Anmeldelse: Apple Watch Series 6 er det hidtil bedste æbleur

Hvis du længe har overvejet et Apple Watch, er det værd at springe på den nye Series 6 – selvom Euromans tech-anmelder Søren Bang Hansen ikke er lige begejstret for alle urets nyskabelser.

Anmeldelse: Apple Watch Series 6 er det hidtil bedste æbleur
Offentliggjort

Det klinger altid komisk, når Apple ved produktlanceringer understreger, at dette er deres hidtil bedste model. For det manglede da bare. Selvfølgelig er Apple Watch Series 6 det hidtil bedste æbleur. Men det er værd at bemærke, at urets mest opreklamerede nyhed også er den mest ligegyldige.

Det gælder de ekstra sensorer, der måler blodets iltindhold gennem huden. For det første svinger målingen efter urets placering på håndleddet, og resultatet matcher sjældent det, man får med et rigtigt oximeter på fingerspidsen. For det andet er det uklart, hvad vi overhovedet skal med disse målinger.

Ifølge Apple kan iltmætningen over tid give et indtryk af den generelle sundhedstilstand. Men samtidig understreges det, at funktionen ikke er til medicinsk brug, og at uret er gearet mod ’wellness’ snarere end sundhed. I øvrigt har flere konkurrenter haft denne gimmick i årevis.

Langt mere værdifuld er EKG-målingen, som er godkendt af sundhedsmyndighederne i USA – og faktisk har vist sig at kunne afsløre hjerteflimmer.

Selvfølgelig kan uret også bare måle din puls, ligesom du kan tracke din løbetur med GPS. Det sidste dræner som altid batteriet, men ellers var det intet problem at holde strøm dagen lang – og natten med. Det sidste er vigtigt af hensyn til søvnanalysen, som er fascinerende, selv om den ikke er helt så detaljeret som hos Fitbit.

Jeg har fundet en rytme, hvor jeg sætter uret til opladning hver morgen, og efter en times tid har jeg strøm til det kommende døgn. Den hurtige opladning er en af de vigtigste forbedringer i denne udgave – men selvfølgelig knap så sexet at fremhæve i markedsføringen.

En anden lille men mærkbar gevinst er, at skærmlyset er kraftigere, så urskiven lettere ses i dagslys. Vel at mærke uden at man skal hæve hånden, for som forgængeren har Series 6 altid skærmen tændt. Det pynter gevaldigt, at man ikke går rundt med en sort klods om håndleddet. Og det er en overraskende stor befrielse, at man altid kan aflæse urskiven med et øjekast. Her er et stærkt argument for at vælge Series 6 frem for den billigere SE-udgave, der stadig forfalder til sort skærm.

Apple fastholder det firkantede design, som jo er mindre ’uragtigt’ end de fleste konkurrenter. Betjeningen med ’den digitale krone’ (drejeknappen) er også mere gnidret end på Samsungs ure med roterende krans.

Men den basale kvalitetsfornemmelse er helt i top. Apple lånte mig den store udgave (44 mm) i guldfarvet stål med trinløs magnetisk milanorem i samme materiale. Uret fås også i aluminium i flere nuancer – og med en imponerende rigdom af remme.

De digitale urskiver er en vigtig del af designet, og her er god mulighed for at tilpasse de såkaldte komplikationer, der viser opdateret information og genveje til forskellige funktioner. Men udvalget af urskiver havde været bredere, hvis Apple tillod indspark fra andre firmaer.

Til gengæld er app-udvalget i en klasse for sig – og nok det bedste argument for netop at vælge et Apple Watch. Hvis man kommer fra et andet smartur, kan man kun føle sig forkælet.

Uret er vandafvisende ned til 50 meter, så du kan tage det med til svømmetræning eller på løbetur i vinter-regnen. Er du vant til at bruge et dedikeret løbeur (fx Garmin), vil du nok savne nogle nørdede finesser. For Apple har en mere holistisk tilgang til sundhed, som her visualiseres med tre cirkler, der viser, hvor meget du går, står og træner i det daglige.

Uret viger ikke tilbage for at ’nudge’ dig, hvis du fx har siddet for længe. I længden bliver det altså lidt barnepigeagtigt – især med sengetiderne. I det mindste er håndvask-hjælperen slået fra som standard.

Selvfølgelig virker Apples ur kun med Apples telefoner, og integrationen med iPhone er sublim. På ganske få minutter havde jeg knyttet uret til mobilen og opsat både kontaktløs betaling og mobilforbindelsen, som gør det muligt at telefonere og bruge mobildata, når telefonen ikke er i nærheden.

Det sidste kræver et ekstra abonnement, som i mit tilfælde koster 25 kroner om måneden. Urets indbyggede mobilforbindelse markeres med en rød cirkel på drejeknappen og lægger 800 kroner til prisen for de billigste modeller. For mange vil det være merprisen værd, at man kan lade telefonen blive hjemme på løbeturen.

De vigtigste forbedringer i Series 6 er ikke spor spektakulære, og man kan diskutere nødvendigheden af at lancere et nyt Apple Watch hvert år. Men den lysere skærm og det opgraderede batteri er en stor gevinst i det daglige. Derfor er Apple Watch Series 6 det hidtil bedste æbleur. Og hvis du har en iPhone: det bedste smartur i det hele taget.

Apple Watch Series 6 koster fra 3.299 kroner og kan købes her.