Der har aldrig været større fokus på effekten af at spise kød. Den amerikanske forfatter Jonathan Safran Foer slog i 2005 igennem med bogen "Ekstremt højt og utrolig tæt på", der senere blev filmatiseret med Tom Hanks.
Hans næste bog var derfor også en af de mest ventede bøger i mange år, hvorfor "At spise dyr" fra 2009 – et skræmmende portræt af hvordan vi behandler dyr, inden vi spiser dem – fik enorm meget omtale og måske for alvor var med til at sætte kødindustrien under et særligt kritisk lup..
Det var som om, at antallet af veganere steg proportionelt med salget af "At spise dyr", for det var nært sagt umuligt at argumentere imod bogens fakta. Og det er i grunden svært at finde på dét knockout-argument, der rydder bordet for grøntsager, så vi igen med god samvittighed kan sætte tænderne i en stor saftig bøf.
Faktum er, at kød - i de mængder vi producerer og spiser det - ikke er godt - både ift. miljøet og helbredet. Senest har WHO advaret os om, at kød er kræftfremkaldende.
Området vækker da også enorm interesse, hvilket bl.a. ses på mængden af dokumentarfilm, der hver år produceres om emnet. Alene på Netflix finder du mere end 20 forskellige dokumentarer, der omhandler klima og fødevarer. Sammen med prissammenligningssiden, Bredbånd.dk, har vi kigget nærmere på nogle af de mest populære af slagsen på Netflix.
Kødproduktion har i lang tid været en af de mest oversete faktorer ift. den indflydelse som det har på vores miljø. Denne problematik bliver skildret i Kip Andersons crowd-funded dokumentar, hvor han går i dybden med kødproduktionens effekt på alt fra den globale sult, regnskovene, vandforbruger og ikke mindst tavsheden blandt miljøaktivisterne.
Dokumentaren er blevet kritiseret for at være misledende (pga. enkelte forkerte grafikker), men vi kan ikke komme uden om, at produktionen af vores elskede bacon, oksekødbøffer og andet kød står for 18% af verdens samlede CO2-udslip - mere end hele transportsektoren!
Denne dokumentar går under synonymet "the vegan-maker", og tager udgangspunkt i en af verdens mest omfattende studier om relationen mellem animalske fødevarer og kræft (The China Study). Dokumentaren viser hvordan plantebaseret fødevarer, kan forebygge, ja selv kurere, en lang række sygdomme.
Kunne du undvære din sushi, hvis du vidste, at fisken på nigirien var udrydningstruet? Overfiskeri er omdrejningspunktet i denne dokumentar, og forklarer effekten af vores stigende efterspørgsel på fisk.
Det kan måske være en smule ekstremt at blive veganer, men en reduktion i ens kødforbrug kan også have en stor effekt på både helbred og miljø.
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.