
Nikolaj fra Svaneborg Kardyb: ”Efter Tiny Desk har vi modtaget videoer fra folk i Puerto Rico, der har lavet covers af vores numre”
Nikolaj Svaneborg og Jonas Kardyb danner jazzduoen Svaneborg Kardyb, der siden deres første album ’Knob’ i 2019 på rekordtid er blevet en etableret del af den danske jazzscene. For nyligt deltog duoen i en livekoncert på den verdenskendte musikplatform Tiny Desk. Vi har talt med dem om, hvordan kontakten til Tiny Desk opstod, hvordan de navngiver deres sange, og hvad de håber på at opnå med Svaneborg Kardyb.
I har udgivet numre, der fx hedder ’Terrassedør’, ’Omvejen’ og ’Haven’. Hvordan navngiver I jeres sange?
Nikolaj: ”Vi går meget op i titlerne, og hvad de signalerer. Nogle gange er det en historie, der skaber musikken, og andre gange lægger musikken sig op ad historien. ’Haven’, som vores andet album hedder, blev albumtitlen, fordi Jonas købte et hus, som havde en helt fantastisk have, som vi begge nød at tilbringe tid i. Alle sangtitlerne på det album kredser om steder, vi godt kan lide at være.”
Jonas: ”Når man laver instrumentalmusik, er der ikke så mange ord, men musikken lever af stemninger. På ’Haven’ er der også et nummer, der hedder ’Dæmning’, der er opkaldt efter den vej, jeg bor på. På nummeret ’Dialekt’ er begge vores bedsteforældre med. Nikolaj er fra Nordjylland, og jeg er fra Sønderjylland, og derfor forbinder vi også dialekterne med et særligt sted eller stemning, som vi har forsøgt at inkorporere på det nummer. Der findes også ord, der bare lyder godt, og det gør sig fx gældende med et ord som ’Knob’, der er titlen på vores første plade.”
Nikolaj: ”Sangen ’Terrassedør’ skrev jeg en sommerdag, hvor det var for varmt til at være udenfor, og derfor satte jeg mig indenfor. Jeg havde glemt at lukke terrassedøren, og optagelsen, kunne man høre fuglene og haven. Da jeg spillede nummeret for Jonas, sad vi i hans stue, hvor terrassedøren også var åben, og så begyndte vi at tale om, vi kunne kalde nummeret for ’Terrassedør’. Det, der var tipping point for os, var, at Jonas blev gift i huset på den terrasse, hvor døren havde stået åbent, da han hørte nummeret første gang. Og så var vi ikke tvivl om, hvad nummeret skulle hedde.”
Jonas: ”Vi er nu på et engelsk pladeselskab, og med den nye plade, der udkommer til november, har vi forsøgt at fastholde følelsen af, at det skal være nogle gode og personlige ord, der danner titlerne på vores numre. Det skal dog heller ikke blive alt for mærkeligt, hvis man fx er englænder, og derfor har vi forsøgt undgå ord, der fx indeholder bogstaverne æ og ø.”
Nikolaj: ”Vi kan også godt lide, at titlerne er nede på jorden, selvom der er tradition for det modsatte i jazzverden. Det passer bedre med den musik, vi laver, hvis titlerne er så konkrete som overhovedet muligt.”
Hvordan opstod I som band?
Jonas: ”Vi mødte hinanden på Det Jyske Musikkonservatorium i Aalborg i 2013, hvor vi begge startede som studerende. Gennem vores studietid spillede vi sammen i forskellige bands og projekter, men vi oplevede begge at det hele gik en anelse for stærkt, lidt for mange forskellige bands, at ville for meget på en gang og mange forskellige genre at forholde sig til”.
Da vi var ved at være færdige på konservatoriet, havde vi derfor begge en stor lyst til at lave noget, der var helt simpelt. Vi aftalte at mødes for at jamme nogle enkelte formiddage, uden at nogen af os havde overvejet, at det skulle føre til noget mere. Tanken var, at vi ville lade musik være musik.”
Nikolaj: ”Først havde vi egentlig tænkt, at vi ville optage det på en Zoom-recorder, så vi selv havde de numre, der kom ud af de mange formiddage, vi brugte sammen.
Jonas’ trommelærer på konservatoriet, syntes, at vi skulle gøre det ordentligt, hvis vi havde tænkt os at indspille det. Han havde en kammerat, der var enormt dygtig til at indspille lyd, og vi tog derfor hjem til kammeraten, Anders Ørbæk, for at indspille musikken.”
Jonas: ”Imens jeg gik på konservatoriet, spillede jeg af og til den musik, jeg havde lavet, for min kæreste, venner og andre bekendte, og dem der står én nær er jo altid søde til at bakke op om de projekter, man har kørende. Jeg bed dog mærke i, at når jeg spillede musikken, som Nikolaj og jeg havde lavet, var reaktionen noget anderledes, end den plejede at være. Folk brød sig virkelig om det, og det overraskede mig også, at dem der normalvis ikke lytter til jazz, kunne lide det. Det gav mig også en forstærket tro på projektet, og, det vi havde lavet, kunne måske noget ekstraordinært målt op mod mine andre musikalske udfoldelser.”
I maj spillede I en livekoncert på platformen Tiny Desk, der, med sine syv millioner abonnenter på Youtube, er en af verdens største online musikplatforme. Hvordan startede kontakten til Tiny Desk?
Jonas: ”En dag lå der en e-mail i vores indbakke, hvor afsenderen stod som Tiny Desk. Først troede vi begge, at det var spam, og at det nok var én, der udgav sig for at være dem, men den viste sig at være god nok. I mailen fik vi forklaret, at der var en fra Tiny Desk-teamet, som havde hørt vores nummer ’Bluesen’ på en Spotify-playliste, og hun havde derfor kigget nærmere på os, og til vores store held brød hun sig om vores musik. De ville derfor gerne tilbyde os at være med i Tiny Desk Home.”
Nikolaj: ”Da vi fortalte vores pladeselskab, at vi havde fået mailen, gik de fuldstændig amok. I lang tid har de forsøgt at få andre artister med på platformen, så at vi uden videre kunne præsentere, at vi havde fået tilbuddet om at være med, var rimelig ekstraordinært.”
Hvordan havde I forberedt jer op til optagelsen af koncerten?
Jonas: ”Til at begynde med havde vi en plan om, at vi skulle leje et helt vildt studie eller gøre noget særligt til koncerten. Ret hurtigt fandt vi dog ud af, at det ikke var den rigtige måde at gøre det på, fordi det ikke er det, der skaber musikken for os. Vi kan ikke spille en god livekoncert, hvis vi har kæmpe forventninger til, hvor fedt alting skal blive og har planlagt det hele på forhånd.”
Nikolaj: ”Det hedder jo Tiny Desk Home, hvilket vi valgte at tage meget bogstaveligt, og derfor tog vi hjem til Jonas for at optage koncerten. Vi overvejede selvfølgelig grundigt, hvilke numre vi skulle spille. Da vi havde fundet folkene, der skulle producere lyd og video, nørdede vi alle de små detaljer. Alt fra hvor kontrabassen skulle stå, og hvordan lyset skulle falde, overvejede vi, så ikke alting var overladt til tilfældighederne.”
Hvordan gik optagelsen?
Nikolaj: ”Fordi vi lod impulsivitet være en stor del af koncerten, kan vi aldrig spille på den måde igen. For det utrænede øre kan vores koncerter lyde ens, men de adskiller sig stort fra hinanden hver gang, vi spiller. Impulsivitet er en af grundstenede for jazzgenren, og derfor er det også vigtigt, at vi giver plads til det intuitive, når vi spiller. Det er også der, vi giver den bedste oplevelse.”
Jonas: ”Når man er med i Tiny Desk er alting i one take, og derfor skulle vores optagelse sidde i skabet første gang. Men som Nikolaj påpeger, var det vigtigt for os begge, at vi kunne lade musikken tale i de 20 minutter, hvor koncerten stod på.”
Hvad håbede I på at få ud af at være med i Tiny Desk?
Jonas: ”Er man med i Tiny Desk, bliver musikken med et knips international kendt, fordi det er en platform, som folk i hele verden følger.”
Nikolaj: ”Det fede ved Tiny Desk er også, at det er musiknørder, der ser med. Jeg sad og fulgte kommentarsporet efter, at videoen udkom, og det var ret overvældende at følge med i, fordi der var så meget kærlighed i den tilbagemelding, vi fik på koncerten. Vi har modtaget rosende ord fra hele verden, og vi har fx fået videoer med folk, der spiller vores numre i Puerto Rico på akustisk guitar.”
Jonas: ”Det superfedt at blive bekræftet i, at musikken virker lige så godt på en, der sidder i Argentina såvel som på en i Køge.”
Hvad håber I på at opnå med Svaneborg Kardyb?
Jonas: ”Det er alfa omega, at musikken giver mening for andre mennesker. Det er virkelig givende at være afsender på noget, der er meningsfuldt for andre. Jeg håber virkelig, at vi kan blive ved med at vække noget i folk.”
Nikolaj: ”Når musikken bliver grebet af andre og reageret på, så er det ligesom at afgive et kald og få svar. Det er virkelig stort at opleve, at det vi laver, kan vække noget hos andre mennesker.”
Jonas: ”Vi vil jo også gerne have alle mulige fede oplevelser med musikken. Forleden stod vi på et fjeld i det nordligste Norge og så solnedgangen efter at have spillet en koncert i Tromsø, og i næste weekend skal vi til Rumænien. De oplevelser er også enormt givende for os.”
Svaneborg Kardybs tredje album udkommer 4. november 2022.