Axel Vang Christensen løber 120 kilometer om ugen. I 2021 vil han måle sig med verdens bedste løbere
Den 16-årige kometløber Axel Vang Christensen er indehaver af i alt 38 danske og internationale rekorder. Sidste sommer slog han blandt andet Henrik Jørgensens 40 år gamle rekord med næsten fem sekunder i 5.000 meter løb. I 2021 vil han forsøge at slå nordmanden Jakob Ingebrigtsens årgangsrekorder.
Selvom det stadigvæk er natsort udenfor, er det blevet onsdag morgen. Klokken er 5.30, og som en af få teenagere har 16-årige Axel Vang Christensen smidt dynen af og er trukket i løbetøjet. Efter en kort og afslappet tur på fem kilometer tager han i skole på Hillerød Gymnasium HF. Når skoledagen er slut, venter der yderligere omkring 20-30 kilometer i skovene omkring Hillerød. I dag slutter han også af med styrketræning, det gør han tre gange om ugen, og så er det hjem og spise aftensmad hjemme hos mor og far, inden han – igen som de færreste teenagere – er i seng inden klokken 21.
Det er en typisk dag for det største løbetalent, Danmark har set siden maratonløberen Henrik Jørgensen og 800 meter-løberen Wilson Kipketer. Axel Vang Christensen har en uudslukkelig hunger efter at være bedst.
”Lige meget hvad jeg gør, så skal jeg excellere. Det lyder jo vanvittigt, men der er noget i mig, der ikke vil acceptere middelmådighed. Det er en familieting. Der er en ild i os alle,” siger Axel Vang Christensen.
Annonse
Den unge løbekomets karriere begyndte, da han var ni år gammel. Han var en del af fodboldklubben FC Nordsjællands prestigefyldte talentudviklingsprogram. Han var – og er – tynd og spinkel, og hans fordel i fodbolden var hans løb. Derfor løbetrænede han ofte med sin far, der godt kunne se hans talent. For små syv år siden, 18. januar 2014, snørede Axel Vang Christensen sine pigsko og gjorde sig klar til de østdanske mesterskaber på 3.000 meter indendørs. Det var første gang, han stod på en atletikbane, men han vandt guld. Halvandet år efter havde han sat sin første europæiske årgangsrekord.
På en uge træner Axel Vang Christensen omkring ni gange, og han tilbagelægger cirka 120 kilometer i løbeskoene. Men hvad er det, der får en 16-årig dreng til at dedikere hele sit liv til at flytte sine fødder i ekstremt højt tempo?
”Jeg elsker træningen. Jeg elsker at løbe lange ture i skoven. Det er som om, at alting og ingenting findes på samme tid, når jeg løber,” siger han.
Selvom han elsker at løbe, så ved Axel Vang Christensen godt, at det ikke er en leg. Det er hans fremtid, og han har flere gange mærket, hvor skrøbelig den fremtid kan være.
”Da jeg var ude at løbe i sidste uge, blev jeg bidt af en ulovlig hund. Jeg fik et stort kødsår i mit ene ben, og jeg blev virkelig bange. Ud af det blå kan de her ting jo ske. Som eliteløber er jeg udsat, og sådan noget kan have fatale konsekvenser i min verden.”
Rekorderne står nærmest for fald, hver gang han stiller op. I sommer slog han således Henrik Jørgensens rekord på 5.000 meter for løbere under 18 år ved at løbe i tiden 14.06,51 på Skovdalen Atletikstadion i Aalborg. En rekord, der ellers havde stået i 40 år.
Det kan være svært at forstå, hvordan man kan løbe så stærkt, som Axel Vang Christensen gør. Et er talent, noget andet er træning, men vigtigst af alt er evnen til at udstå smerte. Hvis man har løbet en lille smule selv, ved man, at det er nøglen til at løbe stærkere. Man skal udskyde smerten:
”Jeg har altid et eller andet mantra kørende inde i mig. Evighedssange der bare forsætter. Sådan noget som ’What is Love’. Det kører bare for at få fokus og tankerne væk fra smerten, for at få tiden til at gå.”
Axel Vang Christensen er indehaver af i alt 38 danske og internationale rekorder. I 2021 vil han forsøge at slå nordmanden Jakob Ingebrigtsens årgangsrekorder, selvom han er en af verdens bedste løbere.
Axel Vang Christensen formulerer det bedst selv: ”De er svære at nå, men det er en ære at prøve.”
Det er ufatteligt svært at spå, især om fremtiden, men vi gør forsøget. Euroman åbner døren til 2021 og udvælger en perlerække af morgendagens stjerner. Fælles for dem er, at de ikke tager nutiden for gode varer, men konstant insisterer på at skubbe grænserne og gøre tingene anderledes. Nogle er på kanten af de store gennembrud, andre har allerede sat rekorder. Nogle ændrer den gamle verden radikalt, andre skaber en helt ny. Fælles for dem er, at deres tid er nu.
Læs flere artikler om den nye generation af stjerneskud i vores januarnummer og på euroman.dk
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.