13 der sætter krydderi på tilværelsen

Er du til stål eller keramik? Det er det svære valg, du skal tage, når vi denne gang tager dig med ind i en verden af velduftende krydderier og tilhørende stilige krydderikværne. Her er alt fra billige hverdagsprodukter til ekstravagante potentielle designklassikere.

13 der sætter krydderi på tilværelsen
Offentliggjort

Georg Jensen har de seneste par sæsoner med stor succes samarbejdet med den argentinsk fødte designer Alfredo Häberli om at udvikle virksomhedens Home-kollektion. Et samarbejde, som har tilført den hæderkronede danske virksomhed lidt tiltrængt kant i et segment, hvor Georg Jensen ellers traditionelt har været en smule famlende. Seneste skud på stammen i den såkaldte Alfredo-kollektion er et krydderisæt bestående af tre krydderikværne med tilhørende holder i egetræ.

Produktet er muligvis ikke det mest enestående og bemærkelsesværdige i en kollektion, som ellers bestemt er fyldt med mange særegne produkter. Men det er et godt og sikkert bud på en udvidelse af kollektionen, og det bærer en tydelig Häberli-signatur i valget af materialer og ikke mindst i de timeglasformede krydderibeholdere.

Danske Helgo har de seneste år gjort sig bemærket med deres ultraminimalistiske fortolkninger af lamper og brugskunst. Mill-kværnen følger fint i tråd med Helgos forenklede måde at fortolke hverdagsprodukter på. I et superforenklet formsprog, som synes at hente lige dele inspiration fra traditionelt trælegetøj og maskindele. Man kan diskutere, om kværnen i den rå asketræsversion bliver for fersk – hvis det er konklusionen, kan man heldigvis købe produktet i blanklakeret hvid, sort eller orangerød. Er du ikke til håndtag, kan kværnen ligeledes købes med to forskellige knop-design som alternativ.

Madras-kværnen fra Peugeot, er et af de mest veludviklede produkter i den i øvrigt meget omfattende franske kollektion. Kværnen har et moderne, let teknisk udtryk og gemmer på flere innovative moderniseringer i forhold til traditionelle kværne. Primært U’Selectsystemet, som giver brugeren mulighed for med præcision at justere formalingsgraden i seks forskellige niveauer. Dette foregår ved at dreje på den nederste stålring, som samtidig indikerer, hvilken formalingsgrad man aktuelt har indstillet kværnen til. Kværnen er desuden udstyret med magnetlåg, og den tragtformede top gør det nemt og bekvemt, når der skal fyldes nye krydderier på kværnen. Krydderikværnen er udført i rustfrit stål med stålkværnværk samt indfarvet birketræ i farverne chokolade, oliven eller hvid.

Danske Vipp, som de fleste nok kender fra de ikoniske 50’er-inspirerede skraldespande, har de seneste år udvidet sortimentet betydeligt, så virksomheden i dag tilbyder en bred kollektion af designprodukter til køkken og bad. Fælles for kollektionen er et imponerende højt detaljerings- og bearbejdningsniveau.

Således også når det gælder Vipps bud på et salt og pebersæt. Her er intet overladt til tilfældighederne. Det stringente og maskuline formsprog kompletteres af et udsøgt materialevalg, hvor massivt rustfrit stål og pulverlakeret aluminium dominerer, kombineret med funktionsbetinget gummi og plast, hvor det er nødvendigt. Her er et produkt, man virkelig kan gå på detaljeopdagelse i.

Fra den fine fiskehjulsagtige kliklyd, når den indbyggede keramiske CrushGrind-mekanisme er i brug, til den underspillede kontrast mellem den støvede sorte lakoverflade på peberkværnen og den blankhvide ditto på saltkværnen. Alt sammen udført med en næsten autistisk fornemmelse for detalje og bearbejdning. Kværnene fra Vipp er ikke billige. Til gengæld får man svært ved at finde et produkt af højere kvalitet.

Tyske Gefu har med krydderikværnen Aromatico løst udfordringen med påfyldning af krydderier på en spidsfindig og forbilledlig funktionel måde. Det buede håndtag, som i brug giver et godt og stabilt greb, kan drejes 90 grader, så det står lodret – og herved danner en tragt, så er det nemt og enkelt at påfylde eksempelvis peberkorn, som ellers kan have en tendens til at lande på køkkenbordet frem for i krydderibeholderen. Den mekaniske løsning har dog tendens til at dominere produktet – som bliver alt andet end feminint i sit design.

Engelske T&G har produceret disse smukke trækværne i hhv. valnød og sortbejdset birketræ. Træet, som indgår i produktionen af kværnen, er i øvrigt FSC-certificeret, hvilket garanterer, at der er tale om træ fra bæredygtige skovdriftsområder. Kværnene er kontemporere i deres design i en simpel konstruktion, hvor det højglanspolerede låg i rustfrit stål sætter prikken over i’et og skaber den fornødne kontrast i produktet. Det brede greb danner samtidig tragt under påfyldning af krydderi. Kværnene er udstyret med de keramiske CrushGrind-mekanismer, som producenten yder livstidsgaranti på – så du kan roligt kværne løs.

Hvis du spørger en tilfældig person på gaden, hvordan en peberkværn ser ud, vil pågældende formentlig skitsere noget, der minder om denne Zassenhaus-kværn for dig. Den store potensforlænger af en krydderikværn er blevet en integreret del af gourmetkøkkenets standarudrustning.

Og selv om designet på mange måder kan virke gammeldags, vulgært og usammenhængende, har det så stærk en ikonværdi, at kun de færreste stiller spørgsmålstegn ved det. Hos tyske Zassenhaus har man, som hos franske Peugeot, produceret kværne siden 1800-tallet, for Zassenhaus’ vedkommende siden 1867. Men til forskel fra konkurrenten Peugeot valgte man hos Zassenhaus i 1999 at gå væk fra de traditionelle kulstofstål-kværnværker for at skifte til virksomhedens nyudviklede zirkoniumkeramik-kværnværk, og det har man holdt ved lige siden.

Med introduktionen af den keramiske mekanisme udviklede Zassenhaus ligeledes en enkel og intuitiv måde at indstille finheden af det kværnede krydderi på. Samtlige Zassenhaus-kværne kan således nemt og enkelt justeres i seks forskellige finheder, når man drejer på et integreret håndtag, som er indbygget i mekanismen.

Peberkværne fra Peugeot har gennem tiden vundet bred anerkendelse for deres fine kvalitet – både hvad angår mekanik og produktion. En æresbevisning, som den franske producent dog ikke er kommet sovende til. Familievirksomheden Peugeot startede tilbage i 1810 og blev i slutningen af det 19. århundrede splittet op i to – produktion af biler samt produktion af forskellige former for kværne.

I 1874 introducerer Peugeot således verdens første peberkværn, Z Model, en peberkværn, som Peugeot nu genintroducerer under navnet Palace. De sølvbelagte metaldele og den patinerede og polerede trækrop kombineret med et formsprog domineret af klassicistiske undertoner sender tankerne tilbage til en svunden tid – langt fra nutidens underspillede minimalisme. Med Palace-kværnen køber du dig til et lille stykke kværnhistorie. Og hvis pengepungen tillader det, kan du endda opgradere til Mignonnette-varianten, hvor hele kværnen er sølvbelagt (den vises ikke her).

Til forskel fra mange andre kværnproducenter har Peugeot stædigt hold fast ved at producere deres kværnmekanismer i stål. Et valg, som er fint, når det drejer sig om at kværne peber og mange andre krydderier, men når det kommer til salt, kan man løbe ind i problemer. Salt opfører sig meget aggressivt, når det kommer i kontakt med stål, specielt når det er i kombination med fugt. Husk derfor altid at opbevare din saltkværn tørt, og brug aldrig de fugtholdige salttyper til en kværn med stålkværnværk!

Intentionerne er gode. Du indkøber bundter af friske krydderurter hos din lokale grønthandler for at give maden et ekstra pift af friskhed. Men allerede på andendagen begynder de grønne minibuketter at hænge med hovedet. Måske står de for længe i solen, eller (og højst sandsynligt) du glemmer at vande dem.

Med Herb-Savor Mini Pod fra amerikanske Prepara giver du dig selv og dine friske krydderurter et forspring, da disse små selvvanderpotter er specielt designede til de krydderurtebundter, du køber i butikkerne. Ifølge producenten kan du regne med at forlænge dine urters ’liv’ med op til tre uger. De små beholdere passer ind i de fleste køleskabslåger, og skulle der blive brug for optankning af vand undervejs, foregår dette let og enkelt via den lille tud på bagsiden.

Tyske Finum er bedst kendt i tekredse, men nu bevæger virksomheden sig også ind på området for krydderier. Den nye Look Touch Taste-kværn er en lille organisk skulptur, som introducerer en lidt anderledes måde at krydre maden på. Kværnen har en indbygget underskål, hvor man kværner krydderiet ned i. Når dette er gjort, kan man i fuld kontrol, strø krydderiet ud, der hvor man ønsker det. Om det virker i praksis, må vi have til gode at finde ud af, indtil videre har vi kun haft mulighed for at teste produktet flygtigt, men glæder os til at stifte nærmere bekendtskab med kværnen. Under alle omstændigheder er der tale om et meget dekorativt produkt med en forbavsende god ergonomi.

Det kan være svært at argumentere for, hvorfor man skulle have brug for at sætte strøm til en krydderikværn. Det er vel de færreste, som går sukkerkolde på at bruge en peberkværn. Når det er sagt, så må man blot konstatere, at der er et marked for disse produkter – og samtidig konstatere, at det er yderst sjældent, at disse elektriske kværne kandiderer til en designpris.

Undtagelsen er No-Spill-kværnen fra engelske JosephJoseph. Den elegante og ved første øjekast lidt mystiske konstruktion forsøger at løse to grundlæggende udfordringer ved den traditionelle peberkværn. Kværnen her kan således betjenes med én hånd, hvilket ellers kun er muligt med de såkaldte krydderi-raspe, når det gælder manuelle kværne. Og No-Spill-kværnen udmærker sig desuden, som navnet antyder, ved ikke at afsætte krydderirester på bordet, når den ikke er i brug.

Produktet er smukt og minimalistisk løst, og er man først kommet sig over det naturstridige i at udstyre en krydderikværn med motor, pynter den faktisk på bordet til forskel fra så mange andre kværne på markedet, grundet produktets skulpturelle og grafiske kvalitet.

Tyske Silit har med Janus-kværnen forsøgt at kombinere en salt- og en peberkværn til ét produkt. Det er der kommet et spidsfindigt, men interessant resultat ud af i en karakteristisk Y-formet konstruktion, hvor saltet befinder sig i den ene halvdel af kværnen, mens peberet optager den anden. Hver halvdel med sit kværnhåndtag, som samtidig fungerer som påfyldning. Konceptet er tidligere set, bl.a. hos engelske JosephJoseph, som dog i højere grad formåede at transformere den tekniske konstruktion til et produkt med kunstnerisk kvalitet. En øvelse, som ikke i samme grad er lykkedes for Silit.

Hardanger er bedst kendt for deres store kollektion af bestik. Men nu melder nordmændene sig også på markedet for krydderikværne – og det med et ganske vellykket produkt som introduktion. Den slanke og høje krydderikværn, som efter sigende skulle være inspireret af traditionelt norsk kunsthåndværk, minder til forveksling om en stiliseret hvalhale. Et design, som understreger den ergonomiske tilgang til produktet, hvor det fyldige greb i toppen både sikrer god betjening og samtidig fungerer som en bred tragt, når kværnen skal fyldes op med krydderi. Kværnen kan købes i både en hvid og en sort udgave.

__________