Perioden omkring foråret og sommeren i 2020 var generelt en mudret tid. Covid-19 havde sat en stopper for nye projekter og tømt den normalt befærdede Nørrebrogade for alt, hvad der mindede om liv. Der var helt stille, som Hjalte Wieth sad deroppe i sin penthouse med panorama-vue ud over Københavns tage. Klokken var måske 10 om formiddagen, vejret var muligvis fint.
Han husker det ikke klart. Han husker blot et gigantisk hul i maven og følelsen af, at alt var meningsløst. At alt føltes forkert. I hans hoved kørte en film med ham selv i hovedrollen, der sprang ud fra tagterrassen på femte sal og gik i stykker på den mennesketomme gade.
“Jeg følte, at depressionen langsomt åd mig op. Der var ingen fix tilbage, jeg havde givet afkald på al tryghed og kunne ikke komme i gang med nye projekter. Jeg blev tvunget til at se mig selv uden den eksterne anerkendelse, jeg havde været vant til.”
Ordene kommer fra Hjalte Wieth, mens vi sidder på selvsamme tagterrasse. Han gør sig umage, tager de nødvendige pauser og lukker øjnene for at fremkalde scenerne og følelserne. Det er to år siden, men det føles som et andet liv.
Hjalte Wieth er måske ikke et navn, der vækker den store genklang, men det gør hans produkt. Sammen med sine to ungdomsvenner, Christoffer Nyvold og Jesper Thomsen, stiftede han i 2015 Soundboks.
De tre venner gjorde sig hurtigt bemærkede som nogle af deres generations dygtigste iværksættere med den revolutionerende batteridrevne festhøjtaler, der kunne spille lidt højere og lidt bedre end konkurrenternes.
Sidenhen fulgte en himmelvækst for virksomheden. Millioninvesteringer, virksomhedsudvidelser og en plads på Forbes anerkendte ’Under 30’-liste, for lovende iværksættere under 30 år, ventede for Wieth, Nyvold og Thomsen.
Udadtil var Hjalte Wieth et eksempel på den forbilledlige iværksætterånd, vi danskere ynder at tilbede foran fjernsynet med et afsnit ’Løvens Hule’. Indadtil led Hjalte Wieth præg under et hashmisbrug, depressive og maniske tendenser samt en konstant frygt for at fejle.
Han har inviteret mig hjem i sin penthouselejlighed på Nørrebrogade. Her bor han sammen med sin kæreste gennem to år, Julie Dencher, med hvem han netop har startet sit nye forretningsprojekt ’Plugin’, der har til formål at skabe events og miljøer, der lader folk op gennem meditation og andre redskaber.
I dag har Hjalte Wieth det bedre end nogensinde, og derfor er han klar til at fortælle sin historie. En historie, der i sin essens handler om en ung mand med mentale problemer, som kæmper med at forstå sig selv og finde sin retning. Han gør det ikke for medlidenhedens skyld, men med et håb om, at andre kan lade sig inspirere. For selvom det til tider så sort ud, fandt han sin vej ud af de mørke tider.
”Jeg jagtede drømmene og millionerne, men jeg havde ikke lært at fylde mig selv op. Den her lejlighed er fed, men det betyder intet, hvis jeg har det forfærdeligt, ” siger han, mens han slår ud med armene i lejlighedens store køkkenalrum.
”Når man ligger alene en søndag aften, kommer alt lortet tilbage, og så er størrelsen på dit hus eller lejlighed ligegyldig.”
29-årige Jonas Schøsler er direktør i og medstifter af Avilius, et terapihus for primært unge, drevet af psykologistuderende og helt nyuddannede psykologer. Her fortæller han om økonomiske hovedbrud i en svær b…
Nogle natklubejere lever for festen. For atmosfæren, opmærksomheden og den næste drink. Men nattelivets mest magtfulde menneske er en mand, der indtil nu har holdt sig så langt væk fra diskolyset som muligt. Og…