Jakob Skyggebjerg: "Her er der ikke nogen, der dømmer mig. Uanset hvordan jeg har det, tager de imod mig med uforfalsket, overstrømmende varme"

Københavns restaurantscene er kendt verden over som innovativ og nysgerrig, men ikke alle steder har man købt ind på en gentænkning af det danske køkken. Chicky Grill på Vesterbro er et kald tilbage til dagen, hvor personlig service, tyk sovs og en smøg mellem retterne var lykken. Her fortæller forfatter Jacob Skyggebjerg til Jonas Langvad Nilsson om restauranten, han besøger, når verden trækker for hårdt i ham.

Jakob Skyggebjerg: 'Her er der ikke nogen, der dømmer mig. Uanset hvordan jeg har det, tager de imod mig med uforfalsket, overstrømmende varme'
Offentliggjort

Chicky Grill er en oase, hvor jeg finder fred fra arbejdet og fra byen. Når man befinder sig på Vesterbro, hvor jeg bor, kan folk hele tiden få fat i en. Men når man træder ind på Chicky Grill, så slipper man forbindelsen til den verden, der ligger udenfor. Chicky Grill er et sted, der har undsluppet udviklingen. Sæderne i rødt læder, eller måske er det nappa, i en nuance, som er gennemgående i stedets indretning: i lamper og fyrfadslysestager, og som svinger over i en lys brun i væggenes træpaneler. Det er meget helt. Der er noget tidsrejse over det. Det er en klassisk dansk bistro med et strejf af bodega.

De serverer karbonader, flæskesteg, stegt flæsk, pariserbøf og alle de andre, danske klassikere uden at køre dem op i en smart indpakning, og så er der dagens ret, som skifter hver dag. Tallerkenen bliver godt fyldt op. De ved, hvad man kommer efter, og det får man. De seneste måneder har jeg været kørt ned af arbejdet med min nye roman (’Inderkredsen’, red.). Jeg har ikke haft overskud til selv at stå for madlavningen, så jeg har søgt hen til Chicky Grill, hvor jeg sidder mellem håndværkere og andre arbejdere fra området og nyder det liv, der er omkring mig. Absorberes i det, forsvinder.

chickyyyy.jpg

Chicky Grill er et familieforetagende, det drives af en kvinde, der hedder Jytte, nu på 43. år. Flere af medarbejderne er hendes børn og børnebørn – det er nok også med til at gøre stedet til så hel og træfsikker en oplevelse: Personalet har fået Chicky Grill ind med modermælken. At være på Chicky Grill minder mig om dengang, jeg var dreng og kom på besøg hos min mormor i Haverslev i Himmerland. Hun modtog mig med varme og forkælede mig med den mad, jeg kunne lide. Når jeg var hos hende, kom jeg væk fra det tyranni, der herskede hjemme hos os selv, hvor vores far lå som et mørke over det hele. Den nærighed, som fattigdommen havde sat i ham, og som dominerede i vores hjem, blev sluppet, når vi besøgte min mormor. Vi besøgte hende én til to gange om året, gerne til sommer og til jul. Jeg mærker den samme kærlighed hos Chicky Grill.

Når jeg spiser der, kommer jeg i mit poetiske hjørne og giver komplimenter til de mennesker, der arbejder der. Det vælter simpelthen ud af mig. Jeg har aldrig oplevet nogen andre steder, der bliver så glade for at høre et kompliment. De reagerer med at sige: ’Det lyder godt, skattebasse!’ eller den slags, og det går lige i hjertet på mig. Jeg synes, det er fantastisk ægte og hyggeligt. Når jeg kommer på Chicky Grill, er der ikke nogen, der dømmer mig. Uanset hvordan jeg er klædt, og hvordan jeg har det, så tager de imod mig med uforfalsket, overstrømmende varme. Det er service at its core!

Jacob Skyggebjerg

Født 1985. Voksede op i den lille by 'Løsning' mellem Horsens og Vejle. Han debuterede som forfatter i 2013 med den anmelderroste roman ’Vor tids helt’ og har siden udgivet blandt andet romanerne ’Jalousi’ (2017) og ’Hjælp' (2018). Er aktuel med romanen ’Inderkredsen’, som satiriserer over et indspist litterært anmeldermiljø og er udkommet på Gladiator.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gastronomi og Danmark