Du har større chance for at blive ramt af et flygel fra fjerde sals højde end at få fingre i et Patek Philippe Ref. 2523/1. Nu er et på auktion for første gang i årevis. Alt tyder på blodig budkrig blandt ursamlere med dybe lommer.
”Nogle ure er ikoniske, andre markerer en milepæl. Patek Philippe world time-ure hører til den sjældne kategori af ure, som kombinerer de to ting. Dette er et af de mest elegante og collectible world timere lavet af nogen producent overhovedet,” siger Aurel Bacs om Patek Philippes Ref. 2523/1. Han er en af verdens førende eksperter i vintage-ure og auktionarius for Phillips i Genève.
Aurel Bacs er også kendt som manden, der i 2017 havde hammerslag på det dyreste ur nogensinde solgt på en auktion, Paul Newmans egen Rolex Daytona til 113 mio. kr. Når Bacs igen finder superlativerne og halskluden frem skyldes det, at auktionshuset nu udbyder et Patek Philippe, der er lige så sjældent som enhjørninger og priklæbet gøgeurt.
Hele verden på armen
Annonse
Den komplikation, som vi i dag kender som en world timer, blev opfundet i 1930’erne, længe før kommerciel luftfart gjorde det muligt at rejse kloden rundt på ingen tid. Med sin barokt overlæssede urskive med navne på eksotiske storbyer fordelt på planetens 24 tidszoner, fra Rio de Janeiro og Tahiti til New York og Moskva, var det fascinerende ved world timeren ikke kun, at det kunne fortælle, hvad klokken var andre steder på kloden. Det var, at det emmede af rejser, eventyr og wanderlust.
World timere kan ved første øjekast synes som et horologisk show-off, et samtaleemne ved et dinner party, men baggrunden var ikke for sjov. I slutningen af 1800-tallet var jorden ikke inddelt i tidszoner, og alle lande og byer bestemte selv tiden for deres område. Det skabte total forvirring. Hvorvidt du nåede færgen eller brylluppet handlede mere om den lokale rådhusklokke end en universel standardtid.
Verden kunne være forblevet sådan, permanent og vidunderligt ude af trit med tiden, hvis ikke den canadiske jernbaneingeniør Sandford Fleming i 1876 var kommet for sent til sit tog. Frustrationen over det totale tids-cirkus og kold nat på en togstation fik ham til at udtænke en plan og foreslå indførelsen af internationale tidszoner. I 1884 godkendte 25 lande forslaget, og i 1929 havde de fleste lande i verden tilsluttet sig ordningen (med 0-meridianen, hvorfra tiden blev udregnet, i Greenwich, England).
En ny tid krævede en ny tidstager. World timeren gjorde sin naturlige entre i en tid, hvor verden blev mindre takket været jernbanen og en gryende luftfartsindustri. Patek Philippe så tidligt en fidus i den nye komplikation og et lys i den geniale urmager Louis Cottier, der var den første til at få world timeren ned i håndledsstørrelse. Selv i dag forbindes få urmærker mere med world time-komplikationen end Patek Philippe.
Det udbudte ref 2523/1 er et dual-crown world time-ur i rødguld fra 1953. Det er udstyret med to kroner: En til at trække uret op med, og en til at sætte by-skiven (på venstre side, klokken 9). Det gjorde uret mere brugervenligt, men Patek Philippe havde svært ved at sælge modellen, hvilket måske er med til at forklare, hvorfor der kun findes fire kendte eksemplar. Et er udstillet på Patek Philippes museum i Genève, de resterende har i årtier været del af private samlinger. Faktisk er det kun anden gang nogensinde, at referencen udbydes til salg på auktion.
Klokken er 10 minutter i Klondike
Ud over at være i en stand, som får Aurel Bacs til at omtale det som ”en tidskapsel”, så er uret udstyret med guilloche-skive. Det er fransk for den maskingraverede geometriske ornamentik, som ses i grafisk form på pengesedlers sikkerhedsgrafik og som dekoration på møbler og kunsthåndværk helt fra 1600-tallet.
Men det blegner alt sammen ved urets måske cooleste og mest underspillede feature: Man kan stille tiden efter Klondike, den legendariske guldgraverby i Yukon i Canada, hvor Joakim von And lagde grunden til sin formue. Det synes passende. Med en vurdering på op mod 28 mio. kroner er dette et ur for folk med særdeles dybe lommer.
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.