Siden nullerne har armbåndsure til mænd næsten ikke kunne blive store nok. Panerai og Breitling åbnede ballet for oversize herreure, men måske er trenden ved at vende. Vi har talt med to anerkendte ursamlere, der aner et comeback til ure i menneskestørrelse.
Der findes adskillige fotos af Muhammad Ali, hvor den legendariske boksechamp bærer et klassisk Cartier Tank om sit muskuløse håndled. Det mest overraskende er ikke Muhammad Alis smag i ure, for det er svært at finde et mere cool ur end et Cartier Tank. Det overraskende – set med nutidens øjne – er, at den 191cm høje og 107 kilo tunge amerikaner gik med et armbåndsur, som mange i dag ville betragte som ’lille.’ Men man forstår godt Muhammad Alis valg af ur, for det ’lille’ Cartier klæder den store mand. Det kan man jo tænke over, næste gang man hører nogen sige, at de har for store håndled til et ur under 40mm. Når Muhammad Ali kan, kan du også.
Der er ingen simpel forklaring på, hvordan herremoden kunne ændre sig så markant over så kort tid. Og så alligevel: Inden for urverden er den mest gængse forklaring på de store ures dominans i senere år påfaldende banal: Det skulle angiveligt være Sylvester Stallone, der i filmen ’Daylight’ fra 1996 bærer et Panerai-ur, der gjorde det italienske brand verdensberømt og banede vej for en trend mod store ure (Panerai lavede ure til det italienske frømandskorps, der skulle bruge store ure op mod 47mm, som man kunne aflæse under vand og under dårlige lysforhold).
Hvorvidt Sylvester Stallone og Panerai lavede om på vores smag i ure er tvivlsomt og næppe hele historien. Men sikkert er det, at der er sket et skred: Hvis mænd langt op i 1980’erne gik med ure under eller omkring 36mm, så betragter mange i dag det for at være en ’damestørrelse.’ Hvor meget det har rykket sig, kan også ses i Audemars Piguets lancering i 1972 af deres nu ikoniske Royal Oak. Dengang fik uret tilnavnet ’Jumbo,’ fordi det med 39mm blev betragtet som enormt. I dag er 39mm småt i manges øjne. Spørgsmålet er hvorfor? Måske er vi alle sammen blevet tykkere i de senere årtier med dertil hørende federe håndled. Det kræver et større ur, hvis proportionerne skal være rigtige (bare spørg Donald Trump). Måske kræver vores forkærlighed til uformel streetwear større ure. Det er trods alt svært at bære et lille dress watch til en hættebluse. Måske fik vi bare dårligere smag og en dårlig vane med at flashe store ure med en prominent ’wrist presence.’
Annonse
Det skal være slut nu, hvis man spørger Mark Cho, der er co-founder af The Armoury, en eksklusiv herretøjsbutik med filialer i Hongkong og New York og medejer af Drake’s i London, et engelsk heritage brand og butik. Mark Cho har de sidste 15 år opbygget en samling på 60 ure, som han poster med jævne mellemrum på sin Instagram under @markchodotcom. Han nærer personligt en forkærlighed for de mindre ure under 40mm, ligesom hans kunder, viser det sig:
”Jeg hører det igen og igen: ’Jeg har små håndled.’ Det siger mindst halvdelen af mine kunder,” siger Mark Cho, der besluttede sig for at lave en undersøgelse for at komme til bunds i sagen. Fra august 2018 til marts 2021 lavede han en spørgeskemaundersøgelse med næsten 2.000 deltagere, der mundede ud i studiet ’The Ideal Watch Size According to the Well-Dressed.’
Ifølge Cho er ure ligesom ens tøj en del af ens visuelle identitet. Man bruger begge til at vise et tilhørsforhold til ens ’stamme.’ Men fraværet af små ure fra urproducenterne har skubbet mange ur-entusiaster over i vintagemarkedet, hvor størrelserne sjældent overstiger 36mm. Cho mener, at urbranchen forpasser en historisk mulighed ved helt at overse disse kunder, som sikkert ville købe nye ure frem for vintage, hvis størrelsen appellerede til dem.
”Det spørgsmål, jeg stillede mig selv, er, hvorfor laver urproducenterne kun én størrelse ur for hver model? Jeg arbejder i tøjbranchen og forholder mig til issues om størrelse hele tiden. Jeg ville aldrig sælge alle mine kunder den samme jakkestørrelse. Så hvorfor er det ikke det samme med ure?” spørger han.
Halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen mener, at de har små håndled og efterspørger ure under 40mm, som mange producenter slet ikke laver i dag. Det får Cho til at konkludere, at der er et hul i markedet:
”Der er helt klart et publikum til ure på 36-38mm, som slet ikke bliver imødekommet,” siger Cho.
Hvorfor laver urproducenterne kun én størrelse ur for hver model? Jeg arbejder i tøjbranchen og forholder mig til issues om størrelse hele tiden. Jeg ville aldrig sælge alle mine kunder den samme jakkestørrelse. Så hvorfor er det ikke det samme med ure?
Mark Cho, co-founder The Armoury
Selvom han ikke forventer et comeback til de små ure i morgen, så håber han, at de store urbrands vil tage hans undersøgelse til efterretning. ”Der er et stort uudnyttet potentiale her.”
Kommer der så til at ske noget? Måske. Problemet for producenterne er, at der er en risiko forbundet med at gå ned i størrelse. Det er dyrt at udvikle nye kalibre tilpasset mindre urkasser. Desuden er størrelsen blevet en del af nogle brands DNA: Panerai lancerede i 2018 deres mindste model til dato på 38mm, men deres kunder forventer stadig, at et Panerai har en vis størrelse.
En af dem, som i årevis har talt de små ures sag er amerikanske Kevin O’Dell, der under Instagram-profilen @theydid har skabt sig et navn som urekspert, der blandt andet bidrager til ur-sites som Hodinkee. Kevin O’Dell har over 70 ure i sin samling, hvilket i sig selv ikke er usædvanligt for hardcore samlere. Det usædvanlige er, at han ikke går med ure, der er over 37mm.
Hvorfor går du kun med små ure?
Annonse
”Jeg foretrækker termen ’traditionally sized.’ Min interesse for ure startede paradoksalt nok med Panerai, men ikke fordi de var store, men fordi jeg synes, at urskiven og den pudeformede kasse var fantastisk. Jeg samlede og købte kun Panerai i 6-7 år og lærte alt om brandet. De var store, fordi det skulle de være, ikke på grund af et eller andet modelune. Men langsomt begyndte min smag at ændre sig. Jeg kunne lide at have ure på, som var under radaren, og som ingen vidste noget om. Så da Panerai pludseligt blev vildt kendt, mistede det sin appel for mig. Samtidig skete der ting i mit liv: Jeg var overvægtig og begyndte at leve sundere. Jeg tabte 50 kilo og pludseligt virkede et ur på 40mm som et enormt ur. Jeg blev far, og min smag blev bare mere moden. Så jeg begyndte at interessere mig for vintageure, hvor størrelsen stort set altid er under 36mm. Mit første vintage-ur var et Tudor på 34mm, som jeg brugte til at skate. Der kan du ikke have et for stort ur på, for så ender du med at smadre det. Det endte med at jeg solgte mine Panerais for at få råd til vintageure.”
Hvad misforstår folk typisk ved de mindre ure?
”Mange, som lige er begyndt at interessere sig for ure, eller bare inden for de sidste 10 år, går ud fra, at ure altid har været så store, som de er i dag. De tror, at alt under 38 mm er et dameur. De er slet ikke klar over, at herreure traditionelt ikke var over 35mm. Store ure er et nyt fænomen.”
Er de små, undskyld, ’traditionally sized,’ ure på vej tilbage?
”Det er et godt spørgsmål. Hvis man ser på den nyligt overståede urmesse Watches & Wonders, så tyder noget på det. Rolex har lige lanceret en ny Explorer, så den nu er tilbage på 36mm som den oprindeligt var, og ikke længere 39mm, som den jo aldrig skulle have været. Cartier præsenterede med den nye Must en herrekollektion med ure under 34 mm, og så er Lange & Söhne igen begyndt at markedsføre den lille Lange 1 til mænd. Mange brands er gået fra 42mm til 38-39mm i de senere år, fordi de ikke behøver lave et nyt urværk, for at få det til passe ind. Hvis det skal være mindre end det, så skal de til at lave nye urværker, og det er straks sværere. Jeg tror, at det går i den retning, men producenterne er stædige og arrogante. Det vil tage tid at overbevise dem. Jeg tror ikke, at vi kommer til at se en tilbagevenden til ure på 35mm, men 38mm er ikke urealistisk. Hvis den nye Must fra Cartier sælger godt, så kan det være medvirkende til en forandring. Jeg har bestilt samtlige Cartier-ure og giver feedback til producenterne. Det er vigtigt, så de forstår, at der er et marked. Jeg kender mange seriøse samlere, som bruger store summer på vintageure, og som sukker over de nye modeller og ønsker, at de var mindre. Problemet er, at mange brands har gjort sig selv utilnærmelige, folk tør ikke give dem feedback. Men hvis flere sagde til dem: ’Hey, jeg ville ønske, at I lavede urene mindre, så ville der ske ting og sager. De skal jo vide, at der er kunder til det.”
Hvor skal man starte, hvis man er på udkig efter et herreur i menneskestørrelse? Her er Kevin O’Dells anbefalinger til seks ’små’ ure, der er værd at gå efter:
Nomos Club
”Nomos har en masse ure i traditionelle størrelser, som de fleste har råd til, hvis man sparer lidt op. Fx Club-modellen på 36mm, som koster under 10.000 kr. Der er også Minimatik på 35.5mm til under 25.000 kr. Det er et fornuftigt prisleje. Til Nomos fortjeneste skal det tilføjes, at de lavede disse mere traditionelle urstørrelser, før andre urproducenter hoppede med på vognen.”
Tank Must de Cartier
”Cartier har lige erstattet deres Tank Solo med en Must-kollektion. Det er en klassisk Tank i en moderat størrelse (34x25mm, red.), og selvom nogle vil indvende, at det er med kvartsværk, så er det mindre vigtigt. Cartier har altid handlet mere om design end om ure. Tank er et ikonisk ur. Muhammed Ali, Andy Warhol og Jaqueline Kennedy gik med et Tank. Det er fantastiske ure og tilmed til at betale (i Danmark koster det nye Cartier Must 21.400 kr, red.). Det går aldrig af mode.”
Annonse
F.P. Journe Élégante 40mm
”F.P. Journe Élégante 40mm er det bedste hverdagsur, man kan forestille sig. Da jeg købte mit, drillede mine venner mig med, at jeg havde købt et dyrt kvartsur til kvinder. Det er vandtæt, med gummirem og skruekrone, og det matcher med alt. Og så er det relativt tilgængeligt for et F.P. Journe. Det er kvarts, men det er ikke et normalt kvartsværk. Der er gået mange tanker ind i udviklingen af den avancerede kaliber i 18 karat guld. Selvom det måler 40mm lug-to-lug, så er det 35mm fra side til side. Sagt på en anden måde føles det mere som et ur på 35-36mm.”
Lange & Söhne Saxonia 34mm
”Jeg er fan af Lange & Söhne, der ganske vist er dyrt, men du kan stadig være heldig at få en god deal, hvis du køber brugt. Lange har lavet deres Saxonia-model i 34mm og laver stadig varianter i dag som Saxonia 1815 i 35mm. Det er exceptionelle dress watches, som koster en del, men er stadig til at komme i nærheden i modsætning til nogle af de ure, som laves af de uafhængige urmagere.”
Rolex Oyster Perpetual 34mm
”Det er et overset men super fedt tool watch, som kan klare nogle tæsk, og som du kan få for godt 40.000 kr. Jeg har selv modellen med grøn skive. Rolex lavede også modellen med datovisning, men den reference er udgået. Man kan dog stadig nå at købe det nyt fra forhandlere rundt omkring.”
IWC Pilot 36mm
”Et fantastisk design med en robust kasse, der fås med forskellige farver på skiven. Jeg har selv en specialudgave i bronze med grøn skive, som IWC lavede i et collab med Revolution og The Rake.”
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.