Netflix har kastet sig over flere store dokumentarprojekter inden for de seneste år, og der kan i flæng nævnes true-crime-serien ’Making a Murderer’ og historien om den karismatiske guru Bhagwan Shree Rajneesh i ’Wild Wild Country’. Det er historier så outrerede, at man ikke ville tro det, hvis man ikke vidste, at de var sande. Men her virker de to parisiske brødre Jules og Gédéon Naudets arbejde en smule mere nøgternt, fordi de i stedet for at køre en stemning op, nærmest kører den ned.

Brødrene blev verdenskendte med deres dokumentar ’9/11’, hvor de fulgte den nyuddannede brandmand Antonio Benetatos’ vej ind i brandmandsfaget. Men da terrorangrebet på World Trade Center fandt sted en dag, de var ude at filme, ændrede det dokumentarens fokus til at handle om terrorangrebet fra brandmændenes perspektiv.

Vi mødte Jules og Gédéon Naudet til et Netflix-arrangement i Rom til en snak om deres kommende dokumentarserie, som de har arbejdet på de sidste par år. Brødrene har forsøgt at optrevle øjenvidner og berørte fra terrorangrebet på Bataclan, Stade de France og en række caféer i Paris den 13. november 2015. Og de omkring 40 beretninger bliver nu til en tredelsdokumentar på Netflix.

”Vi har mødtes med den franske regering, SWAT-teams, brandmænd og folk, der var til stede, som alle fortalte personlige beretninger fra aftenen. Det tog os tilbage til 11. september 2001, hvor vi oplevede alle de her små momenter af heltemod hos mennesker, der ofte glemmes. Det gav os idéen til at fortælle deres historier. Det skulle ikke være en reportage eller undersøgende journalistik, men en dokumentar om de mennesker, der var tilstede, eller var berørt men uden sensationalistiske billeder,” siger Jules Naudet.

Selvom brødrene har dækket nogle af de episoder, der på verdensplan har fået allermest spalteplads, forsøger de hver gang at holde det sensationelle ude af projekterne for i stedet at fokusere på menneskerne bag. Til spørgsmålet om, hvorfor de overhovedet laver dokumentarfilm om terror, når det nu er præcis det, terroristerne ønsker svarer Gédéon:

”Det er en dokumentar om at overleve et terrorangreb, men det kunne også have været om folk, der har været ude for et biluheld. Det handler om at overleve noget, der er så voldsomt og forfærdeligt. Det er ikke så meget om terror, som det er om, hvordan man kommer videre efter en frygtelig hændelse. Men jeg forstår fuldt ud argumentet.”

Og broderen Jules følger op:

”Vi gik faktisk meget op i ikke at lægge fokus på gerningsmændene. Vi nævner aldrig, hvem de er, eller hvorfor de gør det. Men de lykkedes ikke med deres plan. Efter alle de frygtelige hændelser, så fortæller personerne i dokumentaren ikke historier om had og hævn, men om kærlighed og om komme videre.”

I den nye trepartsdokumentar fortæller en række førstehåndsvidner fra brandmænd og SWAT-teams til politi, civile og politikere om deres oplevelser i forbindelse med terrorangrebene. Angrebene blev udført tre forskellige steder inden for meget kort tid, så instruktørerne har taget udgangspunkt i, hvor vidnerne var geografisk, da de skulle udvælge deres kilder.

”Man glemmer ofte, at der under uniformen også er et menneske, og det vil vi også gerne have frem. Det her er ikke den store, essentielle fortælling om, hvad der skete 13. november 2015. Det er 40 historier mellem mere end 3.000. Det er 40 synspunkter ud af en masse andre, men jeg tror, at det giver en idé om, hvad de her mennesker har været igennem,” siger Jules Naudet.

LÆS OGSÅ: Ny sæson af ’Preacher’ og fire andre premierer på Viaplay i juni

LÆS OGSÅ: Ny HBO-serie: Frygt og lede i den engelske overklasse

LÆS OGSÅ: 14 film på Viaplay, der er værd at se