Her er de billigste basismodeller fra syv af de største ur-producenter

Her er de billigste basismodeller fra syv af de største ur-producenter

De ved det godt i den schweiziske ur-industri: Det er sølvrævene, der køber de rigtig dyre ure. Så hvordan får man unge kunder ind i butikken? Man sørger for at have et mere prisbevidst ur i kataloget, så nye ur-entusiaster kan være med. Spoiler alert: Det er stadig hundedyrt.

Offentliggjort

Tendensen har været klar i årevis og blev kun forstærket under corona-pandemien: Salget af billige, batteridrevne ure falder, mens salget af dyre mekaniske ure over 3.000 schweizerfranc stiger. Selvom 3.000 schweizerfranc – hvilket svarer til 23.000 kroner – er mange penge for et ur, så er beløbet småpenge, hvis man sammenligner med de høje priser, som de mere eksklusive ur-brands skal have for selv deres billigste ure: Det billigste Patek Philippe koster fx over 170.000 kroner. Og det er ikke engang det mest opsigtsvækkende.

Det er, at man ofte end ikke kan komme i nærheden af modellen, fordi den er i restordre hos forhandlerne. Det mest underlige? At sådan har det været længe, når det gælder eftertragtede sportsmodeller i stål fra Rolex, Patek Philippe og Audemars Piguet. De store ur-firmaer har hidtil forholdt sig fodslæbende i forhold til situationen.

Muligvis fordi kunderne kun bliver endnu mere opsatte på at købe, jo mere uopnåelig en vare synes. Måske er det definitionen på luksus. Det, du brændende ønsker, men ikke kan få.

Ur-branchen er dog ikke helt blind for det faktum, at kunderne ikke bliver yngre. Smartwatches repræsenterer en udfordring, som urindustrien ikke kan sidde overhørig: Apple, som har en andel på 40 procent af markedet, eksporterede i 2020 næsten 34 millioner Apple Watches ifølge en undersøgelse foretaget af Counterpoint. Det skal sammenlignes med 13,8 millioner for det samlede antal ure eksporteret fra Schweiz i samme år.

Men selvom unge forbrugere ofte foretrækker smartwatches over mekaniske ure, så er de ikke immune overfor at købe deres første ’seriøse’ ur, hvis det er inden for deres økonomiske rækkevidde. Det er grunden til, at ur-branchen nu taler om ’entry level’ som den nye slagmark: Det handler om at appellere til Millennials og Generation Z, fremtidens ur-kunder, med ure, der ganske vist ikke er billige, men ej heller så uopnåelige, at man skal sælge sin ene nyre for at få råd til det.

Ifølge Antoine Pin, der er chef for Bvlgaris ur-afdeling, har ’entry level’-ure sin egen logik, som branchen bør tage alvorligt: ”Når vi taler om rigtigt dyre ure, så er gennemsnitsalderen for kunderne høj. Hvis vores ure starter ved 85.000 kroner, så afskærer vi et stort antal unge mennesker, som jeg ikke er sikker på, vil handle hos os, når de bliver ældre,” siger han til Vogue Business.

Bvlgaris ur-kollektion spænder af samme årsag fra 25.000 kroner for det billigste Bvlgari Aluminium til et Octo Finissimo Tourbillon Chronograph Skeleton Automatic til over 1 million kroner.

De billigste basismodeller fra de store ur-producenter:

Her er de billigste basismodeller fra syv af de største ur-producenter

1. Rolex Oyster Perpetual

Rolex lancerede i 1926 verdens første vandtætte armbåndsur, Rolex Oyster, og fulgte op på successen med verdens første automatiske armbåndsur i 1931, Rolex Perpetual. De to opfindelser har lige siden udgjort grundstenen i Rolex’ ure, der i basismodellen Rolex Oyster Perpetual fås til en attraktiv pris. Hvis man altså kan finde modellen hos en forhandler, der som med de fleste stålmodeller fra Rolex ofte må melde udsolgt. Modellen fås i 34, 36 og 41 mm. Billigst er den ’lille’ model, som man ikke skal lade sig afskrække af. Den er rigelig stor til at fungere som unisex model.

Fra 39.850 kr på rolex.com.

Her er de billigste basismodeller fra syv af de største ur-producenter

2. Audemars Piguet Royal Oak ref. 15500

Det er ingen overdrivelse at sige, at Audemars Piguet omskrev drejebogen for sportsure i luksusklassen, da de i 1972 løftede sløret for Royal Oak. Uret, med design af Gerald Genta, har lige siden været deres mest populære model, der fås i et hav af varianter. Basismodellen, ref. 15500, blev introduceret i 2019, og selvom den er billigere end den eftertragtede ’Jumbo’-variant, så er den ikke just billig. Det største problem er ventelister hos autoriserede forhandlere, der ikke har modellen på lager. Modellen handles i dag på Chrono24 til langt over 300.000 kroner.

Fra 180.000 kroner på audemarspiguet.com.

Her er de billigste basismodeller fra syv af de største ur-producenter

3. Patek Philippe Aquanaut ref. 5167A-001

Man skulle tro, at Patek Philippes billigste ure var den enkle Calatrava-model, der siden 1930’erne har været blandt firmaets bestsellere. Ikke desto mindre er Aquanaut ref. 5167A-001 på papiret det billigste Patek. Aquanaut blev lanceret i 1997 som et ungt og billigere alternativ til Nautilus. Det var godt set af Patek, der på den måde fik nye kunder ind i butikken. Problemet er, at uret i dag ikke er til at opdrive hos forhandlere og handles på det sekundære marked til over en halv million kroner. Designet med den mønstrerede urskive deler også vandene. Som en bruger konstaterer på ur-sitet Hodinkee: ’Det er simpelthen grimt – det ser ud, som om nogen kørte over det i en bil og efterlod dækmærker.’

Fra 171.500 kroner på hvelplund.dk.

Her er de billigste basismodeller fra syv af de største ur-producenter

4. Cartier Tank Must

Et skrantende Cartier genopfandt i 1970’erne sig selv med lanceringen af billige alternativer til husets mere traditionelle og pebrede kollektion af mekaniske ure i massivt guld til fordel for batteridrevne kvartsure med guldbelagte ur-kasser. Les Must de Cartier, som kollektionen blev kendt som, blev en kommerciel succes for Cartier, der i dag laver adskillige varianter af Tank Must. Den ’lille’ Tank Must er drevet af et SolarBeat-urværk med ur-kasse i stål og en syntetisk cabochon-juvel som krone.

Fra 22.400 kroner på cartier.com.

Her er de billigste basismodeller fra syv af de største ur-producenter

5. Vacheron Constantin Fiftysix

Bare fordi man kan kalde sig ’verdens ældste urmager’ med en kontinuerlig produktion siden 1755, kan man godt forny sig. Vacheron Constantin lancerede deres ’billigste’ kollektion i 2018 under navnet Fiftysix – inspireret af husets ref. 6073 fra 1956 – og gav det klassiske ur-design et skud moderne proportioner med en ur-kasse på 40 mm, der lander modellen et sted mellem dress watch og sport. Fiftysix fås i flere varianter og ædelmetaller – med eller uden komplikationer.

Fra 94.000 kroner på vacheron-constantin.com.

Her er de billigste basismodeller fra syv af de største ur-producenter

6. Omega De Ville Prestige

I 1957 lancerede Omega deres berømte trilogi af robuste tool watches, kendt som Speedmaster, Seamaster og Railmaster. Mindre kendt er lanceringen af De Ville, der startede som en del af Seamaster-serien, inden den i 1967 fik sin egen selvstændige kollektion. Det er klassiske Omega dress watches med et slankt og elegant design, som i versionen med lænke sagtens kan begå sig som hverdags-ur. Den billigste model er med en kassediameter på 36,8 mm og en Co-Axial-kaliber 2500 under kølerhjelmen. Uret fås også i 39,5 mm.

Fra 25.200 kroner på hvelplund.dk.

Her er de billigste basismodeller fra syv af de største ur-producenter

7. IWC Pilot's Watch Automatic 36

Den nyeste version af IWC’s mest ikoniske pilotur er samtidig også den ’billigste’ i kataloget. Uret er med en kassediameter på 36 mm tro mod den historiske model Mark 11, der blev udviklet til det britiske Royal Air Force efter Anden Verdenskrig. Det er et underspillet ur med rhodiumbelagte visere og en kerne i blødt jern, der beskytter urværket mod magnetisme. Glasset er designet, så det ikke popper ud, selv hvis der skulle forekomme et fald i det atmosfæriske tryk.

Fra 48.500 kroner på iwc.com.