I mange år var løbesko hvide, store og godt polstret. Sådan forholder det sig ikke længere. Vi har testet fire af sæsonens nye farverige af slagsen, der tilsammen tegner et billede af, hvor løbeskoen har bevæget sig hen de seneste år.
På de næste sider kan du se de testede modeller og desuden læse, hvordan du skal købe og passe på løbesko. Se mere på næste side.
Puma Faas 500
Selv om Puma ikke er specialister i løbesko, men også laver tøj og sko til anden sport, sponserer de dog flere af verdens hurtigste løbere, deriblandt Usain Bolt fra Jamaica. Ham og hans landsmænd har de gjort god brug af ved både udviklingen og lanceringen af deres nye løbesko.
Faas betyder hurtig på jamaicansk, og skoen, jeg testede, nærmer sig også en minimalistisk model (se Adidas CC Ride), men jeg må indrømme, at jeg ikke har løbet hurtigt i den. Eller langt. Jeg bruger den nemlig primært til at gå i, og det tror jeg såmænd ikke, Puma er ked af. I hvert fald blev Faas lanceret i Danmark ved et større arrangement, hvor der var inviteret flere trendforskere og modeskribenter med end løbere og motionsjournalister – og hvor den planlagte løbetur blev aflyst, fordi folk mente, at det var koldt udenfor.
Fred være med det, for der er langt mellem løbesko, du kan gå i uden at føle dig som en fjollet turist. Samtidig betyder satsningen ikke, at der er gået på kompromis med det løbetekniske, der er baseret på en indviklet BioRide-teknologi og snart vil resultere i en række variationer af skoen med forskellig balance mellem hårdhed og stødabsorbering.
Så tak til Puma, fordi de i modsætning til mange af deres konkurrenter tør melde ud, at de i lige så høj grad henvender sig til det købelystne street-segment som til de købestærke motionister.
Pris:
1.000 kr.
Nærmeste forhandler anvises på tlf. 8652 4100.
Adidas CC Ride
De seneste år har producenterne af løbesko næsten alle hævdet, at de har revolutioneret markedet ved at regne ud, at vi nu skal styrke muskler og knogler i vores fødder ved at løbe så naturligt som muligt i stedet for at pakke fødderne ind i alskens støddæmpende materialer.
Derfor har næsten alle mærker nu mindst en let, nærmest minimalistisk model i deres kollektion uden synderlig megen støddæmpning. Små sjove sandaler med tæer og sål og den slags har der også været salg i. Men at musklerne i dine fødder har brug for at blive rørt og ikke bare pakket ind, har man trods alt vidst længe, og man praktiserede det især, dengang vi var 40 kg lettere, og vejene ikke var asfalterede og fyldt med hundelort og glasskår.
I løbe- og atletikklubber har det også altid været praksis at ’løbe af’ efter træning på en græsplæne i bare fødder eller indimellem træne barfodet, fx på en sandstrand. Det har jeg nu ikke praktiseret dette forår, hvor jeg i stedet en gang om ugen har løbet en hurtig tur på 6-8 km i Adidas’ bud på en let træningssko, CC Ride, der dog har sørget for en god, blød og meget fleksibel sålkonstruktion. CC refererer til mærkets egen Climacool-teknologi, der har skabt markedets vist nok bedst ventilerede sko. Vægten er blot 230 gram.
Pris: 700 kr.
Nærmeste forhandler anvises på tlf. 7755 1500.
New Balance 1080 CP
Løber du mere end 30-40 km om ugen, er det værd at have to par løbesko af skifte mellem. På den måde varieres ’trykket’ på dine fødder, og risikoen for skader nedsættes. Mit andet par er fra amerikanske New Balance, der har eksisteret siden 1906, men i 1960 producerede, hvad man betragter som verdens første løbesko, the Trackster.
Lige siden har mærket været et af de førende på markedet for løbesko. Deres nye topmodel til den neutrale løber er stabil og har en god pasform. Den solide støddæmpning kommer fra en kombination af flere bløde materialer i sålen, og alt dette koster selvfølgelig lidt på vægten.
Selv om 340 gram jo ikke er meget, og i øvrigt betyder det ikke spor, da jeg løber med dem på såkaldte restitutionsture, hvor jeg overhovedet ikke presser mig selv, eller på de længere ture, hvor jeg skal forsøge at finde mit maraton-tempo.
Pris: 1.400 kr.
Nærmeste forhandler anvises på tlf. 9882 5533.
Nike Lunar Eclipse+
Det kan være lidt af en udfordring at regne ud, hvor let en løbesko du kan løbe langt i uden undervejs at få smadret både fødder, ben og ryg. For hvad nytter det at løbe lynhurtigt i en superlet sko, hvis du aldrig kommer i mål? Ved sidste forårs Hamborg Marathon satsede jeg hele butikken og stillede op i markedets måske letteste løbesko (hvis navn jeg ikke vil nævne her, da fejlen ikke er fabrikantens, men min egen).
Jeg rundede som planlagt den halve distance på lige under 1.24, men kort efter ramte jeg ikke blot Muren, men også grænsen for, hvad et par små sko kan holde til. Herefter gik jeg i mål på 3.48. Måneden efter løb jeg Copenhagen Marathon i 3.21 i et par tunge og fornuftige træningssko, inden jeg i oktober stak i et par Nike Lunar Glide og uden problemer gennemførte Portland Marathons lidt bakkede rute i 3.13.
Lunar Glide-modellen er i år videreudviklet, og resultat er bl.a. en lavere forfodsstøddæmpning, der giver en let og fleksibel fodafvikling, samt en ny hælkappe, der bevæger sig med foden og dermed øger stabilitet og komfort. Desuden nedsætter en ny skrå støddæmpningskerne og -skal pronationens hastighed, således at risikoen for pronationsskader er mindre end tidligere. Skoen har fået navnet LunarEclipse+, og jeg har allerede valgt, at det bliver i den, at jeg vil forsøge at løbe endnu hurtigere på maratondistancen i år.
Pris: 1.300 kr.
Nærmeste forhandler anvises på tlf. 4918 5050.
Køb sko i en specialbutik, hvor de kan tjekke din løbestil og tage præcis mål af din fods længde og bredde. Det sidste har mange det med at glemme. Tag dine gamle løbesko med, så ekspedienten kan tjekke, hvor de er slidt. Her kan du sikkert også låne et par sokker magen til dem, du løber i, hvis du har glemt at tage egne på eller med.
Køb sko om eftermiddagen. Fødder vil i løbet af dagen udvide sig fra et par millimeter og helt op til 2 cm i ekstreme tilfælde.
Skift sko efter 900-1.000 km, da hæl og sål vil være slidt op, selv om det måske ikke ser sådan ud. Du kan sagtens stadig gå i dem, hvis du har lyst.
Hav gode snørebånd i skoene – men bind dem ikke for løst eller stramt, da det kan påvirke din balance.
Løb 100-150 km i dine sko, inden du stiller op til et stort løb i dem.