På overfladen byder Qatar på luksus i alle dets afskygninger, men hovedparten af landets befolkning lever et helt andet liv scroll-down

På overfladen byder Qatar på luksus i alle dets afskygninger, men hovedparten af landets befolkning lever et helt andet liv

Qatar byder på femstjernede luksus-hoteller, progressive idéer og masser af muligheder, men det er langt fra hovedparten af landets befolkning, der har adgang til den slags luksus og privilegier.

Af Jeppe Højberg Sørensen
Foto: Getty Images
VM 2022 Euroman

Havde man været så uheldig at vade svedende omkring i glohede Doha i første halvdel af det 20. århundrede, havde det næppe været til at forestille sig, at den lille sandfarvede plet nær Den Persiske Golf en dag skulle blive til en hypermoderne metropol.

Dengang var der nemlig hverken noget odiøst i, eller luksuriøst ved at være fra Qatar.

I 1940 kunne hovedstaden Doha blot mønstre 16.000 indbyggere, og de var tilmed blandt klodens fattigste og truet på deres levebrød. I Japan havde man nemlig fundet ud af at kultivere de perler, Dohas fiskere i årtier havde ernæret sig ved at fange i golfen og sælge videre til verdens fine kvinder. Situationen var dengang ligefrem så beklem, at Qatars daværende emir (landets politiske leder, red.), Abdullah bin Jassim Al Thani, måtte tage et lån i sit eget hus for at redde nationens økonomi.

Så fik man imidlertid, i begyndelsen af 1950’erne, øje på guldet i undergrunden, og i takt med strømmen af olie, gas og store planer fra særligt den senere (og voldsomt ambitiøse) emir, Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani, der kom til magten i 1995, blev Qatar forandret.

Fra 2003 til nu er befolkningstallet vokset fra omtrent 700.000 til i underkanten af tre millioner. Ifølge Global Finance rangerer landet som verdens fjerderigeste målt på BNP per indbygger. Og så er Qatar selvfølgelig kommet på alles læber på grund af det kommende VM i fodbold.

Slentrer man i dag omkring i Doha, er det da også kun sandet og vandet omkring byen, der ligner sig selv i forhold til dengang – og så naturligvis emirens autokratiske magt over landet.

Overalt i centrum tårner skyskraberne sig op med logoer fra vestlige firmaer som Nestlé og Deloitte til statsejede firmaer som Qatargas, kystlinjen har fået selskab af den kunstigt opførte ø med luksuslejligheder, The Pearl, og på de firsporede motorveje cruiser Ferrarier og Range Rovers ubekymret rundt.

Se, hvad vi ellers skriver om: Fodbold og Landsholdet