danskebank.jpg

Årets Farvel (Og Tak For Lort)

Hvem går du til, hvis du ulovligt har anskaffet dig et par milliarder og nu trænger til en kogevask med ekstra blegning? Siden 2007 har svaret for russiske oligarker været Danske Bank. Siden 2018 er det væltet ud med afsløringer, der tilsammen tegner et billede af en bank, som var udmærket klar over, hvad den gjorde, og gladeligt indkasserede fortjenesten. Afsløringerne har ført til, at adskillige Danske Bank-chefer har forladt jobbet mere eller mindre frivilligt: adm. direktør Thomas F. Borgen, bankdirektør Lars Mørch, chef for anti-hvidvask-afdelingen Anders Meinert Jørgensen, chefjurist Flemming Pristed og bestyrelsesformand Ole Andersen.

Årets Kultursnobberi

”Det var en klassisk borgmester-indretning med et glasbord og en sofalounge. Det kunne jeg simpelthen ikke sidde og arbejde ved.” Niko Grünfeld (Å) gik 100 procent Jørgen Leth-poetisk til værks i et interview i Radio24syv. Som fratrådt kulturborgmester får han nu bedre tid til at dyrke sine kreative talenter.

benny.jpg

Årets Samlingspunkt

I et år hvor polariseringen synes at have nået nye højder, blev vi forladt af to af vores store digtere: Kim Larsen og Benny Andersen. På hver deres måde har de talt og spillet sig helt ind i den danske folkesjæl, og nyhederne om deres død blev mødt med sorg. Men deres dødsfald gav anledninger til at samles om nogle af de sange og digte, vi har til fælles, og til at minde hinanden om, at livet ikke er det værste, vi har. Tak til digterne – både levende og døde!

Årets BFF

Brian Mikkelsen (K) viste sig som bankernes Best Friend Forever, da han som nyudnævnt erhvervsminister ville fjerne regulering for bankerne: ”Nu skal mobningen af bankerne stoppe.” (Det sagde han rent faktisk). Ordene faldt, mens bankerne én efter én indførte gebyrer på helt almindelige lønkonti, og kort efter kunne bankerne kvittere vennetjenesten med et meget blødere sæde end den hårde ministertaburet. Nu sidder Brian Mikkelsen i direktørstolen hos Dansk Erhverv som en god klassekammerat.

Årets anti-Egon

Det kunne lyde som en munter Egon Olsen-historie, hvis det ikke lige var fordi, at pengene blev stjålet fra de svageste i samfundet. Hør her, Britta: Danskerne kan lide anti-helte, men du har helt misforstået konceptet. Nu må du fejre Årets Anti-Egon bag tremmer, og tag gerne dit rablende heppekor af Hella Joof og andre LA-typer med dig.

woz.jpg

Årets Overraskelse #1

Hun gjorde det. Og hvor vi under hende det! Caroline Wozniacki tog et af de helt store trofæer, da hun trodsede alle skeptikere og vandt sin første Grand Slam-turnering ved Australian Open. Vi bøjer os i støvet. Og nu vi er dernede, bøjer vi os en ekstra gang for Magnus Cort, der vandt en vanvittig Tour de France-etape, og for Thomas Bjørn, der som Ryder Cup-kaptajn førte europæerne til sejr.

Årets Overraskelse #2

Ingen havde set det komme, men pludselig var den der, Solen. Og den kom igen dagen efter. Og dagen efter. Og dagen efter … Sommeren 2018, du var legendarisk! Og du lærte os, at det er helt umuligt at sige ’global opvarmning’, når man har munden fuld af rosé.

bendtmer.jpg

Årets Selvmål

Vi ville så gerne tro på, at Nicklas Bendtner nu endelig var blevet voksen og brugte sine lørdag aftener på at fiske efter laks. Og vi tilgav ham gerne, at han kun scorede ganske få mål i en ganske lav fodboldliga. Men Bendtner gør det svært for os, når han skrider fra en taxaregning på 52 kroner og derefter slår chaufføren i hovedet. Hvis han skal sparke til en taxachauffør, kan han godt glemme at sparke til noget som helst i den rød-hvide trøje igen.

Årets Dansker

Den mest prestigefyldte af årets priser går til Vikarlandsholdet. Ud over at rode landsholdet ud af en pinlig arbejdsmarkedskonflikt, gav de os håbet om et mirakel. Tænk, hvis de vandt! Det gjorde de så ikke … Men vi fik tilfredsstillet vores uslukkelige begær efter at se amatører udøve professionelles arbejde. Den Store Bagedyst i megaformat, what’s not to love?

løkke.jpg

Årets Lars

2018 blev året, hvor vi fik lov at stifte bekendtskab med ’Privat-Lars’. Indtil da havde de fleste danskere forvekslet ham med ’Politiker-Lars’, men vi lærte hurtigt, at der var tale om to vidt forskellige Lars’er. Den ene er en kompetent politiker. Den anden drikker bajere med enhver, der vil støtte hans (eller er det Politiker-Lars’?) prestigeprojekt LøkkeFonden. Prisen går i år til Privat-Lars – han virker sjov og nem at falde i snak med.

Årets Dumme københavner

Prisen går til alle de titusindvis (sådan virkede det), der har stået i kø i 2018 for at købe en brændt surdejs-tebolle til 47 kroner hos endnu en hypet bager. Man forestiller sig med slet skjult glæde, hvordan det ville være at cykle ned langs den uendelige kø og give dem alle sammen et kort dask i nakken – et dummeslag, som vi kalder det i provinsen.