Bodil-vinderen, sømanden og levemanden om døden, borsalinohatte – og kvinder.

Hvad er den vigtigste telefonsamtale, du har haft?

”Da min daværende kone ringede, og jeg kunne høre, at vores forhold var forbi, selv om hun ikke sagde det direkte. Jeg blev så ulykkelig og blev fuld og dum.”

Hvad bør en mand vide om kvinder?

”Det er vel en del af mandens maskulinitet, at han stræber efter at vide alt om kvinden, men det kan han ikke. Hvis man vidste alt, var det ikke sikkert, man kunne blive forelsket i nogen. Men mærkelige er de kraftedeme. Og charmerende.”

Hvilken egenskab sætter du mest pris på hos kvinder?

”Løgnen. Det giver jo én lejlighed til at afsløre dem. Og det giver mulighed for at opleve, hvordan de kører det. Kvinder er i mine øjne meget hårdere end mænd i en konfliktsituation. De har en fantastisk evne til at få én til at sige: ’Nå ja, det må du undskylde.’ De er de bedste skuespillere af de to køn, især i kærlighedsforhold. Det kan mænd også være, men kvinder er benhårde fx i en skilsmisse.”

Hvad er din største skuffelse?

”Efterklangen af mit sidste ægteskab. At jeg ikke var opmærksom på at tage nok hensyn til kærligheden og derfor blev skilt. Efterklangen er skuffelsen. Det var bl.a. på grund af en hverdag med for meget arbejde, hvor man tror, man kan det hele, og det kører derudad. Det er klassisk.”

Hvordan kommer man sig bedst over en skuffelse?

”Jeg kom over skilsmissen, da jeg stod på en bro og ville kaste mig ud. Pludselig gik det op for mig, at det ville være en skidegod scene i en film, og jeg stod og digtede, hvordan filmen ville være. Hvad ville de efterladte sige osv. Da jeg havde tænkt scenen igennem, havde tankerne ændret sig: ’Din idiot, Ole, ville du begå selvmord? Gu’ ville du da ej. Det var jo bare en scene, se nu at komme hjem.’”

Hvilken færdighed ville du gerne mestre?

”Jeg ville gerne være koncertpianist og spille Mozarts klaverkoncert nr. 21. Sådan! Men jeg kan kun spille en lille smule. I mit lange liv har jeg opdaget, at kvinder elsker, når mænd kan spille klaver.”

Har du en tilbagevendende drøm?

”Jeg drømmer, at jeg har hovedrollen i et stykke, men da jeg skal på scenen, er manuskriptet væk, og jeg ved ikke, hvad det er for en forestilling, og hvad jeg skal sige. Så vågner jeg. I en anden drøm er jeg låst inde i en kahyt på et skib, der kæntrer i stormvejr, og jeg dør. Det kan en psykolog nok få noget ud af. Begge drømme vender tilbage en gang imellem.”

Hvilket råd ville du give dig selv som dreng?

”Skynd dig at blive voksen, så du kan få noget fisse. Man skal blive klog på sig selv så hurtigt som muligt. Jeg måtte fx tidligt indse, at der var noget, der hed skilsmisser i verden. Nogle vil med rette opponere og sige, at barndommen er vigtig, men hvornår slutter barndommen, og hvornår begynder voksenalderen, hvor man selv kan tage stilling til sin tilværelse? Det er forskelligt fra menneske til menneske. Jeg kan ikke huske ret meget fra min barndom, men jeg var fantastisk lykkelig hos min mormor, efter min far og mor blev skilt.”

Hvad er din vigtigste beslutning?

”Efter min tid på elevskolen opdagede jeg, at jeg havde et stort mindreværdskompleks over for det at være intellektuel. Da jeg flyttede til København, købte jeg Information og gik rundt med den under armen for at vise, hvor intellektuel jeg var. Jeg har aldrig læst den. Efter nogle år besluttede jeg, at: ’Ole, du er den, du er. Vis dét, og op i røven med resten.’”

Hvilket stykke tøj bør enhver mand eje?

”Jeg har altid ønsket mig en sort borsalinohat. Det er sådan nogle gangsteragtige hatte, som de franske skuespillere gik med i kriminalfilm fra 60’erne og 70’erne. Jeg har faktisk fået en af min sidste kone, men jeg er for genert til at gå med den. Den ligger derhjemme på hylden.”

Hvilken bog bør enhver mand have læst?

”Morten Nielsens samlede digte. De er skrevet i 1944 af en ung lyriker, der kun blev 21 år. Det siger så meget om kvinder og mænd. Denne unge knægt har et helt uskyldigt syn på kvinder, som er så smukt. Hans lyrik rammer nogle ting, der virkelig gør ondt, især når man tænker på, at det er skrevet af så ung en mand. Det er skidegodt og burde være alle mænds bibel.”

Er du bange for døden?

”Ja. For man aner jo ikke, hvad fanden der sker. Mange siger, de ikke er bange, men selvfølgelig er man bange. Gudsbegrebet er jo i den grad kommet ind i vores tilværelse. Kulturelt er det i vores system at bruge ordet Gud, selv om ingen aner, om idioten eksisterer. Jeg tror på Jesu ord, fordi det er verificeret, og han har sagt nogle fine ting, som er til at efterleve, men nogen tror på Gud, fordi det giver et håb om, at ’det er ikke helt forbi’. Den hurdle tror jeg aldrig, nogen fornuftige mennesker kommer over, for gu’ er det da kedeligt at forsvinde fra det her liv, uanset hvor grimt eller skønt, det kan være.”

Hvad bør en mand udrette, inden han dør?

”Han skal prøve at overbevise sig selv om, at han faktisk har været en udmærket fyr. Eller få nogle kvinder til at overbevise sig om det.”



Ole Ernst døde som 73-årig søndag den 1. september 2013. Som ung var han et par år til søs som kokkeelev. Siden blev han uddannet fra Odense Teater og har medvirket i omkring 100 spillefilm og fået en Bodil for bedste hovedrolle i ’Flugten’ fra 1973 og ’Der er et yndigt land’ fra 1983. Derudover har vi set ham i bl.a. ’Den kroniske uskyld’, ’Peter von Scholten’, ’Sort høst’, ’Okay’, ’Rejseholdet’ og ’Forbrydelsen’, og han har stået på scenen i utallige teaterstykker.



LÆS OGSÅ Sådan føles det at blive en mand (når man er født som kvinde)

LÆS OGSÅ Anker Jørgensen: Sådan føles det at blive gammel