Er klatrevæggen den nye motionscykel?

Nogle går på klatrevæggen for at træne op til de rigtige bjerge, andre gør det bare for at træne. Lige meget hvad så tilbyder klatrehallerne hygge, nye udfordringer og god motion.

Er klatrevæggen den nye motionscykel?
Offentliggjort

Behøver ønsket om at komme i god form nødvendigvis at betyde svedige vægtstænger eller endeløse løbeture?

De danske klatreklubber oplever, at flere søger et alternativ til træningscentre, crossfit og motionsløb. Danskerne søger noget, der giver helkropstræning, nogle sjovere udfordringer og socialt samvær. Og kaffe.

I klatrehallen Blocs & Walls på Refshaleøen i København sidder folk i små grupper på madrasserne under klatrevæggene og sludrer om dagens udfordringer. Flere er allerede oppe på væggene, der groft sagt kan deles op i to: De fem meter høje boulder-vægge, hvor du kan klatre uden andet sikkerhedsudstyr end madrasserne under dem, og de 15 meter høje klatrevægge, der kræver sikkerhedsgodkendelse og reb.

Ved en af væggene står Frederik Juul Christiansen og sammensætter nye problemer for klatrerne i form af farvede greb, som han og hans hold skruer i væggene.

”Jeg forsøger at skabe nogle udfordringer, som appellerer til klatrere på alle niveauer,” siger han.

Frederik Juul Christiansen begyndte selv at klatre for seks år siden, og for ham var det netop muligheden for hele tiden at få nye udfordringer, der først appellerede til ham.

”I klatring skal du hele tiden arbejde med dig selv, både fysisk og mentalt. Hver ny rute kræver en ny løsning, så selv om klatring er både fysisk og teknisk, kræver det også, at man tænker sig om,” siger han.

Prøv klatring i Danmark

80 meters madness

På forbrændingsanlægget Amager Bakke ligger landets højeste klatrevæg. 80 meter er der til toppen. Og der er lige så langt ned. Amager Bakke er kun for klatrere med særligt bevis og medlemskab af Dansk Bjerg- og Klatreklub.

Næsten klippeblokke

Blandt de relativt nye klubber i Danmark er Boulders, der specialiserer sig i god stemning og vægge under fem meter, som ikke kræver reb og sele. Boulders har haller i Aarhus, Odense og København. Det er muligt at købe endagsbillet uden medlemskab. Mere info på boulders.dk.

Hæng ud på væggene

I de gamle B&W-værftsbygninger på Refshaleøen ligger Blocs & Walls, der tilbyder 15 meter høje klatrevægge, bouldering, café, lille træningscenter og omklædning. Blocs & Walls har åbent hver dag, og der er mulighed for endagsbillet samt introkurser. Det kræver sikkerhedsgodkendelse at klatre på de høje vægge. Mere info på blocs-walls.dk.

Men klatringen var også en mulighed for at blive medlem af noget så gammeldags som en forening og derigennem møde nye mennesker med samme interesse. Frederik Juul Christiansen har fundet sin kæreste gennem klatring, og det er faktisk ikke så unormalt, fortæller han med et smil. Det sociale fylder meget i de fleste klatreklubber, også i Dansk Bjerg- og Klatreklub, som driver Blocs & Walls, og som holder flere fester og ture for medlemmerne i løbet af et år.

Netop turene til blandt andet bjerge i Sverige er det, der giver Frederik Juul Christiansen de største oplevelser. Sådan er det for mange af de ’gamle’ medlemmer, men de seneste års udvikling i klatrehallerne peger på, at en ny type klatrere melder sig: Dem, der gerne vil være stærke og sunde, men ikke gider træningscentrene.

”Det kan jeg sagtens forstå,” siger Frederik Juul Christiansen, der ikke har det mindste imod de nye fitness-klatrere: ”Jo flere, jo bedre.”