Alle, der har været i New York, har deres forslag til, hvor du skal spise, når du besøger byen. Men med metropolens omskiftelige kulinariske udvalg kan selv 'gode råd' være misvisende.

Vi har derfor allieret os med én, der kan give et kvalificeret bud på, hvor I faktisk bør spise i New York. Daniel Burns, tidligere Noma-kok der nu arbejder som køkkenchef på Luksus i New York, giver dig her fem gode New Yorker-restauranter.

Men først er her en introduktion til hans eget sted, han har skabt sammen med mikro-bryggeren Jeppe Jarnit-Bjergsø (Mikkeller-tvillingen, der tog til New York).

SE OGSÅ: Guide: 14 gode og budgetvenlige restauranter i København



Tørst finder du i det mere og mere hippe Greenpoint (bl.a. på grund af HBO's Girls, der også er optaget i området).

Det er i Tørst's baglokale, at man finder Luksus. En intim lille skandinavisk skoæske af et lokale, der kunne få enhver æstetikers Instagram-profil til at implodere for en aften. Et vægmaleri af den danske billedkunstner Eske Grath (Oh Lands mand) pryder den ene væg, tallerknerne, der fungerer som små malerier for sig selv, er hentet 'hjem' fra den århusianske kunstkeramiker K.H. Würtz, mens Daniel Burns og to kokkeassistenter står i et tæt men åbent køkken ud mod restaurantens borde i den anden side af lokalet.

SE OGSÅ: Dette simple og overraskende trick er vejen til møre bøffer

På Luksus får man serveret en fortræffelig tasting-menu, der med det skandinaviske tema og Daniel Burns små retter synes at have hentet inspiration i køkkenchefens tid på Noma.



Men her stopper sammenligningen også – ikke kun i forhold til Noma, men med nært sagt alle de resterende Michelin-restauranter i verdenen. Luksus er nemlig den allerførste restaurant, der har fået Michelin-stjernen uden at servere så meget som ét glas vin.

Til gengæld får I hældt vaskeægte feinschmecker-øl fra Tørst i glassene, og hver flaske serveres og introduceres med dybdegående viden og lidenskab om øllen.

Så skal vi have én kulinarisk to-do-list til én af verdens største kulinariske metropoler, hvem kunne så være mere kvalificeret end køkkenchefen på én af byens egne Michelin-restauranter?

Vi præsenterer derfor Daniel Burns top af den kulinariske pop i New York.

1. Cosme

"Fuldstændig fremragende mexicansk mad og virkelig god stemning".



Det er den mexicanske verdensstjernekok Enrique Olvera, der står i spidsen for Cosme. En kompakt menu, der med udgangspunkt i det mexicanske køkken fusionerer med det amerikanske køkken, især det der kendetegner New York. Det kommer formentlig af, at Enrique Olvera i sin tid selv er uddannet i New York.

SE OGSÅ: Tørst bringer verdensklasse øl til New York



Retterne er små og skabt til, at man som selskab køber flere på én gang og deler dem på tværs af bordet. Men Cosme er allerede godt hypet blandt storbyens kulinariske kendere, hvilket I også vil opleve, når regningen lander på bordet – de små retter svinger mellem 13 og 59 dollars, ligesom ventetiden på et bord sagtens kan strække sig til en god måneds tid.

SPONSERET: Du finder billige flybilletter til New York på Rejsepriser.dk

2. Bun-Ker

"Helt fantastisk smagfuldt vietnamesisk med en ret så sjov menu. Bun-Ker ligger midt i ingenting (Ridgewood), men er et besøg værd hver gang".



Som et sprudlende kulinarisk paradoks til det ellers grå og industrielle Ridgewood finder I Bun-Ker. Chefkokken Jimmy Tu er født i Thailand af kinesiske forældre, voksede op i Vietnam men uddannet i fransk madlavning, hvilket alt sammen smages i de legefulde sydasiatiske retter, I får serveret på Bun-Ker.

Designertallerkner og smokingbeklædte værter er erstattet med hurtig og effektiv betjening på plastik-tallerkner, men det ændrer ikke ved det faktum, at Bun-ker - ifølge Daniel Burns - er fantastisk vietnamesisk cuisine. Og så er det til at betale, med hovedretter der svinger mellem 14 og 25 dollars.

3. Blanca

"Innovativt tankevækkende mad. Fantastiske fiskeportioner og én af de mest unikke to-stjernede restauranter i verden".



Blanca er New Yorker-eksklusivt. Tolv barstole er placeret rundt om køkkenet, der i sig selv udgør godt halvdelen af restaurantens kvadratmeter. Fra jeres høje stole kan I betragte, hvordan køkkenchef Carlo Mirachi og hans assistenter tilbereder maden med en disciplin, koncentration og stilhed, der ville være gamle japanske munke værdig. Blanca's tasting-menu er, ligesom Carlo Mirachi's navn, inspireret af både det italienske og japanske køkken.

Men her kræver bordreservationen også en hvis tålmodighed. Således hedder det sig, at I skal ringe den første dag i måneden for at reservere et bord den følgende måned... Den eksklusive hipster-præmis understreges ydermere af restaurantens beliggenhed i Brooklyns Bushwick. Og husk lige pungen og mobilepay. En tasting-menu koster jer 195 dollar.

4. Minetta Tavern

"Fantastisk New Yorker-oplevelse. Bedste steak i byen!"



Udefra ligner Minetta Tavern ikke noget særligt, men at træde ind i restauranten er som at åbne døren til en tidslomme fra 1930'ernes New York. Måske fordi den intime restaurant, beliggende i det 60'er boheme Greenwich Village, for første gang åbnede i 1937.

Men det er bøfferne, der gør Minetta Tavern til noget specielt. Deres côte de boeuf er den slags bøf, du drømmer dig tilbage til mange måneder senere, og så er priserne rimelige. En forret starter på omkring 10 dollars, mens hovedretterne svinger mellem 26 og 45 dollars.

5. Parm

"De bedste italienske sandwich i byen. Perfekte sted til en hurtig frokost".



Den italienske sandwich anses måske ikke som 'fine dinning' blandt madanmeldere, men tilberedes den rigtigt, hamler den nemt op med selv de mest eksklusive retter. Og det er netop det den italienske sandwich på Parm gør.

Tomatsaucen er simpel men perfekt, mens mozzarellaen og basilikumbladende er en slags indkapsling af friskhed, inden de italienske kødboller – med helt rette konsistens – efterlader dig i et tilfreds, nydefuldt øjeblik, som noget fra en kitschet italiensk reklame.

Så der har du dem: Michelin-kokkens fem bedste restauranter i New York. Skriv dem ned til når I skal af sted eller endnu bedre: Memorer dem så du næste gang du møder nogen, der skal af sted til det store æble, belejligt og begejstrede kan udbryde:

"Skal I til New York?"

SE OGSÅ: En restaurant på rejsen: Barrafina, London

SE OGSÅ: Verdens bedste køkkenchefer bytter køkken, råvarer og liv

SE OGSÅ  Guide: 3 x kaffe i Århus