Selvom Comic Sans er en af verdens mest benyttede skrifttyper, bliver den konstant lagt for had. Det er ikke retfærdigt, mener dansk forsker i skriftdesign.
Kan du huske, da forskerne fra CERN i juli 2012 offentliggjorde to målinger, der tydede på at det schweiziske center for partikelfysik havde fundet det eftersøgte Higgs-partikel? Hvis du gør, så er det sikkert ikke på grund af de naturvidenskabelige forskningsresultater, men fordi rapporten blev offentliggjort i Comic Sans - skrifttypen, alle elsker at hade.
Rapporten blev delt overalt på de sociale medier, men CERN blev hånet for deres valg af skrifttype langt mere, end deres forskning blev omtalt. For mens der sjældent er enighed om pæne skrifttyper, er der bred enighed om, at Comic Sans er den absolut grimmeste og mest kiksede af dem alle.
Men er det retfærdigt, at Comic Sans bliver latterliggjort i sådan en grad, som det sker? Ikke ifølge Sofie Beier, forskningsadjunkt ved Kunstakademiets Designskole, hvor hun forsker i typografi og skriftdesign. Hun mener ikke, Comic Sans fortjener den skæbne, den har fået.
"Som udgangspunkt vil jeg sige, at det ikke er en dårlig skrifttype, hvis man ser på den inden for de præmisser, den er lavet under. Den er skabt som en lidt ubehjælpsom håndskrift, der dog er læselig," fortæller Sofie Beier til videnskab.dk, der har skrevet en længere artikel om den udskældte skrifttype. Problemet, fortæller Sofie Beier, er, at Comic Sans altid bliver brugt i forkerte sammenhænge.
"Seriøse informationer skal ikke komme i en skrifttype, der ligner en ubehjælpelig håndskrift. Men Comic Sans ville jo virke fint, hvis du ville skrive en besked om, at du er nede for at hente mælk og er tilbage om en halv time," siger Sofie Beier.
Som civil borger giver hun flertallet ret i, at Comic Sans er en ubehjælpelig størrelse. Men som fagperson mener hun, at Comic Sans ikke har fortjent alt det had, den oplever.
Comic Sans bliver typisk brugt for at gøre en præsentation eller en tekst mere uformel, end den måske er. Den er mere afslappet end Times New Roman, hvilket tiltaler mange.
Comic Sans blev skabt af skrifttype-designeren Vincent Connare i midten af 1990'erne. Connare arbejdede for Microsoft og tegnene Comic Sans til programmet Microsoft Bob, der skulle hjælpe nye PC-brugere med små hints til at gøre deres oplevelse bedre. Comic Sans kom dog aldrig med i programmet, med ad omveje havnede den i Microsofts tekstbehandlingsprogrammer og fik derefter sit helt eget, farverige liv.
Læs hele artiklen på videnskab.dk.
LÆS OGSÅ Skitsebog: De skrottede forsider