Filminstruktøren Niels Arden Oplev reagerede prompte, da Trump sensationelt blev valgt som præsident for et år siden.

”Jeg ind i mit klipperum og spillede Rammsteins ’Amerika’. Det eneste forsvar mod vanviddet er sort humor.”

Oplev, som er aktuel med filmen ’Flatliners’, flyttede til USA i 2009 i forbindelse med sit internationale gennembrud med ’Mænd der hader kvinder’. De seneste fire år har han boede i Los Angeles, og han er bekymret for, hvad flodbølgen Trump fører med sig.

”Trump og hans tilhængere har taget venstrefløjen med bukserne nede. I min omgangskreds har jeg mødt hele følelsesregistret, fra apati til raseri. Men den centrale følelse er, at vi har tabt håbet,” siger Oplev i det aktuelle nummer af Euroman.

”Jeg har fire børn, og jeg synes virkelig, at håbet om at vi efterlader dem en acceptabel verden, har fået et ordentligt skud for boven, for nu at bruge et gammelt dansk sømandsudtryk.

Jeg har været medlem af Greenpeace i 30 år, og alt det de har advaret om, sker nu. Som menneskerace kan vi åbenbart ikke finde ud af at stoppe alt det lort, vi laver. Vi kommer udelukkende til at forholde os til konsekvenserne. Om 50 år, når verdenshavene er skyllet ind over New York og København, vil man sidde og kigge tilbage på, hvornår det hele gik galt.”

Den 73-årige skuespiller Sven-Ole Thorsen var bodybuilder og karatemester, da han flyttede til Hollywood i 1985. Han har medvirket i film som ’Conan barbaren’ og ’Gladiator’ og er knap så skeptisk over for Donald Trump.

”USA har også mindre gode sider, men for mig har det været mulighedernes land. Man kan sige sin mening og gøre, hvad man har lyst til. Og så er amerikanerne gode til at opmuntre hinanden. ”Godt, gået Sven-Ole!” Der er danskerne lidt mere tilbageholdende.

Da jeg var i Danmark sidste år, udbrød jeg begejstret til en ven, at det var dejligt, at solen skinnede. ”Hold kæft, hvor er det fedt!” Hvortil han svarede: ”Ja, ja, men i morgen regner det.” Jeg synes, hans kommentar siger noget om danskernes livssyn. For mig er glasset ikke halvt tomt, det er halvt fyldt. Du bestemmer selv, hvordan dit liv skal være. Det kommer Trump ikke til at ændre på.”

Journalisten Poul Høi har i mange år dækket USA som korrespondent for Berlingske. I sommeren 2017 flyttede han til London for at dække Storbritannien.

”Jeg er simpelt hen så lykkelig for, at jeg ikke længere er i USA,” siger Poul Høi. For ham har Trump kostet også på det personlige plan.

”Vi var en gruppe af venner, som havde hængt sammen, siden vores børn gik i børnehaveklasse. Vi tog på weekendture sammen, vi vandrede, vi holdt fester. Politisk var vi i tre grupper. Demokrater, uafhængige og så et enkelt ægtepar – lad os kalde dem Bob og Helen, som var republikanere. Mest Bob, som var forretningsmand og lød som Lars Sejr, mens Helen mest talte om børn og mad.

Men politik var kun et emne, ikke et problem, og det hele var meget sjovt og amerikansk. Så kom Trump, og først var Bob og Helen nølende, men til sidst gav de den fuld gas, især pæne Helen.

Hun begyndte at råbe om, at de sorte var arbejdssky, mexicanerne kriminelle, de transkønnede syge, mens Bob stadig lød som Lars Sejr, og pludselig var det hele hverken sjovt eller amerikansk længere.

Når man når dertil, hvor en midaldrende og ædru mor siger i et selskab, at Trump hjertens gerne må ’grab my pussy,’ også uden at spørge, så er den gode stemning ligesom røget. Og venskabskredsen eksisterer ikke længere.”

Læs interviewene med Niels Arden Oplev, Sven-Ole Thorsen og Poul Høi i det aktuelle nummer af Euroman.
 

LÆS OGSÅ: Fri os for mere ’Trumpsplaining’

LÆS OGÅ: Kan Trump alene starte en atom-krig?

LÆS OGSÅ: Amerikanske psykologer: ”Trump er en ond narcissist”