Da den britiske designer Tom Dixon første gang mødtes med Marcus Engmann, IKEAs hoveddesigner, havde han en klar idé til et nyt projekt. Han ville skabe en kollektion, der skulle omhandle livets gang fra fødsel til død - og han ville derfor designe både en barneseng og en kiste til det svenske møbelhus.

“Jeg syntes, det var en fantastisk idé. IKEA afviste den og sagde, at det var helt forfærdeligt,” siger Tom Dixon om det første møde.

Efterhånden fik den britiske designer og Marcus Engmann dog talt sig ind på hinanden - og det er nu endt ud i sofakollektionen ‘Delaktig’, der med elementer som både en- to- og tremandsplatforme samt tilkøb som sideborde og ekstra armlæn lægger op til, at kunden selv designer udseendet af møblet.

Tom Dixon er kendt for at designe møbler, boligtilbehør og lamper - ofte med et geometrisk udtryk. I den nye kollektion med IKEA har designeren derfor også taget udgangspunkt i et enkelt, stilfuldt udtryk i blå og grå nuancer, mens der samtidig er lagt særlig vægt på forskelligheden mellem mennesker. ‘Delaktig’ er nemlig svensk for involvering - og det er netop involveringen af kunden, Tom Dixon har haft i tankerne under arbejdet med den nye kollektion.

 

Kollektionen er holdt i et enkelt design med grå og blå nuancer. Foto: IKEA

“Jeg så på nettet, at folk købte en IKEA-skål og gjorde det til en billig version af en af mine lamper - det var et såkaldt ‘IKEA hack’. Det var ret fascinerende at se, hvordan folk tilpassede objekter og gjorde dem til noget nyt, som jeg slet ikke havde tænkt over, at man kunne. I den moderne verden skal tingene ikke være statiske. Det kan være mere moderne at designe noget, som ikke er færdiggjort.”

Netop derfor er sofaen også skabt til at kunne tilpasses den enkelte person og hans eller hendes behov, fortæller Tom Dixon. Et basisunderstel med en enkel aluminiumsramme og en madras kan hurtigt udbygges med en arbejdslampe eller en ekstra siddeplads og forvandles til alt fra en seng til en arbejdsplads - og med priser fra 400 til 3.499 kroner kan de fleste følge med.

“IKEA laver meget research, og de ved meget om, hvordan folk lever deres liv. I dag lever folk på mindre plads, og de genbruger møbler. I designprocessen var vi ret inspirerede af den digitale verden og telefonens funktionalitet, hvor du kan tilføje, slette og tilkøbe nye funktioner til din telefon,”  siger han.

“Vi talte om, hvordan man kunne gøre noget lignende med et møbel. I dag bruger mange deres seng til både at se tv i, til ekstra siddepladser når de får gæster, og til at studere i. Med den her kollektion ville vi lave et objekt, som man kunne tilføje forskellige funktioner til, som man vil - men man kan også bare købe ‘the basic thing’ ret billigt.”

Med tilkøb som ekstra armlæn, rygstøtter og skriveborde kan man selv udbygge sofaen, som man har lyst. Foto: IKEA

Og tankegangen om jævnligt at kunne opdatere sofaen med tilkøb frem for at købe en helt ny er på sin vis en kommentar til køb og smid væk-kulturen, fortæller Dixon.

“Der er helt klart et syn på, at i stedet for at tage et IKEA-møbel med dig, efterlader du det bare og køber noget nyt i stedet, fordi det er så billigt. Det er noget, IKEA selv er meget opmærksomme på, og de er nødt til at begynde at tænke over, hvad deres holdning er til det. Jeg elsker idéen om, at hvis den her kollektion virker, så vil vi stadig se sofaerne om 10-15 år. Den er i høj nok kvalitet til at kunne blive brugt igen og igen,” siger han og tilføjer:

“Det her projekts succes sker ikke lige nu, men om nogle år, når sofaerne dukker op i helt nye former, som jeg ikke engang selv havde tænkt mulige.”

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Alexander Kølpins nye luksushotel: ”Som en tur med Orientekspressen”

LÆS OGSÅ: Her er makkerparret bag crowdfunding-succesen ’The Orb’: ”Vi vil gøre for lys, hvad Apple har gjort for mobiltelefoner”

LÆS OGSÅ: Den her kuffert vil du altid kunne finde på bagagebåndet