Rebelsk kunstner vender verdens øjne mod livet på kæmpe losseplads
Han har skabt symbolsk kunstværk fordelt på 50 bygninger i Cairos slumkvarter.
Foto: eL Seed I et slumområde, hvor beboerne samler skrald, i Egyptens hovedstad, Cairo, har en kunstner ved navn eL Seed lavet et vægmaleri hen over 50 bygninger. "Hvis du vil se lyset fra solen, må du først tørre dine øjne", står der.
I første omgang lægger du måske ikke mærke til det, for når du går rundt i det slidte slumområde Manshiyat Naser, ser fladerne med maling usammenhængende ud. Men på Mokattam-bakken lidt væk boligområdet kan man ikke undgå at se, at området er blevet piftet op af en kunstner.
Han hedder eL Seed, er fransk-tunesisk og 34 år. Hans værk strækker sig over 50 beoboede bygninger og samlet bliver de overlappende orange, blå og hvide farvelag til et stort, sammenhængende værk. På det står citatet:
Annonse
"If one wants to see the light of the sun, he must wipe his eyes."
Det er et citat, der første gang blev sagt af en katolsk biskop i 1300-tallet. Nu bruger eL Seed ordene til at få folk til at reflektere over, hvordan de anskuer deres liv i forhold til, hvordan man ser på sig selv og omverden.
Efter værket blev færdigt for to uger siden, har det fået en del mediebevågenhed og både dem, der har set det i virkeligheden og i artikler er imponerede over værkets udseende og størrelse. Derudover er folk allermest overraskede over, at han ikke er blevet chikaneret eller arresteret undervejs i sit arbejde.
De egyptiske myndigheder har nemlig ikke meget tilovers for kunstnere. De har eftersigende lavet razziaer på kulturcentre og for nylig anklaget en egyptisk forfatter for at støde den offentlige moral. Så det var hårde arbejdsvilkår, eL Seed og hans arbejdsslæng gik ind til, da de satte sig for at gøre "noget vildt", hvilket de som udgangspunkt var drevet af, da de for et år siden begyndte at planlægge værket.
Et billede slået op af eL Seed (@elseed) den 1. Mar 2016 kl. 9:28 PST
Ved eksekveringen undgik de at søge en godkendelse fra myndighederne; men med beboernes billigelse gik de i gang. For fem uger siden gik de i gang, tre uger senere var de færdige.
Bygningerne ligger i et årtier gammelt område i den egyptiske hovedstad. Det er her skraldesamlerne hører til. Dem, der genbruger og sorterer byens affald. Men det er også et 'andenrangs-sted' og et sted, som den egyptiske regering har villet rydde flere gange for at gøre plads til private virksomheder.
Det var ikke altid nemt at male og arbejde der, siger eL Seed til Tech Insider. Området er fyldt med grise, stank og skrald, og han kom, må han indrømme, med sine egne fordomme, som han hurtigt måtte lægge på hylden.
Et billede slået op af eL Seed (@elseed) den 19. Mar 2016 kl. 9:03 PDT
"Hver gang vi kom til en ny bygning, vidste vi ikke, hvad vi skulle forvente, når vi rakte ud efter en ny afsats. Men ofte så stod der nogle og tilbød dig te og mad. Den positive attitude i området sugede vi til os!" siger han, "det ændrede min holdning til beboerne. Vi burde generelt stadig huske at være ydmyge over for andre. Det er det, der bringer os sammen."
"Som egypter bliver jeg både ydmyg og skamfuld over dette kunstværk. Tak sir, hvor end du er nu. Kunstværket kaster lys over den kamp, de her udsatte mennesker kæmper, og den viser også den ondskab i vores diktatur, der finder sted lige nu. Jeg beder for en bedre fremtid for Egypten."
Annonse
Planen er nu, at bygningerne, budskaberne og farverne skal have lov til at udvikle sig med tiden, så længe myndighederne tillader det, siger eL Seed. Selv er han ved at lave en dokumentarfilm og en bog om projektet, der skal finansiere hans arbejde. Om den egyptiske regering vil gribe ind eller anholde eL Seed og hans arbejdshold, det er endnu uvist.
Cairos beboede skraldeplads har fået makeup på.
I første omgang lægger du måske ikke mærke til det; når du går rundt i det slidte slumområde, ser de opfriskede lag usammenhængende ud. Men på Mokattam Bakken lidt væk boligområdet kan man ikke undgå at se, at området er blevet piftet op af en kunstner.
Faktisk strækker de orange, hvide og blå arabiske kalligrafier sig henover 50 beboede bygninger og er angiveligt det største kunstværk, der nogensinde er lavet i det offentlige rum i Egypten. Bag værket står den 34-årige, tunesisk-franske mand ved navn eL Seed.
Samlet bliver de overlappende farvelag til citatet: ”If one wants to see the light of the sun, he must wipe his eyes,” som første gang blev sagt af en katolsk biskop i 1300-tallet, nu bruger kunstneren ordene til at sætte gang i folks refleksioner over, hvordan de anskuer deres liv. For at se værket i sin fulde form, skal man bevæge sig lidt. Og måske ser det ikke ud, som man først troede, det gjorde.
I sig selv er det et imponerende værk, har mange læsere og seere kommenteret på nyhedsartikler og kunstnerens egne sociale medier. Derudover er folk er allermest overraskede over er, at han ikke er blevet chikaneret eller arresteret undervejs i sit arbejde.
De egyptiske myndigheder har nemlig ikke meget tilovers for kunstnere. De har angiveligt lavet razziaer på kulturcentre og for nylig anklaget en forfatter for at støde den offentlige moral med sin bog. Så det var hårde arbejdsvilkår, han og hans arbejdsslæng gik ind til; de undgik at søge en godkendelse fra myndighederne men med beboernes billigelse gik de i gang. Og for to uger siden stod værket færdigt.
Det ligger i et område af den egyptiske hovedstad, som blev skabt for mere end fire årtier siden, og hvor skraldesamlerne hører til. Dem der genbruger og sorterer byens affald. Men det er også et ’andenrangs-sted’ og et sted, som den egyptiske regering har villet rydde flere gange for at gøre plads til private virksomheder.
Men eL Seed har tilsyneladende fået noget smukt ud af det, der ellers bliver anskuet som faldefærdigt og noget, der mest af alt begyndte som en ”vild ide”.
Og det var ikke altid nemt, siger han til Tech Insider, for området er fyldt med grise, stank og skrald.
Annonse
”Hver gang vi kom til en ny bygning, vidste vi ikke, hvad vi skulle forvente. Vi rakte ud efter en ny afsats, og så står der nogle og tilbyder dig te og mad. Den positive attitude i området, det var den, vi prøvede at suge til os,” siger han.
”Det ændrede min holdning til dem. Vi burde stadig være ydmyge overfor andre. Det er det, der bringer os sammen.”
Værket har affødt mange reaktioner. Den egyptiske ambassade i USA har været overraskende begejstrede. Og som reaktion på en The New York Times artikel kommenterede en facebook-bruger ved navn Ahmed Ali:
”Som egypter bliver jeg både ydmyg og skumfuld over dette kunstværk. Tak sir, hvor end du er nu. Kunstværket kaster lys over den kamp de her udsatte mennesker har, og den viser også den ondskab i vores diktatur, der finder sted lige nu. Jeg beder for en bedre fremtid for Egypten.”
Planen er nu at bygningerne, budskaberne og farverne skal have lov til at udvikle sig med tiden, så længe myndighederne tillader det, siger eL Seed. Selv er han ved at lave en dokumentarfilm og en bog om projektet, der skal finansiere hans arbejde.
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.