Millioner af kroner går til de forkerte, når vi dør. Det fortæller advokater og pensionseksperter, der oplever, at de fleste ikke er klar over, at arv af pensioner ikke retter sig efter, hvad der står i et testamente.

”Et testamente afgør ikke, hvem der skal arve pensionerne. Det er der mange, der ikke ved. Konsekvensen er, at pengene ofte ryger de forkerte steder hen,” siger Anne Broksø, som er formand for Danske Familieadvokater.

For at være sikker på, hvem der står til at få dine pensioner, skal du i stedet lave en såkaldt begunstigelse på dine pensioner.

”Folk kan godt finde ud af at få lavet et testamente, hvor de beslutter, hvad der skal ske med deres rørlige formue som huset, bilen og det, der står i banken,” siger hun.

Når Anne Broksø skriver testamenter for folk, spørger hun også ind til, om de har styr på, hvem der skal arve deres pensioner. Til det spørger klienterne typisk tilbage, om det ikke netop er det, hun er i gang med at skrive ind i testamentet.

Men det er det ikke.

”Det er kun begunstigelsen på pen-sionsopsparingerne, der bestemmer, hvem der arver pensionspengene,” understreger Broksø.

Hos Bedstpension, der lever af at analysere pensionsmarkedet, påpeger man ligeledes den manglende opmærksomhed på arv af pensioner.

”Vi ser eksempler på, at det har helt groteske og uventede konsekvenser, at folk ikke kender reglerne. Den afdødes penge ligger måske primært i pensionerne. Selv om man er blevet tilgodeset i et testamente, er det derfor ikke sikkert, man får værdierne,” siger partner hos Bedstpension, Gert Nielsen, og uddyber:

”Hvis du dør før tid, fx som 40- eller 50-årig, kan det sagtens dreje sig om millioner af kroner, der går til nogen, den afdøde ikke havde tiltænkt pengene.”