Her skal du spise på Fyn

Vi guider dig til alt det bedste fra den fynske gastroscene.

Her skal du spise på Fyn
Offentliggjort
Her skal du spise på Fyn

Falsled Kro

Siden Falsled Kro i 1971 for første gang slog dørene op i landsbyen Millinge på Sydfyn, har kroen hørt til blandt toppen af landets restauranter. Falsled Kro er ganske enkelt en institution i dansk gastronomi.

Den status har ikke ændret sig, efter at Kasper Tind Hasse i 2017 overtog det tonstunge Molteni-komfur og det mindst lige så tunge ansvar for at føre institutionen videre. Hvor mange råvarer førhen blev hentet i Frankrig, kommer de under Hasses ledelse i langt højere grad fra samarbejder med lokale småproducenter og fra kroens egen køkkenhave, som breder sig over en hektar. Kasper Hasse bekender sig dog stadig til et luksuriøst velsmagskøkken med smør, fløde og fond, hvor råvarerne og velsmagen altid taler tydeligere end tekniske trylletrick.

Der er ikke mange steder i landet, hvor man sidder bedre end i havepavillonen på Falsled med udsigt over krohaven og de vuggende både i havnen. Sydfynsk idyl i særklasse.

Assensvej 513

5642 Millinge

Her skal du spise på Fyn

Lieffroy

Patrick Lieffroy er søn af Jean-Louis Lieffroy, som gennem 38 år var køkkenchef på Falsled Kro. Far og søn arbejdede også sammen i køkkenet på Falsled, men da Jean-Louis takkede af på kroen og blev afløst af Per Hallundbæk, fulgte Patrick hurtigt efter.

I stedet søgte han mod Nyborg og fandt Hesselhuset – et smukt, gammelt hus, som nærmest vokser ud af skovbrynet og skråner ned mod vandkanten og byder på helt formidabel udsigt over Storebælt. Pejsen knitrer, og man sidder godt i de gamle stole, som er magen til dem, man finder på Falsled Kro.

Arven fra kroen fornægter sig heller ikke på menuen, hvor der er håndværksbaseret og råvarefokuseret fransk velsmag for hver en krone. Det kunne være friskfanget storebæltstorsk med muslingesauce, stegt andelever med brunet smør eller farseret morkel med grønne asparges. Man har det godt her, også fordi Helle Lieffroy på gulvet er én af landets dygtigste værter, og fra hende flyder ægte varme og velvalgte vine til menuen, som er prissat uhørt fornuftigt. Lieffroy er forrygende.

Skræddergyden 34

5800 Nyborg

Her skal du spise på Fyn

Rudolf Mathis

Som rendyrket fiskerestaurant er Rudolf Mathis i Kerteminde en decideret sjældenhed. Danmark er omgivet af vand, men paradoksalt haler danskerne ufatteligt få fisk ind på middagsbordet. På trods af det har Puk Lyskjær Larsen i mere end 30 år formået at holde fanen højt ved havneindløbet i Kerteminde.

Her ligger restauranten formidabelt placeret direkte ud til vandet og de små fiskekuttere. På en sommerdag på restaurantens terrasse er det svært at ønske sig mere. Restauranten er bygget på et fundament af Puks oldeforældres gamle fiskerhus, og restaurantens navn er sammensat af oldefædrenes fornavne.

På menuen stråler de fineste danske fisk og skaldyr i klassiske tilberedninger, og hvem kan klage over for eksempel et stykke pighvar med sauce mousseline? Hovedretten får ofte en tur over den brændefyrede grill og serveres for eksempel med en beurre blanc og sæsonens bedste grøntsager. Vinkortet er tilmed fyldt med god bourgogne til særdeles fornuftige priser, og så er det svært ikke at blive glad.

Dosseringen 13

5300 Kerteminde

Her skal du spise på Fyn

HOS

Jakob Spolum og fruen Michelle Hemme droppede for et par år siden deres gode stillinger som køkkenchef og restaurantchef på Ruths Hotel i Skagen og drog i stedet mod Odense. Det kan odenseanerne være tilfredse med, for Hemme og Spolum så et hul i markedet og åbnede HOS, som har markeret sig som Odenses eneste seriøse smørrebrødsrestaurant.

Smørrebrødet er moderne, og kortet er fyldt med Spolums personlige fortolkninger af klassikerne. Det kunne være syltet og stegt makrel med citronmayonnaise og tomatvariation, men også franske sager som svampetoast eller tarteletter med kalvebrisler og morkler.

Lokale råvarer fra små producenter er altid i fokus her. Michelle Hemme står for vinen og de 30 hjemmelavede kryddersnapse, og derudover er hendes sans for værtskab blandt landets bedste, så man føler sig overordentligt veltilpas i den luftige og nydelige restaurant, som prydes af danske møbelklassikere, blottede murstensvægge og åbent køkken med spisebar.

Fredag og lørdag holder restauranten også åbent om aftenen med en mere frankofilt orienteret firerettersmenu.

Kongensgade 65

5000 Odense C

Resumé

500 kr. for en hel aften med mad, vin og kaffe? Det lyder umiddelbart som ren utopi, men kokken Kim Gubi Lundvaldt har med sit ’alt-inklusive’-koncept fundet en forretningsformel, der fungerer. Han har været rundt på mange af Fyns gode restauranter, senest som køkkenchef på nu lukkede Mmoks i Odense, men da han åbnede Resumé i Svendborg, var det med en mission om at bevise, at det ikke behøver at være dyrt at spise mad på højt niveau.

Det kan lade sig gøre, fordi restauranten hverken har menukort eller vinkort. Til den pris skal man ikke forvente sig de dyreste råvarer, men mørksej og kulmule smager jo også godt, så længe de behandles af kyndige hænder. Og Kim Gubi Lundvaldt er netop en dygtig håndværker, som med Resumé har ’demokratiseret’ det gode måltid.

Han driver også Salig Simons Gaard, hvor konceptet er det samme, men hvor der er fokus på det franske køkken.

Møllergade 35A

5700 Svendborg

Her skal du spise på Fyn

Fænøsund

Middelfart bugner ikke ligefrem af højgastronomi, men i slutningen af 2018 blev det til en væsentlig opgradering, da Michael Munk og Mette Derdau fra MeMu i Vejle overtog forpagtningen af Restaurant Fænøsund, som ligger lige ud til vandet med udsigt til Fænø.

I det gamle, gule hus er der masser af fisk og danske råvarer på menuen. Det kunne være stegte kammuslinger med blomkål, brunet smør og hasselnødder eller kalvefilet med ramsløgssauce. Man kan også bare få en omgang bøf béarnaise, hvis man vil køre den helt sikkert. Indehavernes navne forpligter, og der er tale om god og reel mad i omgivelser, der er nede på jorden.

Der er også åbent til frokost, hvor den står på smørrebrød og klassikere som rørt tatar og rødspætte med remoulade.

Om sommeren kan maden indtages på terrassen med strålende udsigt, og så er der ikke noget middelmådigt over Middelfart.

Teglgårdsvej 100

5500 Middelfart

Her skal du spise på Fyn

Bacchus

Kokken Stephane Libourel er født i Condrieu i Lyon og er fransk ind til benet. Det smitter i den grad af på menuen på Bacchus i Odense, som i al stilfærdighed er blevet én af landets bedste rendyrkede franske bistroer.

Her kan du svælge i helleflynder med jomfruhummerbisque, confiteret andelår, oksetatar med selleriremoulade og lammeskank med ratatouille, så tricoloren blafrer. De franske fristelser står i kø på menuen, og priserne er bestemt medgørlige.

På onsdage er der firerettersmenu med vin ad libitum, men der er også et godt vinkort, hvor man kan drikke velvalgte bourgogner og rhonevine, uden at tegnebogen bliver flået helt i stykker. Restauranten i Odenses centrum fik for et år siden tilmed en gevaldig ansigtsløftning, så den nu fremstår lys og moderne med læderbænke langs væggene, nyt gulv og nye stole.

Vestergade 96B

5000 Odense C

Her skal du spise på Fyn

Vår

Jacob Burmølle-Jensen var tidligere køkkenchef på Naert i København, inden han rykkede teltpælene op og fandt nyt hjem i den snævre og brostensbelagte Vintapperstræde, hvor stemningen emmer af ’gamle Odense’.

En del af den nordiske stil fra Naert føres videre her, og Burmølle-Jensen bruger gerne syltede, saltede og fermenterede ingredienser til at skabe en velsmagende blanding af det nordiske og middelhavskøkkenet. Et eksempel kunne være glasklar bagt torsk med romanesco-agtig sauce, estragon og brødkrummer.

Køkkenet i den meget lille restaurant var i starten et ’onemanshow’, hvor Jakob Burmølle-Jensen var eneste mand på posten, men nu har han udvidet biksen med ’Vår på Første’ oven over restauranten. En lidt billigere ’bistroversion’ af Vår i stueplan.

Vår er måske Odenses mest moderne restaurant, også på vinsiden, hvor der udelukkende arbejdes med øko/bio/naturvin, og hvor man derfor sagtens kan rende ind i en græsk xinomavro eller en georgisk rkatsiteli lagret i lerkrukker.

Vintapperstræde 10

5000 Odense C

Pasfall

Thomas Pasfall har i årevis været én af Fyns fineste ambassadører. I 2000 vandt han Årets Kok, og året efter overtog han forpagtningen af Munkebo Kro, som han bragte op i den gastronomiske top. Efter 13 år på kroen rykkede han til Odense og åbnede i eget navn.

Restaurant Pasfall er en klassisk gourmetrestaurant med højt til loftet, hvide dug og fransk gastronomi i fynske klæder. Her kommer man ikke for de vilde urter eller den fermenterede kål, men derimod for sikre kort i form af for eksempel koldpocheret torsk, foie gras-terrine og kalvemørbrad med brisler, skyllet ned med et stort udvalg af klassiske topvine.

Brandts Passage 31

Her skal du spise på Fyn

ARO

Et gammelt autoværksted i et forhenværende industrikvarter danner ramme om én af de restauranter, som i de seneste år har været en del af Odenses gastronomiske vækkelse.

Bag Aro står kokkene Christoffer Schärfe og Bjørn Jacobsen, der har været omkring både Geranium, d’Angleterre og Pluto, men som nu har slået sig sammen i Odense, hvor de lynhurtigt har gjort Aro til én af byens bedste.

Man kan godt genkende stilen fra Pluto på menuen, som er præget af få elementer på tallerkenen og et meget, meget sikkert greb om velsmag. Det kunne være et stykke stegt fisk med sauce på Vesterhavsost og et stykke årstidsgrønt eller braiserede oksehaler med morkler på brioche.

Svinsk lækre sager, sikker udførelse og en stor grad af selvforsyning, fordi de selv opdrætter og dyrker på Anneksgården i Bovense, 25 km øst for Odense.

Makkerparret driver desuden den frankofile bistro Kok & Vin, som bestemt også er en anbefaling værd.

Østerbro 32

5000 Odense C

Her skal du spise på Fyn

The Balcony

Da The Balcony åbnede for fire år siden, var det uden tvivl med en klar målsætning om at bringe en michelinstjerne til centrum af Odense. Missionen er endnu ikke lykkedes, men det betyder bestemt ikke, at de ikke kan finde ud af at lave mad deroppe.

Man bekender sig til en nyklassisk nordisk stil med syltning og fermentering og lokalt forankrede råvarer, men man går heller ikke af vejen for klassisk luksus som østers, caviar, hummer og trøfler. Man har meget stort fokus på økologi, og også vinkortet er præget af biodynamiske og økologiske producenter, de fleste i relativt klassisk udtryk.

For et par år siden anmeldte gastro restauranten, og ved den lejlighed roste vi dem for deres visuelt bedårende gourmetfortolkninger af for eksempel tzatziki og deres udtalte evne til at skabe stor smag.

Vestergade 68, 1.

5000 Odense C

Her skal du spise på Fyn

Restaurant Dannebro

Med den ubetalelige udsigt over Lillebælt, de to broer og bådene i vandet er Restaurant Dannebro på Hotel Kongebrogaarden allerede foran på point fra start. Indenfor er restauranten i to etager, og de tykke blå gulvtæpper og de danske møbelklassikere skaber med det samme tryghed og signalerer klassisk elegance.

Menuen er nordisk-fransk, og danske råvarer spiller en stor rolle. Fra den omgivende natur hentes der tang, ramsløg, havtorn og andet godt ind på menuen.

Der er over 600 numre på det omfattende vinkort, så de vinglade kan også få en rigtig god aften, inden der kan flades ud i pejsestuen over kaffe og en cognac.

Kongebrogaarden byder på klassisk komfort fra ende til anden.

Kongebrovej 63

5500 Middelfart