Hver fredag morgen udkommer Morgenposten med en samling af det allerbedste, vi har set på internettet i løbet af ugen. Veloplagt, velskrevet og altid med en ambition om, at man skal gå opløftet ind i weekenden, når Morgenpost er læst til ende. Vi bringer herunder det faste element 'Fire minutter med'. For at læse hele nyhedsbrevet skal du skrive dig op her.
Hvad undrer du dig over, aldrig er blevet en hype?
”Kirken. Den er mange ting, og her vil jeg blot nævne to. For det første er den historisk, og træder man ind i den, sætter sig ned og lytter til salmerne, så vil man hurtigt finde, at man ikke er alene. I kirken bliver du opmærksom på din helt egen plads i verden, ved at blive sat imellem det og dem, som går forud for dig, og det, som endnu er ukendt. For det andet findes i kirkerne præsterne, som hver og én tilbyder sjælesorgssamtaler, kort for sjæleomsorgssamtaler, og som har tavshedspligt. Det er gratis, og det er godt, for præster er bekendt med, at der i deres hoved sidder to ører, men kun én mund, og derfor er de så gode til at lytte, og gør det glad og gerne. Der er meget god og vigtig hjælp at hente fra en, som først og fremmest lytter.”
Hvad har du i dit hjem, som de færreste har?
”Et relief, som jeg har fået foræret af Inger Cronhammer, enken efter Ingvar Cronhammer. Jeg havde været på besøg hos dem i forbindelse med et projekt, og Inger og jeg talte en del om hendes flotte kunst, som hun ikke har vist offentligt frem ved mange lejligheder. Nogle uger efter forærede hun mig relieffet, som hun mente, jeg skulle have. En lille anekdote: På en tur rundt i haven kom Ingvars robotplæneklipper kørende forbi, og han spurgte drilsk, om jeg kunne gætte hvad han havde valgt at kalde den. Jeg tænkte mig om, og svarede så: ’Heimdal.’ Han så forundret på mig, og svarede: ’Ja, hvordan i al verden kunne du gætte det?’ Hvortil jeg svarede: ’Jo, for både den og Heimdal kan høre græsset gro.’ Det vandt jeg et stort og varmt kram på.”
Hvad har du senest brugt 1.000 kroner på?
”Det kommer til at lyde helt kedeligt, men bøger. Jeg veksler mellem at skrive meget, læse meget og male meget. Lige nu læser jeg meget, og så manglede jeg Ole Sarvig og Inger Christensen i min samling. Det gør jeg ikke mere, og pengene mangler jeg heller ikke, for bøger er altid det værd – altid!”
Hvilken rejsedestination vender du altid tilbage til?
”Samsø. Det er, som om minderne står parate dér – på spring næsten, venter de på at blive plukket og sat i huskebogen. Jeg har endnu til gode at opleve en regnvejrsdag på den herlige, skønne ø. Flinke folk til højre og til venstre. Kunst, mad, natur.”
Hvad skal vi gøre oprør mod?
”Fordomsfuldhed. Kan vi ikke sige, at det var nok med det nu, og så endegyldigt lægge det bag os? Hvor er det en absolut kedelig måde at møde verden på. Altså – verden er fyldt med mennesker, og de er gode nok. Start med at sige: ’Goddag’, og så når du må videre ’Hvor var det dejligt at møde dig, min ven.’ Det bliver både du og andre gladere af. Der er nok til alle, og Guds sol skinner forresten på os allesammen.”
Følg Mads og se hans værker på @mads.munch.