Vi kan nok godt alle være enige om, at 2021 har været et uforanderligt og helt uforudsigeligt år, men de seneste 12 måneder har også budt på gode ting – især til boghylden. Her på redaktionen har vi gennemgået vores personlige favoritter fra det forgangne år og lavet en liste over de bedste bøger, vi har læst.
Hvem var billedkunstneren Vilhelm Hammershøis hustru, som altid poserede med ryggen til sin mands berømte og nu om dage voldsomt dyre malerier? Forfatteren Jesper Wung-Sung giver Ida Hammershøi en stemme i romanen ’Kvinde set fra ryggen’.
Journalist og forfatter Anne Sofie Kragh er en mester udi portrætter af politiske personligheder, blandt andet her i magasinet. Tidligere har Kragh også skrevet den anmelderroste biografi ’Fogh –
Historien om en statsminister’, og i et år havde hun adgang til Mette Frederiksens verden – et år, der ikke blev, som statsministeren havde forestillet sig det.
Debutromanen fra skotsk-amerikanske Douglas Stuart udkom til fremragende anmeldelser. Hugh ’Shuggie’ Bain er barn i 1980’ernes Glasgow. Her lever han i et nedslidt alment boligbyggeri med sin alkoholiserede mor og sin fraværende far, mens han prøver at finde sig selv og forstå sin seksualitet.
Anders Langballe var politisk redaktør på TV 2, da han i 2018 fik en blodprop i hjernen. Da han vågnede på hospitalet, kunne han hverken tale eller skrive. I selvbiografien ’Forfra’ fortæller han om en barsk arbejdskultur og om at bygge et liv op igen, når alting med ét er blevet revet fra hinanden.
Jo Nesbø brød igennem på den internationale krimiscene med bestsellerserien om den norske politimand Harry Hole, men Nesbøs forfatterskab består også af andet og mere end de populære krimiromaner. I Nesbøs nye novellesamling ’Jalousimanden’ er Hole ikke at finde, men ellers er formlen den samme, som den norske forfatter ynder at bruge i sine bøger: Det handler om hævn, kærlighed, og som titlen antyder, jalousi.
Peter Schmeichel var kendt som sidste skanse og verdens bedste målmand på det danske fodboldlandshold og for Manchester United, for hvem han høstede mange triumfer. I selvbiografien fortæller han om sit liv. Vi hører om den tidlige succes i Brøndby og om årene i engelsk fodbold. Vi får selvfølgelig også historien om EM-triumfen i ’92, som Schmeichel oplevede den, ligesom han runder en opvækst med sygdom og et turbulent forhold til sin far.
Kim Leine afsluttede sin store grønlandstrilogi med ’Efter åndemaneren’ om en risikabel danskledet ekspedition, som i 1884 stævner ud for at kortlægge den uudforskede grønlandske østkyst. Romanen er en dramatisk familiefortælling om danskere og grønlændere, kærlighed og begær og grådighed og skyld og om at slutte fred med stemmerne fra fortiden.
Lars Høghs måske største præstation som målmand var i OB’s udekamp mod Real Madrid i UEFA Cup’en i 1994, hvor fynboerne sensationelt vandt 2-0 over den spanske gigantmodstander med Michael Laudrup i truppen. Høgh fik i sommeren 2018 konstateret livstruende kræft i bugspytkirtlen, og i bogen fortæller han om sine sejre og skuffelser og om at bevare troen og optimismen. Lars Høgh døde i december 2021, kort efter bogens udgivelse.
Den svenske forfatter, journalist, blogger og tv- og radiopersonlighed Alex Schulman har fået et kolossalt gennembrud med denne rørende fortælling om tre brødre og en smertelig familiehistorie. For første gang i 20 år kører de tre brødre sammen op til den ødegård i Sverige, hvor de har tilbragt alle deres barndoms somre. Med sig har de deres mors aske, som de har planlagt at sprede ved stedet. Schulmans roman, som er udgivet i 31 lande, er en bevægende udforskning af, hvordan man tolker sine barndomsminder.
Europa er hårdt ramt af økonomisk krise, pandemi, klimaforandringer og Vesuv, der er gået i udbrud og indhyller kontinentet i mørke. Folk falder døde om på gaden i Kaspar Colling Nielsens groteske roman om den fallerede digter Allan Thornbum, der bor til leje i en kælderlejlighed og udpeges af statsministeren til at løse alle verdens problemer.
I Mads Brüggers opsigtsvækkende dokumentarfilm ’Muldvarpen – Undercover i Nordkorea’ lærte vi Jim Latrache-Qvortrup at kende som Mr. James, der på modig vis var med til at infiltrere det lukkede regime. Latrache-Qvortrup er en farverig herre med en fortid i Fremmedlegionen og som cokepusher, og nu fortæller han i samarbejde med journalist Rasmus Elmelund sin historie.
Morten Vittrup debuterede på fornem vis i 2016 med slægtsromanen ’Argentineren der kom sejlende på en cedertræsplanke’. I hans nye roman følger vi bankmanden Jonas, der i årene efter finanskrisen har taget hul på en karriere i Londons finansielle sektor, men en begravelse hjemme i Danmark bringer fortidens synder op til overfladen. På samme tid er Ben fanget i gæld. Han har mistet troen på fremtiden og drømmer om at hævne sig over den finanssektor, der har ødelagt hans liv. Da Jonas og Ben en dag møder hinanden, ser Ben chancen for at få en længe ventet hævn.
Efter to stærke digtsamlinger spillede Daniel Dalgaard ud med en roman om magt og afmagt. Historien tager sin begyndelse i besættelsestiden og bevæger sig op i et nutidigt backpackermiljø. Vi møder Jan Schnecker, der voksede op med det tyskklingende efternavn på Bornholm under Anden Verdenskrig og aldrig har sluppet krigen. Mange år senere sidder han ved poolen i en kørestol i Thailand, fanget i sin krop. Her møder han en dag den unge backpacker Thea, som rejser alene rundt i Sydøstasien, og derfra tager historien en uventet drejning.
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.