Corona scroll-down

Corona-krisen risikerer at slå den dynamiske by ihjel

Corona-virussen har lagt de danske gader øde hen. Alle sektorer er pressede, ikke mindst de små, selvstændige herretøjsbutikker. For hvem køber kvalitetstøj i krisetider? Spørger man ejerne af Storm og Goods, er det originale København truet.

Af Magnus Kraft
Foto: Asmus Biesbjerg
Samfund Euroman

Siden statsminister Mette Frederiksen onsdag aften meddelte, at store dele af det offentlige Danmark de kommende to uger skal søge ly fra den allestedsnærværende corona-krise, har landet været unaturligt stille.

Den tilspidsede situation giver risiko for en yderligere ekskalering af en i forvejen kedelig udvikling i København og andre danske byer, hvor små, originale butikker taber terræn til internationale butikskæder og brands.

Sådan lyder det fra Rasmus Storm, der for 26 år siden stiftede et af hovedstadens kardinalpunkter for mode og design, Storm. Mens mange af indlysende årsager sender god energi til samfundets lim, det hårdtarbejdende sundhedsvæsen, er de mindre forretningsdrivende presset til det yderste af en forbrugerskare, der spinker og sparrer og i øvrigt holder sig hjemme. Og det kan koste dyrt, fortæller Rasmus Storm:

”Jeg har længe villet adressere, at de mindre, selvstændige forretningsdrivende bliver glemt og til tider negligeret. Og det handler ikke bare om mig, men mere min omsorg for byen mere generelt. Vi er jo selv fornuftigt kørende.”

Rasmus Storm frygter et monotont København, hvor de små forretningsdrivende bliver de første, der må dreje nøglen om i krisetider:

”Jeg synes, der fra politisk side bliver givet for lidt opmærksomhed til den værdi, det giver, at der er spændende butikker og fede restauranter i byen. Tænk på, hvor stort et økonomisk aktiv det er for Danmark i forhold til fx turisme. Man skal huske, hvor stor en værdi originalitet hos butikker, kokke, kunstnere og musikere har for samfundet. Hvis vi ikke prioriterer at passe på de små forretningsdrivende, dør sjælen i byen. Og det er dyrt. Den danske stat tjener jo også kassen på, at København ifølge mange er verdens bedste by.”

Søndag eftermiddag lancerede regeringen en hjælpepakke til lønmodtagerne for at undgå fyringer. Heraf fremgår det, at staten kompenserer 75 til 90 procent af den løn, virksomheder må betale til de ansatte, der sendes hjem som følge af corona-krisen.

Rasmus Storm bifalder initiativet, men betoner også, at det er en håndsrækning, der ikke gør den store forskel for små virksomheder som hans egen, da ordningen kun gælder for virksomheder af en vis størrelse. Især lukningen af grænserne stiller de mindre virksomheder i en problematisk situation:

”Mange af de her små, originale virksomheder er ofte enkeltmandsvirksomheder, hvor ejeren jo altid skal stille sin egen indtægt i sidste række. Det er ikke for at pive, men det er bare et faktum, at sådan er det. Der gør sådan en lønkompensation altså ikke den store forskel, for der er ingen løn at kompensere på."

Hvilke tiltag ville hjælpe de helt små virksomheder?

”Det kunne fx være skattelettelser. Én ting er lønninger og faste omkostninger, men når man lukker grænserne og dermed udelukker turisterne, går byen i stå. Det gælder selvfølgelig for alle, men det rammer en lille virksomhed meget hårdere. Nu er vi så tidligt i fasen, at vi ikke kender de fulde konsekvenser, men hvis de lukker alle butikker som i Frankrig, så ender mange butikker med en omsætning på nul kroner. Regeringens tiltag er positivt, men det helt små butikker har brug for konkrete skattelettelser. Det nuværende tiltag tilgodeser lønmodtagerne, ikke virksomhederne,” siger Rasmus Storm.

Storm har i mere end et kvart århundrede ageret bannerfører for en klynge af mindre butikker, der har slået sig op på en nøje kuratering af alt det bedste indenfor mode og kunst. Det er ikke en branche, man bliver millionær af, og de selvstændige er ofte uden pension og sikkerhed fra det offentlige.

Rasmus Storm savner, at betydningen af de små forretningsdrivende i de største danske byer anerkendes og beskyttes i krisetider som denne, hvor kunderne bliver væk. Han mener, at politikerne har glemt de små og mellemstore virksomheder:

”Der er ingen kunder, og når banken så kommer og tager kvælertag på mindre forretningsdrivende, fordi de ikke kan vedligeholde deres økonomi, så bekymrer det ikke rigtig nogen. Hvor man før i tiden talte om arbejderklassen som nogen, der skulle have hjælp, så har vi nu fået en klasse af mindre selvstændige, der knokler, men som hverken har store indtægter eller noget sikkerhedsnet. Og der er ingen på den politiske scene, der taler om dem.”

Hvad er det for nogle politiske initiativer, du savner?

”Jeg ved godt, at regeringen udskyder moms, men det hjælper jo ikke en lille virksomhed, for det er bare en udskydelse af udgifterne. Pengene skal stadig falde. Hvis det her kommer til at vare flere måneder, kommer man som lille virksomhed til at grave et så stort hul, at man reelt ikke kan løbe de penge ind igen. Hvor går du så hen? Hvis du lægger dig på knæ hos din bank, kan du måske låne lidt flere penge, men sandsynligheden for, at du får reddet de penge hjem inden for en overskuelig fremtid, er lille. Der er så mange butiksejere, der er dygtige ildsjæle, men som ikke har erfaringen til at håndtere de udfordringer, der kommer nu. Den rådgivning, de små virksomheder kan få, er alt for generel og overordnet,” fortæller Rasmus Storm.

Mens det politiske Danmark befinder sig i hvad, der ligner undtagelsestilstand, argumenterer Rasmus Storm for, at politikerne først og fremmest har et ansvar for at skabe synlighed om problemet overfor forbrugerne:

”Borgerne skal have synliggjort, hvor vigtigt det er for dem, at de har den lille, lokale kaffebar eller den passionerede tøjbutik, de kan gå til. Der er tilsvarende en underskov af dygtige iværksættere i restaurationsbranchen, der lider helt vildt lige nu. Det er vigtigt, at forbrugerne bakker op om de mennesker, der skaber et dynamisk og originalt bybillede. Man skal støtte de ting, man værdsætter, i stedet for kun at løbe ned i supermarkedet og rage lokumspapir til sig.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Corona-virussen, Herremode og Byliv