Det kræver ikke en lang uddannelse at gennemskue valgmatematikken i Danmark: Christiansborg regeres af jyder. Den simple forklaring er, at mandater i Folketinget ikke kun fordeles efter befolkningstal, men også efter landareal, og derfor er Jylland i dag markant overrepræsenteret på bekostning af hovedstaden.
Før partierne overhovedet stemmer om noget som helst i Folketinget, kan det jyske flertal på forhånd nedlægge veto. Ingen kan regere i Kongens København, hvis jyderne ikke nikker ja. For ikke alene er mere end halvdelen af alle danske folketingspolitikere født i Jylland, men valgkredsene vest for Storebælt leverer også langt de fleste mandater.
Den store bundvending, der er sket i dansk politik i de senere år, hvor Socialdemokratiet atter har fået etableret sig som et folkeparti med opbakning fra godt en tredjedel af vælgerne, handler først og fremmest om, at Mette Frederiksen har drejet det gamle arbejderparti vestover – og vredet Socialdemokratiet væk fra hovedstaden.
Midt mellem den gamle rivalisering mellem blå og rød blok, midt mellem slagsmålet mellem højre- og venstrepopulisme, har Mette Frederiksen udviklet og raffineret en endnu mere slagkraftig appel: Provinspopulisme har vist sig at være vejen til flertallets hjerter og sind.
Københavner-bashing er en vindersag. Ved at distancere sig demonstrativt fra vælgerne i hovedstadsområdet har statsministeren forsøgt at kapre mange af de jyske vælgere, som ved tidligere valg stemte på Venstre og Dansk Folkeparti. I sine mange Instagram-opslag betoner Mette Frederiksen således altid sin glæde ved det ordinære, gennemsnitlige og ikke mindst jordnære jyske.
Du skal ikke bilde dig ind, at du er bedre end os. Og tricket virker. Allerede ved sidste folketingsvalg gik Socialdemokratiet markant frem i de jyske valgkredse og faktisk tilsvarende klart tilbage i flere universitetsbyer. Men storbyvælgerne spiller ikke længere en afgørende rolle i kampen om magten på Christiansborg.
Det er slaget om Jylland, der tæller, og her har Socialdemokratiet igen fået fat i lavtuddannede, midaldrende mænd i mellemstore provinsbyer, mens de højtuddannede og yngre kvinder i storbykvarterne så til gengæld skubbes ud til støttepartierne.
Ved næste folketingsvalg tegner opbruddet til at blive forstærket: Socialdemokratiet satser på at blive det største parti blandt ufaglærte og faglærte i endnu flere jyske motorvejs- og stationsbyer og lever så fint med, at studerende og vidensarbejdere dropper partiet. Magten i Danmark vindes nemlig i Brønderslev-kredsen, ikke på Vesterbro.
Provinspopulismen er bestemt ikke kun retorik. Ét af S-regeringens nye påfund er at ville rykke nogle af de mest eftertragtede videregående uddannelser ud af København, og gerne helt derud, hvor de unge flygter væk fra i dag. Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), som selv er valgt i Nordjylland, vil have trukket eliten ud af hovedstaden:
”Der er nogle af de mest populære universitetsuddannelser, som vi kan få unge mennesker til at læse, uanset hvor de ligger. De behøver jo ikke at ligge inde midt i vores største by,” lyder den nye S-logik.
Regeringen forsøger at få flertal for at opsplitte én af verdens førende veterinæruddannelser og delvist flytte de studerende fra Frederiksberg til den midtjyske landsby Foulum med under 200 indbyggere, mens den mindst lige så interna-
tionalt anerkendte danseuddannelse på Den Danske Scenekunstskole, der i dag ligger på Holmen, skal rykkes til Vestjylland. Ansporet af indenrigsminister Kaare Dybvad (S), der om nogen har støbt kuglerne til udflytningsplanerne med en række toneangivende debatbøger, og som selv er valgt i Vestsjælland, ønsker Socialdemokratiet også at oprette en ny videregående uddannelse i byplanlægning – i Kalundborg.
Nogle natklubejere lever for festen. For atmosfæren, opmærksomheden og den næste drink. Men nattelivets mest magtfulde menneske er en mand, der indtil nu har holdt sig så langt væk fra diskolyset som muligt. Og…