Opskriften er til seks personer

3 oksehaler
2 løg
2-3 hvidløgsfed
2-3 gulerødder
½ selleri
Hvedemel
Olie til stegning
Smør til stegning
4 spsk. tomatpuré
4 dl rødvin
Oksebouillon
2-3 laurbærblade
250 g champignoner
Salt
Peber

Del oksehalerne i leddene, ellerfå slagteren til at gøre det. Hvisde store stykker er meget fede,kan man evt. trimme dem lidt. Pil hvidløgsfed og løg, og hak sidstnævnte. Skræl selleri og gulerødder, og skær dem i små tern. Pudr kødet med mel – og krydr med salt og peber. En pæn sjat olivenolie og rigeligt smør varmes op i en stegegryde, og heri brunes halestykkerne. Det må nok gøres i flere omgange. Når de er pæne og gyldne, tages de op og sættes til side.

Så sauteres løg, hvidløg, gulerødder og selleri i gryden. Hvis det er nødvendigt tilsættes lidt mere olie. Så kommes tomatpuréen ved og steger lidt med, og så skal kødet tilbage i gryden og rødvinen tilsættes, og den må godt være god! Fyld derpå op med en god, kraftig oksebouillon, til halerne er dækkede, og kom et par laurbærblade ved. Låg på, og helt ned med blusset. Og nu skal halerne bare stå og hygge sig lige så stille i mindst et par timer. Hvis de ikke er møre som smør, må man give dem lidt længere.

Rens champignonerne, og rist dem af på en pande. Krydr dem, og kom dem i ragouten, lidt inden den er færdig. Hvis sovsen er for tynd, jævnes den med en lille bolle af lige dele smør og mel. Og så smages der til med salt og peber og måske en lille smule rørsukker for at runde smagen af. Til halerne kunne man servere en god mos af kartofler, selleri og persillerod, som piskes op med lidt mælk og en stor klat smør og smages til med salt, peber og muskatnød. Og drikkevarene? Naturligvis den samme gode rødvin, man har brugt i retten.

Tip: Hvis man ønsker en lidt mere fancy udgave af retten, kan man si de udkogte grøntsager  fra sovsen og tilsætte smukt udskårne gulerødder og selleristykker,  er først er glaseret i lidt vand og smør.