Det ligner din oldefars kamera – i en skrumpet udgave (12 x 8 x 5 centimeter, 383 gram). De fysiske hjul og knapper bidrager til det charmerende retro-look – og letter betjeningen, fordi man undgår at grave rundt i menuer. Den direkte kontrol er en fornøjelse, og her er rig mulighed for at skræddersy knappernes funktion.
Bagsidens touch-skærm kan vinkles op og ned, så du kan skyde fra hoften og i strakt arm, men til selfies savner man muligheden for at pege skærmen fremad.
Vi lånte kameraet med et 18-55 mm objektiv (F2.8-4), som virker lidt stort og tungt i forhold til huset. Kameraet er mest harmonisk med et mindre prime-objektiv. Storebror (X-T3) ligger bedre i hånden, og er bedre skærmet mod vand og støv, men det er også hele 40 % dyrere.
Det bemærkelsesværdige er, at den lille X-T30 leverer samme billedkvalitet. Både sensor (26,1 megapixel APS-C) og CPU er nemlig identiske. Modsat storebror har X-T30 endda en begyndervenlig auto-knap og indbygget blitz.
Ingen af de to har stabilisering i huset (modsat den endnu dyrere X-T4, som i skrivende stund ikke er lanceret). Men Fujifilm har mange fine objektiver med indbygget stabilisering. Testmodellens 18-55 mm, som ofte sælges med kameraet, er det bedste "kit-objektiv", jeg endnu har prøvet, både hvad angår bygge- og billedkvalitet.
Kameraet skyder 20 billeder i sekundet (8 med mekanisk lukker). Fokuspunktet styres let med det lille joystick ved tommelfingeren, og autofokus låser sig fint fast på ansigter og øjne (dog overgået af Sony).
Dynamik og farvegengivelse er generelt glimrende – vel at mærke i jpeg uden efterbehandling. Et kæmpe plus for mange. Skyder du RAW, kan du selvfølgelig trylle endnu flere detaljer frem ved computeren.
Video optages i 4K med hele sensoren – og langt mindre "rolling shutter" (spaghetti-look ved bevægelser) end mange konkurrenter. Man bliver let afhængig af Fujifilms film-simulationer. På andre kameraer er filtrene ofte på Instagram-niveau, men her forvandles simple hverdagsmotiver til noget, der ligner Hollywood.
Både mikrofon og hovedtelefoner kan tilsluttes, men begge kræver adapter. Og for nogle vil det være en dealbreaker, at optagelser begrænses til 10 minutters 4K eller 15 minutters 1080P. Til gengæld gør muligheden for at optage 10-bit video på en ekstern optager kameraet interessant til professionel brug.
Det ultrakompakte format koster lidt på ergonomi, tilslutninger og batteritid. Men når det gælder billedkvalitet lige ud af kameraet, er X-T30 lige nu et fantastisk køb.
Fujifilm X-T30 med XF 18-55 mm objektiv koster ca. 9.700 kr.