Sponsoreret af Casio

Brian Lykke: ”Historien går, at der oprindeligt sker det, at en ingeniør hos Casio, som hed Ibe, går på gaden og over en fodgængerovergang og taber sit ur. Uret går i stykker, og han siger til sig selv: ’Det må bare ikke ske, for det her ur har jeg fået af min far.’

Så han sætter sig for at designe et ur, der ikke kan gå i stykker, om man så kaster det 10 meter ned. Det skal også kunne holde til 10 atmosfære, altså vandtæthed, og have 10 års batterilevetid. Ibe samlede så et hold af ingeniører, der hed ’Tough Team’, som stod og smadrede, jeg ved ikke hvor mange prototyper af det ur her, indtil de opfandt G-Shock.

Det tog dem to år, og de første, originale ure fra 1983 går altså til rigtig mange penge nu. Det eneste, jeg har kunnet finde, står til omkring 30.000 kroner på chrono24, og G-Shock er et af de bedst sælgende ure overhovedet i ur-verdenen i dag.” 

Jonas Rønne: ”Min ur-interesse starter faktisk med Casio og et ur, som min storebror havde tilbage i 90’erne. Siden har jeg altid gået med ur og begyndte at grave mig dybere ned i den verden. Nu er jeg så landet et mellemsted, hvor jeg leder lidt, men hygger mig med det, jeg har.”

watch-me-casio-3.jpg

Brian: ”Fortæl lige om den basse, du har taget med i dag. Det er et F-91W og jo ikke et G-Shock?”

Jonas: ”Ja. I 2021 fik jeg en idé. Jeg skulle arbejde på en genbrugsstation og køre rundt i en gaffeltruck, og jeg tænkte, at jeg skulle have et ur, der kunne tåle lidt af hvert og ikke måtte være for stort.

På et tidspunkt fik det en ridse i glasset, og så forsøgte jeg at se, hvad det egentlig kunne klare. Jeg druknede det og smed det ind i fryseren, men uret tikkede videre alligevel. Jeg smed det også ud fra 3. sal og prøvede at sætte ild til det. Og det tikker stadig, selvom jeg virkelig har givet det mange tæsk.”

Brian: ”Ja, det er helt vildt, hvad det kan holde til. Søren, du har jo også et væld af G-Shocks. Hvor finder du de her vintage-Casio-ure, som et eller andet sted ser ud, som om de aldrig har været brugt?

Søren Staberg: ”Det beror på timer og forskellige søgesteder og i høj grad en portion tålmodighed og held. Det sker jo, når man har sin daglige runde, at man løber ind i ting på Instagram eller eBay eller andre steder. Og så dukker der noget op.

Fx faldt jeg over en fyr fra Albanien, der lagde noget op, som så spændende ud. Blandt andet Pentagraph og Skywalker. Jeg begyndte at skrive med ham, og så viste det sig, at han havde hobetal af de her Casio-ure i forskellige farver. Gule, blå og grønne.

Jeg købte en del af ham, for han solgte til nogle priser, der var yderst rimelige. Når vi taler G-Shock, og især de første referencer fra 80’erne i originalstand, så løber det hurtigt op i 35.000 kroner.”

watch-me-casio-4.jpg

Brian: ”Du har mange ure fra mange forskellige kendte brands. Hvad får du egentlig ud af at have et G-Shock?

Søren: ”Det er et meget ukompliceret ur, og det er ikke noget, der sprænger banken. Og så kan jeg godt lide hele historien omkring, hvordan uret blev opfundet, og at det virkelig er lavet til at kunne holde til noget.

Jeg købte i 00’erne et DW5600, som er standardudgaven af det gamle G-Shock. Det ur har jeg altid haft. Jeg har dyrket sport med det og løbet med det, og det er meget smart, for hvis remmen bliver gammel eller der kommer skader på, så kan man jo bare udskifte den.”

Brian: ”Der er noget halvlegendarisk over G-Shock. Og der er jo den samme grundlæggende glæde ved at falde over et digitalt ur, som der er ved at finde et virkelig dyrt ur til samlingen.”

Søren: ”Præcis.” 

Lyt til det nye afsnit af ’Watch Me’ gratis på alle podcastplatforme.