utroværdigt. Sådan vil vi ikke en gang tiltales af vores selvhjælpsbøger.

I min optik

Nå nå, og hvilken optik bruger du så? Olympus?

Rollemodel

Som vores læser påpeger, er forbillede et glimrende dansk alternativ, til dem, der ikke bare blindt ønsker at fordanske det amerikanske sprog.

Kommentere på

Du kan med fordel sløjfe på’et. Vi citerer: ”Sprognævnets holdning er, at hvis man ikke vil have, at modtagerne skal studse over ens sprog, vil det være bedst at undgå at bruge kommentere på noget. Udtrykket stammer i øvrigt fra engelsk "comment on".”

Tudekiks

Meget effektiv metafor, der tilbageviser allehånde beklagelser som barnagtig blødsødenhed. Bruges af de samme mennesker, der taler hånligt om rundkredse og pædagogik i samme formation. Men hvem sidder egentlig i de rundkredse, når de modtager undervisning? Og hvem tager egentlig en kiks, når de er ulykkelige?

.dk

Altså internetdomænet anvendt i talesproget. For eksempel stopdigselv.dk, ironikanforekomme.dk, godtbrølt.dk. IT-humor, som vi aldrig bliver helt kloge på. Kan ikke udelukke, at der ligger en metagriner, og gemmer sig, som vi bare ikke har sans for.

Spørge ind

Lovlig terapeut-agtig formulering (med mindre du er en, altså). Kan vi ikke bare skelne mellem et almindeligt spørgsmål og et personligt spørgsmål?

En rejse

Det, din chef eller projektleder kalder det, når I er begyndt at arbejde i et nyt CMS-system, har ansat nogle flere medarbejdere på grund af øget efterspørgsel eller har prøvet en række forskellige alternativer til jeres frokostordning. Nå men, blev I solbrændte, og købte I nogle fede souvenirs med hjem?

Lande

At lande en kontrakt, en handel, en finanslov. Rolig nu, Maverick.

”Og så var jeg bare så’en der … ”

Var du det? Fed historie.

Er der en voksen til stede?

Den næste, der siger det uden for en børnepasningsinstitution, fortjener en kindhest.

LÆS OGSÅ: Huttelihut og 15 andre vrøvleord vi burde bruge noget mere

LÆS OGSÅ: Podcast om dårlige film optræder for fulde huse: "Danske anmeldere har brug for et los i røven"

LÆS OGSÅ: Her er Obamas yndlingsmusik og -bøger fra 2017