Sådan pimper du dit armbåndsur

Sådan pimper du dit armbåndsur

De er for ure, hvad Brabus’ tuningværksted er for Mercedes. Eksperter i at customize fabriksure, så producenten dårligt kan kende dem. Ur-modifikation, eller ’modding,’ er blevet en subkultur, hvor entusiaster selv samler deres drømmeur eller får en specialist til det. Det kan gøres helt billigt med et ur fra Seiko eller langt ude i skoven med et Rolex. Kun din pengepung og din smag sætter grænsen.

Offentliggjort

Sådan pimper du dit armbåndsur

Du kan få artiklen læst op her.

HVAD HAR TENNISLEGENDEN John McEnroe, filminstruktøren Spike Lee og rockstjernen Lenny Kravitz til fælles, altså ud over at være amerikanske superstjerner?

De har alle tre fået customized et Rolex hos Les Artisans de Genève, et lille schweizisk urmagerværksted, der har gjort det til deres speciale at lave modifikationer af eksklusive ure. Les Artisans de Genève kalder ikke selv deres ure for ’mods’ – som urnørder ynder at kalde det, når man customizer et ur – men derimod ’watch personalization.’ Men det tror pokker, når man tager adskillige gange listeprisen for det endelige produkt.

Et collab fra 2017 med Spike Lee – som blandt andet har instrueret ’Do The Right Thing’ og ’Jungle Fever’ – mundede for eksempel ud i en begrænset kollektion på 40 Rolex Daytonas ref. 116520 til en stykpris på 250.000 kroner. Det er fire gange mere, end hvis man købte uret nyt, men så fik man også en bespoke blå urskive med orange detaljer og et pimpet urværk med gennemsigtig bagkasse, der gjorde uret til et anderledes dyr på savannen. Det samme gjaldt det Submariner, som schweizerne sidste år lavede for John McEnroe: En gennemsigtig skeleton-udgave med lynette i tungsten og et spejlvendt urværk, så den kejthåndede McEnroe kunne bære uret på højre hånd og stadig have en krone, der vender udad.

Prisen på den stærkt begrænsede kollektion var igen 250.000 kroner, men hvis man synes, at det er pebret, så skulle man nok have slået til, mens man kunne. I dag er eksemplarer af uret til salg på ur-sitet Chrono24 for over 700.000 kroner.

Les Artisans de Genève er ikke de eneste eksklusive custom buildere på markedet. Engelske Bamford Watch Department har i årevis været kendt for deres sorte DLC-coatede Rolex-varianter og har i dag indgået et samarbejde med LVMH, den franske koncern af luksusvaremærker, der tæller brands som Hublot, Zenith og TAG Heuer. Endelig er der franske MAD Paris, der heller ikke er blege for at blinge deres kunders i forvejen eksklusive schweiziske ure helt ud i diamanter.

’Modding’ for begyndere – sådan gør du

  • Seiko 5 og Seiko Prospex-serien er et godt sted at starte. De i dag udgåede Seiko SKX’ere og dens ’efterkommer’ SRPD har også mange tilgængelige dele, hvis man vil have en diver.
  • Lav din research, inden du går i gang. Giv dig tid til at læse om tingene i stedet for at trouble shoote undervejs.
  • Hav en clean arbejdsplads, brug engangshandsker eller ’fingerkondomer’, og dæk delene til, som du ikke bruger, så du undgår støv. Husk at det skal være sjovt, så hold pauser, når du bliver frustreret og fortsæt hellere senere. Og drik ikke meget kaffe lige før du skal montere visere.
  • Køb noget ordentligt værktøj, fx fra schweiziske Bergeon. Lad være med at købe billigt værktøj på eBay, du ødelægger mere, end du får lov til at bygge.
  • Køb delene hos anerkendte forhandlere i stedet for at finde noget tilfældigt på AliExpress. Ofte passer tingene ikke sammen, fordi det er uoriginale Seiko-dele. Den norske ’modder’ Johannes Leite har som nævnt andetsteds lavet et frit tilgængeligt Google Docs med lister over forhandlere af ur-dele (du kan finde listen her: bit.ly/2XGBri8).
  • Du kan finde værktøj på calibercorner.com og dele på seikomods.com og dlwwatches.com.
  • Brug ikke falske Seiko-skiver, som florerer på nettet. Det er dårlig stil og er ret beset tyveri. Anerkendte sites som dlwwatches.com og namokimods.com laver skiver med eget logo. De sælger ikke Seiko-skiver med Seiko-logo, medmindre det er originale Seiko-skiver.

’MODS’ ER KORT sagt populære, men de behøver ikke at koste en bondegård. Faktisk er markedet for billige ’mods’ langt større end de dyre. Bare spørg Crystaltimes, den største leverandør af ur-dele til Seiko-’mods’ i USA, der er gået fra at betjene 1.000 kunder i 2016 til 35.000 sidste år.

De har også for nyligt lanceret sitet seikomods.com til det europæiske marked og udvidet udvalget af produkter på hylderne: Hvis Crystaltimes for fem år siden kun solgte safirglas og urkroner, tilbyder de i dag over 400 dele til at bygge drømme-uret. Det er alt fra urkasser i 15 forskellige størrelser og varianter, bagkasser, kranse, visere, skiver, chapter rings, remme og meget mere.

”Det er det, som appellerer til så mange. Du kan få et ur præcis, som du vil have det. Folk køber de nødvendige værktøjer og går i krig. Og dem, som ikke selv ønsker at samle, får det gjort hos en ’builder,’ som gør arbejdet for dem,” siger Jeff Newton, der er direktør i Crystaltimes.

Spike Lee’s custom-made Rolex fik tilnavnet ’Cool Hand Brooklyn’ efter filminstruktørens bydel i New York og har farver efter basketballholdet The Knicks.
Spike Lee’s custom-made Rolex fik tilnavnet ’Cool Hand Brooklyn’ efter filminstruktørens bydel i New York og har farver efter basketballholdet The Knicks.

Ifølge Newton startede ’modding’ som fænomen for 10 år siden som en niche af især modne ur-entusiaster, der begyndte at fifle med deres ure. For mange var det en måde at holde liv i deres gamle vintageure og måske endda opgradere dem ved at skifte akrylglas ud med ridsefrit safirglas eller øge urets vandtæthed.

Dengang var det lidt af en ørkenvandring, hvis man ønskede at ændre på sit urs udseende eller features. Der fandtes ikke mange aftermarket-dele eller urkasser, man kunne ’modde,’ så de fleste entusiaster nøjedes med at øve sig på nogle af de mest standardiserede fabriksure fra Seiko. Det drejede sig især om klassiske (og nu udgåede) dykkermodeller som SKX007 og SKX013 samt den nyere SRP Turtle, som alle er bygget op så tilpas enkelt og intuitivt, at selv nybegyndere med det rette værktøj og vejledning kan være med.

I takt med at små producenter som Crystaltime begyndte at fremstille komponenter til at customize ure yderligere, begyndte også yngre ur-entusiaster at interessere sig for genren.

”Det stak helt af, da vi lancerede vores egen første aftermarket urkasse i 2018, så ’moddere’ kunne bygge et helt ur fra bunden,” siger Newton, der mener, at en del af forklaringen på fænomenets udbredelse ikke mindst skyldes de tusindvis af engagerede medlemmer i det, han kalder ’The Seiko Modding Community,’ og som udveksler erfaringer på Reddit og Facebook.

”Lige så snart, du træder indenfor, bliver du mødt af en hær af entusiaster, som hjælper dig med at bygge dit ur. Kombinationen af de to ting har gjort ’modding’ populært,” siger han.

En af dem, som passer på beskrivelsen, er norske Johannes Leite, der har næsten 6.000 følgere på Instagram, hvor han under navnet leitemods poster sine kreationer. Johannes Leite har også lavet et opdateret Google Docs-dokument med lister over forhandlere af ur-dele, så man nemt kan finde en leverandør af alt fra urvisere til urkranse.

Ifølge Leite er en stor del af fornøjelsen ved at ’modde,’ at man kan sætte sit eget præg på noget og skabe noget, som matcher ens egen stil og præferencer bedre end et stock produkt kan.

”Der findes tusindvis af dele og kombinationer derude, som man kan vælge mellem, så man kan få det akkurat, som man selv ønsker, og til relativt få penge. I hvert fald hvis vi snakker om Seiko-modding. For at nævne et eksempel så har jeg altid haft lyst til at have et ur, som har samme udtryk som Rolex Explorer 114270 eller Tudor BB36.

Med et begrænset budget satte jeg en SKX007-urskive sammen med nogle nye visere ind i en lille Seiko 5 på 37mm, og vupti havde jeg, i mine øjne, et perfekt field watch,” siger Leite, der også bruger sin hobby til at blive klogere på de mere tekniske sider ved ure.

For Leite kan et typisk custom build være alt fra en enkelt udskiftning af lynetten på en SKX, til en komplet make-over, hvor han bytter det meste ud. Typisk opgraderer han glasset til safir, skifter visere ud med en anden stil og opgraderer urets kransindlæg til et af keramisk materiale. Ifølge Leite har der i senere år også været et skift i måden, som folk ’modder’ på.

”Før handlede det meget om at lave sine helt egne ’homages’ til kendte ure eller om at opgradere et standard Seiko, men nu er udbuddet af ur-dele så stort, at flere vælger at bygge noget helt fra scratch. Noget, som ikke nødvendigvis prøver at ligne noget andet,” siger han.

SNZH53 er et entry-level dykkerur fra Seiko, som ikke gør meget væsen af sig. Medmindre man som ur-entusiasten Johannes Leite ’modder’ uret med en skive fra Lucius Atelier, der forestiller ’The Great Wave off Kanagawa’ af den japanske kunstner Hokusai.
SNZH53 er et entry-level dykkerur fra Seiko, som ikke gør meget væsen af sig. Medmindre man som ur-entusiasten Johannes Leite ’modder’ uret med en skive fra Lucius Atelier, der forestiller ’The Great Wave off Kanagawa’ af den japanske kunstner Hokusai.

UNDSKYLD, MEN HVAD er det for et ur, du har på?’ Det var sådan, danske Ken Mardahls interesse for ’modding’ for alvor begyndte. Han sad til en konfirmation med sit dykkerur på armen, som han havde fiflet med hjemme i stuen, da sidemanden spurgte til uret. ’Det er et Seiko SKX,’ svarede han. ’Nej, det er det ikke, for jeg har et SKX’er derhjemme, og det ser altså ikke sådan ud,’ svarede manden tilbage.

Ken Mardahl måtte forklare, at det skam var et SKX, blot modificeret med nye dele købt på nettet. ’Kan du lave et magen til?’ ville manden vide, og inden kaffen var serveret, havde han fået sin første kunde. 14 dage senere ringede mandens svoger for at høre, om han kunne lave et ur magen til svogerens, men med blå skive?

”Da kan jeg huske, at jeg tænkte: ’Det her kan der komme en sjov forretning ud af,’” siger Ken Mardahl.

I dag driver han sitet seikoterapi.dk, hvor han siden 2016 har ’moddet’ omkring 700 ure. Hans første ’mod’ var hans eget SKX-dykkerur, som havde fået ridset bagkassen. ’Den kan jeg godt selv skifte,’ tænkte han og købte et billigt urmagersæt.

I stedet for at erstatte den med en standard bagkasse magen til fabrikkens valgte han en rød, changerende, gennemsigtig bagkasse, der gjorde det muligt at se urværket. Herfra gik det slag i slag, han begyndte at se videoer på YouTube, og inden han havde set sig om, havde han bestilt et par SKX’ere på eBay til at øve sig på.

”I starten var jeg ret ærefrygtig. Tør jeg det her? Men så tænkte jeg: ’Det koster 2.000 kroner, så hvis det kikser, så går det nok.’ Jeg kastede mig ud i det,” siger han.

Ikke for at lave en forretning, men fordi han syntes, at det var spændende. ’Modding’ forenede hans interesse for ure med hans kreative skabertrang (Ken Mardahl synger, skriver og producerer musik på hobbyplan). Det var dog ikke lige ud ad landevejen. De to første SKX’ere røg hurtigt ud, efter at han havde molesteret dem til ukendelighed. Som han siger: ”Jeg skulle lige lære det.”

Hvorfor er det fedt at ’modde’?

”Det er hele processen med at tage noget, som er helt almindeligt, skille det ad, sætte nye dele i og lukke uret igen. Når du bagefter tryktester og ser, at det hele virker, som det skal, så får man en eller anden form for tilfredsstillelse. Det er også en fed følelse, når der kommer andre mennesker op til én og siger: ’Hvor er det et fedt ur, vil du ikke lave sådan et til mig?’ Man kan ikke leve af at ’modde’ Seikoer, men til gengæld er det fantastisk at lave noget til andre, som giver glæde. Og for mit vedkommende forener det en passion for ure med noget kreativt.”

Hvorfor er det blevet populært?

”Fordi du for relativt få penge kan få et ur, som er unikt og lavet helt efter dine egne ønsker.”

Hvilken type ur-entusiast får ’moddet’ sit ur?

”Alle typer. Jeg har haft kunder, som har ursamlinger til millioner, og kunder, som synes, 3.500 kroner er for meget for et nyt ur. Men fælles for dem alle er kærligheden til ure.”

Hvorfor er det især populært at ’modde’ et brand som Seiko?

”Fordi Seikos ure er simpelt bygget op og intuitive at arbejde på. Og så er der også solgt så mange gennem tiden, at der er masser af dele til rådighed.”

Hvordan adskiller et ’mod’ sig fra et ’Franken-watch’ (et ur lavet af uoriginale dele, red.)?

”Der er nogle, som ’modder’ deres ur, så det ligner en Seiko Marinemaster eller et Grand Seiko til forveksling. Så køber de et fake Seiko-logo af en i Thailand, som har sat det sammen i sin fritid, men det bliver det altså ikke ægte af. Et ’Franken-watch’ er tyveri i min verden. Jeg rører ikke ved den slags.”

Hvorfor?

”Fordi ’Franken-watches’ er et uærligt produkt. Det er som at købe et kopiur. Der har i mange år været en diskussion i urverdenen om, hvorvidt nogle ’mods’ bør ses som en kopi eller en tribute. Men i min verden er det ikke en kopi, medmindre du putter et Seiko-logo på skiven, så den ligner en Marinemaster. Dér krydser du stregen, og så er det i mine øjne ikke længere et ’mod.’ Så er det en kopi.”

Spike Lee i gang med optagelserne til ’Jungle Fever’ fra 1991. Lee anses for at være en af de mest indflydelsesrige sorte instruktører i USA. Han er også urnørd med en bred samling af alt fra vintage Rolex og Jaeger-LeCoultre til Casio G-Shocks. Det eksklusive samarbejde med Les Artisans de Gèneve er ikke hans første ur-collab. I 2008 lavede han en special edition udgave af Casios DW-5000 i anledning af brandets 25-års jubilæum.
Spike Lee i gang med optagelserne til ’Jungle Fever’ fra 1991. Lee anses for at være en af de mest indflydelsesrige sorte instruktører i USA. Han er også urnørd med en bred samling af alt fra vintage Rolex og Jaeger-LeCoultre til Casio G-Shocks. Det eksklusive samarbejde med Les Artisans de Gèneve er ikke hans første ur-collab. I 2008 lavede han en special edition udgave af Casios DW-5000 i anledning af brandets 25-års jubilæum.

HVAD SIGER SEIKO selv til det hele? Det er trods alt deres ure og originale designs, der bliver lavet om og customized til den store guldmedalje. Officielt siger japanerne ingenting, men både ’moddere’ og leverandører som Crystaltime har noteret sig, at Seikos nye SRPD-modeller er udkommet i en række forskellige farver. Måske i anerkendelse af at deres kundebase har vist sig at være interesseret i mere og andet end standardmodellerne, vurderer Jeff Newton.

Det kan der være noget om. Sidste år lancerede Seiko kampagnen Seiko5BeatMaker, der løb frem til slutningen af januar i år og lod Seiko-entusiaster designe deres eget ur fra bunden og lade deres forslag indgå i en konkurrence. Vinderen fik sit eget custom-ur produceret af Seiko.

’Moddere’, der er værd at holde øje med på Instagram

’Moddere’, der er værd at holde øje med på Instagram

@leitemods. Norsk ur-entusiast, der er kendt for sine stilrene og æstetiske ’mods.’

@four_forty_four_pm. Amerikaner, der også sælger custom builds på fourfortyfourpm.com

@seikoterapi. Danske Ken Mardahl driver sitet seikoterapi.dk, der tilbyder custom builds.

@Jack_hypoxia. Thailandsk ur-entusiast, der også står bag gruppen facebook.com/SeikoModify

@watchmakers4. Amerikansk ’modder’, der har specialiseret sig i Seiko.

Endelig har hashtagget #seikomod også over 100.000 posts, hvis man savner mere inspiration.