9 gryder med dyder

Denne gang giver vi dig inspiration til indkøb af nye gryder ved at sætte en delikat sammenkogt ret foran dig af franske, finske, italienske, schweiziske og ikke mindst danske råvarer. Her er alt fra franske sværvægtere over japanskinspirerede italienere til et gensyn med dansk designguldalder og gryder på el.

9 gryder med dyder
Offentliggjort

Sarpaneva-gryden fra finske Iittala er et stykke brugskunst, som stammer helt tilbage fra, da farfar var dreng. 1959 var året, hvor den finske designer og skulptør Timo Tapani Sarpaneva (1926-2006) lagde sidste hånd på designet af denne fine støbejernsgryde. Et produkt, som blev sat i produktion som del af en større kollektion året efter. Den smukke støbejernskonstruktion er oliebrændt med en matsort belægning til følge på ydersiden, mens indersiden af gryden fremstår kontrastfyldt i en mere sart hvid emaljering.

Mest karakteristisk for Sarpaneva-gryden er dog det smukke aftagelige egetræshåndtag, som bidrager til at give produktet en tidløs karakter. Hvis du er heldig, kan du på nettet finde en af de oprindelige Sarpaneva-gryder, hvor man også kan finde en udgave i rød højglansemalje. Vær opmærksom på, at de oprindelige gryder blev produceret af det finske firma Rosenlew og formentlig går under navnet Cauldron.

Er du træt af de traditionelle stål- og aluminiumsgryder, bør du vende blikket mod italienske TVS. Den sydeuropæiske producent har bevidst valgt at fokusere på design som et salgsparameter og har derfor blandt andet brugt bildesigneren Giugiaro og designeren Karim Rashid til at formgive dele af deres omfattende kollektion. Vi har specielt forelsket os i serien Tea, som i et raffineret, feminint og lettere afdæmpet formsprog adskiller sig positivt ved den delikat afstemte farveholdning og det forfinede lettere organiske formsprog.

Hvis du er til retro, emaljeret stål og dansk design, så se nærmere på den amerikanske virksomhed DANSK, som nu igen producerer de klassiske Kobenstyle-gryder, designet af danske Jens Quistgaard i 1956. Gryderne kan i Danmark foreløbig kun købes i farven Chili Red i tre forskellige størrelser.

De slanke elegante håndtag er grydernes markante signatur, og det krydsformede håndtag i låget er samtidig tænkt som en dekorativ piedestal og bordskåner. En feature, som dog i praksis er lidt problematisk, da man jo for det meste har at gøre med et skoldhedt og ofte dampfugtigt låg, ikke den optimale måde at skåne sin bordplade på. Gryderne rammer en fin balance mellem blomsterbørnsnostalgi og moderne minimalisme.

I forhold til grydeserien fra 50’erne er de nye gryder opdateret på flere punkter, så de nu også kan bruges på induktionskomfurer. Med held kan du herhjemme stadig finde brugte eksemplarer af den originale. Og med mere held kan du også finde de gryder, Jens Quistgaard siden tegnede til danske Glud & Marstrand (dem, som oprindelig producerede Madam Blå) – kendt som Dan Kok-kollektionen.

En smuk og charmerende lille kasserolle fra italienske Alessi, designet af den japanske Naoto Fukasawa. Det fine kontrastmøde mellem det varme birketræ, som danner håndtag og knop, mod det hårde og kolde højglanspolerede stål sammenholdt med den fine og næsten skjulte hældetud på siden af gryden vidner om et produkt, hvor der er kælet for de små ting. Et yderst sympatisk produkt, hvor man fornemmer Fukasawas sikre hånd og øje i alle detaljer.

Med den nye Gravity-kollektion forsøger danske EVA Solo at tilføje endnu en succes til deres efterhånden omfattende sortiment af gryder og pander – og det med en meget modig, forfriskende ungdommelig og innovativ produktlinje tegnet af designerduoen Claus Jensen og Henrik Holbæk.

Det er specielt løsningen af låget i Gravity-serien, som gør kollektionen til noget særligt. Her er det lykkedes designerne at inkorporere både dampventil, si og glas i en silikonebelagt varmeisolerende konstruktion. Et låg, som samtidig kan placeres lodret på grydens kant, så du er fri for at skulle lægge det fra dig, når der skal røres i gryden. Alt dette vel at mærke i et design, som får det hele til at se bemærkelsesværdigt ukompliceret ud. Imponerende!

Vores eneste bekymring er, at silikonedelen af låget med tiden vil blive plaget af kalkbelægninger og andet, da specielt indersiden af låget indeholder mange skarpe kanter og områder, som umiddelbart er svære at nå med opvaskebørsten under rengøring.

Schweiziske Kuhn Rikon har med Cook & Serve-kollektionen skabt en funktionel grydeserie, der bevæger sig ubesværet mellem komfur og spisebord. Det elegante hi-tech neoprenovertræk, som monteres, når retten serveres, virker både isolerende og kan bruges som integreret bordskåner.

At give et nyere produkt designklassikerstatus kan tit lyde som tom marketingsnak. Men når man taler om de fine Tools-gryder fra Iittala, designet af svenske Björn Dahlström i 1998, synes æresbevisningen at være på sin plads. Det ekstremt minimalistiske køkkentøj udmærker sig dels ved det kompromisløse design (specielt af gryderne i kollektionen), men ligeledes ved en uhørt høj materialekvalitet og -forarbejdning. Toolsgryderne er kraftigt, velproportioneret no-nonsens køkkentøj til dig, som ønsker kvalitetsprodukter, og til dig, som ikke lader dig diktere af tom styling og modeluner.

Her er køkkenmaskinen, som helt sikkert ikke får plads på køkkenbordet hos brødrene Price. D’herre Adam og James, som lever efter dogmet ”riiigeligt smør”, vil således formentlig kun have skuldertræk og næsevrængen til overs for den nye Actifry Snacking fra Tefal. En maskine, som slår sig op på at kunne tilberede 1.000 gram pomfritter ved kun at tilsætte 1 skefuld olie. Maskinen er opbygget som en traditionel frituregryde, men fungerer ved en kombination af varmluftscirkulation og en montérbar røreske, som kontinuerligt og automatisk cirkulerer ingredienserne i den indbyggede teflonbelagte gryde.

Er der tale om råvarer, som ikke kan tåle at blive omrørt, medfølger der også en netkurv, som ligeledes roterer under tilberedningen. Ud over den positive tilgang til tilberedning af de traditionelt fedtfyldte kartoffelstænger, kan du ligeledes ved hjælp af den tilhørende My ActiFry app til iOS og Android finde inspiration til en lang række andre fedtfattige retter, som kan tilberedes i elgryden. Alt fra fjerkræ over fisk til vegetarretter og desserter.

De farverige og rustikke emaljerede støbejernsgryder fra franske Le Creuset, har vundet mange trofaste danske tilhængere de seneste år. Men faktisk er der her tale om et brand, som blev grundlagt helt tilbage i 1925 – samme år som den mest populære af Le Creusets produkter så dagens lys: den ikoniske runde støbejernsgryde.

Gryden, som gennem de seneste snart 90 år, er blevet moderniseret og raffineret løbende, har dog bibeholdt det samme look, som grundlæggerne af virksomheden Armand Desaegher (støbejernsspecialist) og Octave Aubecq (emaljeringsspecialist) oprindeligt introducerede. Og Le Creuset er med tiden blevet et af de mest feterede retrobrands på markedet for køkkentøj med en bred og alsidig kollektion og et imponerende udvalg af farvevarianter.

Gryderne udstråler kvalitet, både hvad angår bearbejdning og finish, men er relativt tunge at håndtere. Tyngden af gryderne gør dem dog yderst velegnede til at tilberede simremad eller sammenkogte retter i. Hvis du skal gå all in på Le Creuset-retrobølgen, bør du selvfølgelig finde dig et par vintagegryder på eBay el.lign. Her kan vi anbefale at kigge efter den fantastiske Coquellekollektion, designet af amerikanske Raymond Loewy i slutningen af 1950’erne. Eller den stilige La Mama-kollektion fra 1972, designet af italieneren Enzo Mari.