Den første kogebog jeg læste, var den legendariske ’Mickey’s kogebog’. Mickey Mouse var på forsiden, og sådan som jeg husker det, var det opskrifter på meget enkel mad, som børn kunne lave. Jeg kan i særdeleshed erindre, at vi i min familie brugte den til at lave burgere – og det var faktisk en glimrende burger. Den bog var med til at gøre mig interesseret i mad fra en tidlig alder.
Efter at have læst hendes første bog ’Mit solskinskøkken’ blev jeg meget fascineret af den danske kok Kille Enna. Hun var en meget progressiv kok med en grøntsagsbaseret madlavning. Californisk, lyst og let, men stadigvæk med masser af smag. Det var første gang, jeg oplevede, at man kunne det.
Siden blev jeg særligt glad for Thomas Hermans bog ’Brændende kærlighed’. Den er delt op sådan, at hver ret kan laves på to måder. Den ’almindelige’, fx brændende kærlighed, hvor du får en opskrift på den gammeldags måde at lave den på, og så en mere fancy kokkeversion af retten, hvor du kan udfordre dig selv. Skæbnen ville, at Herman var dommer i den første sæson af ’Masterchef’, hvor jeg var med (i 2011, red.). I bogen gav han også en opskrift på en slags Wellington med kalv, der er smurt ind i en mousselinefars lavet på kylling og viklet om med hvidt brød.
Da jeg endte i finalen i ’Masterchef’, vidste jeg med det samme, at jeg skulle lave den ret på min egen måde. Det var vildtsæson på det tidspunkt, så jeg besluttede mig for at lave den med vildt. Thomas Herman var ekstremt skeptisk over for idéen, fordi han mente, at vildtkødet ville bløde for meget under tilberedningen og dermed gøre brødet vådt.
Det endte dog med at fungere. Jeg vandt i finalen med en homage til ham. Nogle år efter ringede han for at spørge, om han måtte bruge min opskrift på en koldskål-cheesecake i kogebogen ’Gæstebud’.
Yotam Ottolenghis kogebøger ’Jerusalem’, ’Nopi’ og ’Plenty’ er også virkelig gode. Han blev kendt for sin feminine, men stadig meget krydrede mad, og han er stærkt medvirkende til, at mellemøstlig mad har fået en global optur. Bøgerne er meget nemme at gå til, og de er helt oplagte at kaste sig over, hvis man er glad for retter med mange krydderier i. Jeg var så heldig at møde Ottolenghi i forbindelse med, at han lancerede ’Jerusalem’. Dengang var vi på samme forlag, så vi inviterede ham til at holde den danske bog-reception på min madskole, hvor han også endte med at give en masterclass.
Bogen ’Den klassiske køkkenskole’, som Anne Willan har lavet, er en af de bedste, når det kommer til det franske grundkøkken. Du kan altid finde en god sauce, en måde at stege eller en bestemt teknik, der er guld værd. Den har jeg altid brugt, og jeg finder den fortsat frem nu og da. Et godt bud på en af de mest slidte kogebøger hjemme hos mig.
Bo Bechs nyeste kogebog, ’The Relation Between Us’, er den seneste, jeg har købt. Den er virkelig sanselig, og jeg elsker – modsat mange andre – at der ikke er opskrifter. Det er meget nonchalant, og det er sådan, jeg selv godt kan lide at lave mad. I dag ejer jeg nok omkring 80 forskellige kogebøger, og jeg læser i dem, som andre læser i ’normale’ bøger. Det er min godnatlæsning.
Timm Vladimir
53 år, er tv-vært, skuespiller, kogebogsforfatter og madskoleindehaver. Sprang ud som gastronom efter at have vundet programmet ’Masterchef’ i 2011 og er i dag indehaver af Timm Vladimirs Køkken, der er Danmarks største madskole. Aktuel med kogebogen ’Vintermad’, hvor han deler ud af sine bedste opskrifter på alt fra langsomme simreretter til juleanden og nytårsmenuen.
Se, hvad vi ellers skriver om: Bøger, Mad, Gastronomi og Interview