Ritt Bjerregaard: ”Jeg gider ikke forholde mig til vejret, for det kan jeg ikke gøre noget ved, og sådan har jeg det også med alder” scroll-down

Ritt Bjerregaard: ”Jeg gider ikke forholde mig til vejret, for det kan jeg ikke gøre noget ved, og sådan har jeg det også med alder”

Siden sit farvel til politik har Ritt Bjerregaard nedskrevet sine erindringer. På hendes 80-års fødselsdag udkommer sidste bind af bøgerne, der ser tilbage på et levet liv, både på og uden for den politiske scene. Sofie Valentin møder Bjerregaard til en snak om at få magten som kvindelig politiker, om af princip aldrig at fortryde og om selv at ville bestemme, hvornår man gerne vil dø.

Af Sofie Valentin
Foto: Petra Kleis
Mennesker Euroman

Har du set videoen med Ursula von der Leyen, der ikke får en stol under et besøg hos den tyrkiske præsident Erdogan?

”Det har jeg. I EU gælder det om ikke at blive overset, som det fx skete for von der Leyen. Man skal være oppe på mærkerne. Jeg var selv meget opmærksom på det, da jeg var kommissær. Jeg havde sådan nogle flotte, farvestrålende jakker, hver gang jeg var i parlamentet. Så kunne man se, at der sad jeg, og jeg var ikke bare sådan en, man kunne komme uden om. Der har været mange situationer, hvor jeg har skulle orientere mig og sørge for at placere mig for ikke at blive skubbet til side. Det har været et vilkår.”

I ’Ovenpå’, fjerde bind af dine erindringer, skriver du om dirigenten Barbara Hannigan, at hun formår at være i mænds verden og blive i den uden samtidig at blive som dem. Er det også lykkedes for dig i dit politiske liv?

”Det har jeg i hvert fald gjort mig umage for, at det skulle – men der er også to sider af det. Da jeg lige var blevet valgt ind, var jeg meget opmærksom på, at jeg ikke bare ville ’lillepige-gøres’.  Det kan ofte blive sådan, at unge kvinder altid er søde eller flotte eller noget i den dur. Jeg ville tages alvorligt, og jeg tror, det gjorde, at jeg var ret sammenbidt i de første år. Da de år så var overstået, var det i højere grad muligt både at være en autoritet og samtidig tydeligt være kvinde på en måde, som jeg syntes, fungerede for mig.”

Der var en famøs overskrift i Ekstra Bladet, da du første gang blev udpeget som minister …

”Anker Jørgensens nye pin-up-minister, ja.”

Har det været sådan, at du blev omtalt på en anderledes måde i medierne end dine mandlige kollegaer?

”Ja, gennem hele min karriere – og det har både været en ulempe og en fordel. Da jeg stillede op i 1971 og blev valgt, var det klart en fordel. Når jeg var ude til møder, var jeg tit den eneste kvinde. Og hvem var så på billederne i avisen? Det var jeg selvfølgelig. Og det var en fordel, fordi der var mange flere, der opdagede, at jeg var opstillet, og så blev jeg jo valgt, hvilket jeg har haft glæde af gennem et langt politisk liv. Så at jeg har skilt mig ud med mit køn, og at der derfor har været meget mediedækning, har jo bragt nogle gode ting med sig. Den dårlige side af mediedækningen har været, at der kom nogle slagsmål om, hvad jeg som ung kvinde gjorde.”

Tænker du på noget specifikt?

”Da jeg havde været minister i tre måneders tid, skulle jeg til at føre valgkamp. Den kom nærmest udelukkende til at handle om, at jeg havde ministerbil. Det havde alle ministrene jo sådan set… Men det var simpelthen forsidestof for formiddagsbladene at se en ung kvinde stige ind i en fin bil med chauffør, og det var det slet ikke for mine mandlige kollegaers vedkommende. Jeg fik jo også noget af en tur, da jeg blev fyret som minister efter sagen med Hotel Ritz (Ritt Bjerregaard var i 1971 i Paris for at få valgt en kandidat til Unescos Styrelsesråde og deltog også i en OECD-konference. Hun opholdt sig i byen i knap 14 dage og brugte omkring 50.000 kroner på udgifter under opholdet, red.). Jeg havde i realiteten ikke brugt flere penge end nogle af de andre, men det blev alligevel fremstillet som om, at jeg havde gjort noget forkert, og det blev dækket meget. Ekstra Bladet lavede endda en historie, hvor de sendte deres modefotograf til at fotografere en model, der lå og slangede sig i en seng på Hotel Ritz.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Christiansborg, Portræt og Interview